Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα φιλοξενεί στην πρώτη του εκπομπή για την φετινή σεζ��ν ο Γιώργος Αυγερόπουλος στον «Εξάντα» (27 Οκτωβρίου).

«Οι μεγαλοκαρχαρίες που κόπτονται για το περιβάλλον», είναι το θέμα που διαπραγματεύεται τον καθαρό αέρα που αποτελεί αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής σε μια τεράστια ζούγκλα στην Βραζιλία!

Η ικανότητα των φυτών να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, αποτιμάται σε χρήμα, αποφέροντας τεράστια κέρδη.

Ο κ. Αυγερόπουλος ταξίδεψε μέχρι την Βραζιλία, για να δει από κοντά πως γίνεται να πουλάς ένα αγαθό, που δεν έχει ούτε οσμή, ούτε αφή.

Μιλώντας στον «Ε.Τ.» ο δημοσιογράφος απαντά τι του κέντρισε το ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο θέμα. «Όταν κάποιος ακούει ότι τρεις μεγάλες εταιρίες –Chevron, GM, American Electric Power- έχουν επενδύσει σε μια τεράστια ζούγκλα σ��ην Βραζιλία και προσδοκούν να βγάλουν κέρδος από αυτή την επένδυση, αυτόματα έρχεται η ερώτηση του πώς θα εκμεταλλευτούν τη ζούγκλα. Θέλουν να την κόψουν και να την καταστρέψουν; Η απάντηση είναι όχι. Θέλουν να την προστατεύσουν όσο γίνεται περισσότερο και δεν θέλουν να κοπεί ούτε ένα κλαρί. Γιατί η ικανότητα των φυτών να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα αποτιμάται σε χρήμα και μπορεί να αποφέρει μεγάλα κέρδη στην διεθνή χρηματιστηριακή αγορά».

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της προστασίας των δασών στους κατοίκους;

«Στην περιοχή όπου οι τρεις μεγάλες εταιρίες επένδυσαν οι κάτοικοι των κοινοτήτων ζούσαν από την ζούγκλα. Τώρα δεν μπορούν να κόψουν ένα δέντρο για να επισκευάσουν τη στέγη του σπιτιού τους, αλλά ούτε καν να κυνηγήσουν, καθώς η περιοχή είναι προστατευόμενη. Τους συλλαμβάνει η Αστυνομία αντιμετωπίζοντας τις υποθέσεις τους όπως τα ναρκωτικά, διαχωρίζοντας τους σε χρήστες και εμπόρους. Αν τους πιάσουν δηλαδή με το θήραμα, πηγαίνουν σπίτι τους, για να διαπιστώσουν αν είναι φτωχοί και αν όντως έχουν ανάγκη το θήραμα, καθώς οι ποινές είναι διαφορετικές για τους χρήστες και διαφορετικές για τους εμπόρους».

Αν η προστασία του περιβάλλοντος γίνει μπίζνες, τότε θα σωθεί ο πλανήτης; «Αυτό λένε οι υπέρμαχοι του συστήματος εμπορίας διοξειδίου του άνθρακα… Προσωπικά αμφιβάλλω ότι οι αγορές μπορούν να σώσουν τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή…».

Η συνέχεια στον «Εξάντα», στις 27 Οκτωβρίου…