​Κι όμως αν πιστεύετε πως μόνο εμείς παθαίνουμε «κρίσεις μέσης ηλικίας��, πλανάστε… καθώς μία απρόσμενη διαπίστωση Βρετανών επιστημόνων αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα!

Εκτός από τους ανθρώπους, που συνήθως παθαίνουν αυτές τις κρίσεις ηλικίας στην ηλικία άνω των 40, διαπιστώθηκε πως και οι πίθηκοι εμφανίζουν ανάλογες συμπεριφορές και συμπτώματα στα μισά περίπου της ζωής τους!

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Αλεξάντερ Γουέις μελέτησαν 336 χιμπατζήδες και 172 ουρακοτάγκους και διαπίστωσαν ότι τα ζώα εμφανίζουν μια αυξομείωση της ικανοποίησης στη ζωή τους, που έχει το χαρακτηριστικό σχήμα U! Σε νεαρή ηλικία ξεκινά ανεβασμένη, φθάνει στο ναδίρ κάπου στη μέση ηλικία, αλλά αυξάνεται ξανά στην τρίτ�� ηλικία. Αυτή η «κρίση» παρατηρείται στις ηλικίες των 27 έως 35 ετών, η οποία είναι ανάλογη ηλικία μεταξύ 45-50 ετών στους ανθρώπους.

Σαφώς , οι κοινωνικοί, οικονομικοί και οι πολιτιστικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στις κρίσεις μέσης ηλικίας των ανθρώπων, ακόμη και αν δεν ισχύει το ίδιο με τις κρίσεις ηλικίας των πιθήκων. Παρά ταύτα, η συσχέτιση αυτή πιθανότατα έχει να κάνει με το κοινό βιολογικό υπόβαθρο ανθρώπων και πιθήκων.

Η διαπίστωση πάντως ότι ακόμα και οι πίθηκοι νιώθουν έτσι στη μέση ηλικία τους είναι πολύ σημαντική και για μας τους ανθρώπους, καθώς γίνεται κατανοητό ότι είναι κάτι φυσιολογικό και θα περάσει.