Αγορά… ανεργίας με part time απασχόληση και μισθούς 200 ευρώ!

H αλήθεια πίσω από τους αριθμούς του Τόμσεν

Στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τους αριθμούς του Πολ Τόμσεν αναφέρθηκε η Κατερίνα Παναγοπούλου, στο ρεπορτάζ της για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.     

Νέοι άνθρωποι με πτυχία που δεν μπορούν να βρουν δουλειά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που απολύονται συνθέτουν την εικόνα της σημερινής αγοράς εργασίας. 

«Η κατάσταση είναι η χειρότερη όλων των εποχών,  όλων των χρόνων που έχουμε περάσει μέχρι σήμερα. Η  κόρη μου είναι τελειόφοιτη πανεπιστημίου Αγγλικής φιλολογίας και σήμερα ήρθε να βγάλει κάρτα ανεργίας. Εγώ δούλευα μέχρι πριν 2 χρόνια, είχα κατάστημα,  το έκλεισα τώρα είμαι κι εγώ άνεργη» δηλώνει μία  γυναίκα στην κάμερα του Star.  Και ποιοι προσλαμβάνονται;   «Μόνο πιτσιρίκια.. .Στην ηλικία μου είναι απαγορευτικό. Δεν μπορώ να βρω δουλειά πια, δυστυχώς».

Όλα τα επίσημα στοιχεία συγκλίνουν σε 3 παραμέτρους: Την παγίωση της μακροχρόνιας ανεργίας, την απόλυτη επικράτηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και την αύξηση της ανεργίας στα άτομα άνω των 50 ετών. 

«Φανταστείτε ότι η κόρη μου δούλευε κάποια στιγμή με 180 ευρώ σε ένα καφέ… εγώ τώρα ξεκινάω να το βιώνω μόλις απολύθηκα. Δούλευα πάρα πολλά χρόνια αλλά και οι επιχειρήσεις πιέζονται πολύ, δεν έφυγα υπό άσχημες συνθήκες αλλά έφυγα από την πραγματικότητα» η μαρτυρία  ακόμη ενός θύματος της ανεργίας.    

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι μακροχρόνια άνεργοι ανήλθαν τον Δεκέμβριο σε 53,7% από 53,2% τον Νοέμβριο. Η ανεργία στις ηλικίες  55-64 αυξήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 σε 19,3% από 16,5% τον Οκτώβριο του 2015- αύξηση δηλαδή κατά 3 μονάδες !  Την ίδια στιγμή η ανεργία αποκλιμακώθηκε στις ηλικίες 15-24 από 48,8% στο 44,2%. Ταυτόχρονα τα στοιχεία της Εργάνης δείχνουν πλήρη επικράτηση της part time απασχόλησης σε ποσοστό 58,1% τον Δεκέμβριο του 2016 από 53% ένα χρόνο πριν. 

Και όπως δηλώνει ακόμη ένας άνεργος: «Οι πιο μεγάλοι; Αν βγεις 50 ετών στην ανεργία τελείωσες... Και είναι λογικό αν μπορείς κάποιον να τον προσλάβεις με 200 ευρώ θα πάρεις τον άλλο που έχει οικογένεια και δικαιούται τα 600 700; Δουλεύουν τα παιδιά με 200 ευρώ αυτή είναι η πραγματικότητα, οι νέοι ούτε οικογένεια δε θα μπορούν να κάνουν κάποια στιγμή».  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top