«Ο Malcolm Brabant, ανταποκριτής στην Ελλάδα για το BBC, πήρε συνέντευξη από ένα άτομο που είχε σκοπό να λάβει μέρος στις διαμαρτυρίες του σαββατοκύριακου στην Ελλάδα. (Αυτός) είπε στον Brabant για τα σχέδιά του να πετάξει το παπούτσι στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, γεγονός που αργότερα έπιασε η κάμερα του BBC. Οποιαδήποτε υπόνοια ότι ο διαδηλωτής υποκινήθηκε να ενεργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι εντελώς αβάσιμη. Το περιστατικό αυτό θα είχε συμβεί, άσχετα αν υπήρχε κάμερα ή όχι».

Αυτή είναι η επίσημη απάντηση του BBC για το θέμα που δημιουργήθηκε με τον 49χρονο ακτινολόγο που πέταξε παπούτσι στον πρωθυπουργό το μεσημέρι του Σαββάτου στην Θεσσαλονίκη. Όπως γίνεται αντιληπτό, το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο καλύπτει απόλυτα τον δημοσιογράφο του, ο οποίος κατηγορείται ακόμα και από επίσημα κυβερνητικά χείλη για προβοκάτσια. Ωστόσο γεγονός είναι ότι το επίμαχο βίντεο κατέβηκε από την ιστοσελίδα του BBC, καθώς δεδομένων των υπονοιών, έχει διαταχθεί εσωτερική έρευνα για την υπόθεση.

Το τελευταίο αυτό γεγονός επιβεβαίωσε και ο αρχισυντάκτης διεθνών θεμάτων του BBC Τζον Γουίλιαμς, μιλώντας στον Σκάι. Ο ίδιος διέψευσε ότι η κίνηση με το παπούτσι σκηνοθετήθηκε από το κανάλι και τόνισε ότι το τελευταίο επικοινώνησε με το διαδηλωτή όταν έμαθε ότι είχε οργανώσει εκστρατεία διαμαρτυρίας κατά του πρωθυπουργού. Παράλληλα, χαρακτήρισε «αβάσιμη» οποιαδήποτε υπόνοια ότι ο διαδηλωτής που πέταξε παπούτσι στον έλληνα πρωθυπουργό είχε υποκινηθεί από τον ρεπόρτερ του δικτύου.

Στην ίδια διάψευση προχωρά και ο ίδιος ο Malcolm Brabant, o οποίος είναι ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα τα τελευταία 7 χρόνια (είχε αναλάβει το πόστο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων). Μιλώντας μάλιστα στην «Καθημερινή», σχολίασε: «Εχω ακούσει όλες τις κατηγορίες, οι οποίες είναι εξωφρενικές. Αρνούμαι κατηγορηματικά ότι συμμετείχα σε οποιοδήποτε “στήσιμο”. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανήθικο. Το BBC έχει σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες για τους συντάκτες του, τις οποίες ασπάζομαι και υπηρετώ πιστά».