Πασχαλινό κύμα φυγής! Επισημάνσεις για ένα ασφαλές ταξίδι από τον Κώστα Στεφανή

Σχόλια για τον νέο ΚΟΚ και την οδηγική συμπεριφορά των Ελλήνων στο star.gr

Κώστας Στεφανής: Πασχαλινή έξοδος & ασφάλεια στον δρόμο

Έχουμε μπει στην τελική ευθεία  για τον εορτασμό του Πάσχα και μέχρι το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας, οι Αθηναίοι και όχι μόνο θα εγκαταλείπουν σιγά σιγά το κλεινόν άστυ, προκειμένου να περάσουν στην επαρχία τις πασχαλινές διακοπές.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει περισσότερα αυτοκίνητα στους δρόμους και αυξημένο κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων.

Το star.gr, επικοινώνησε με τον Κώστα Στεφανή. Ο παρουσιαστής της επιτυχημένης εκπομπής «Traction» αναφέρθηκε στις κυριότερες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων,  αλλά και στον καινούργιο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. 

Παράλληλα, σχολίασε τη νοοτροπία των Ελλήνων οδηγών, ενώ έδωσε και κάποιες συμβουλές ώστε να πάμε στον προορισμό μας, αλλά και να επιστρέψουμε με ασφάλεια.

Μπορεί το α’ εξάμηνο του περασμένου έτους να δόθηκαν στην κυκλοφορία περισσότερα από 500 χιλιόμετρα νέων ή αναβαθμισμένων αυτοκινητοδρόμων, που αντικατέστησαν οδικό δίκτυο με υψηλά ποσοστά θανάσιμων ατυχημάτων, αλλά η οδηγική συμπεριφορά των Ελλήνων σύμφωνα με τον κ. Στεφανή είναι παλαιά.

Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να αλλάξει η νοοτροπία των οδηγών στην Ελλάδα απάντησε: «Μπαίνοντας το μάθημα της Κυκλοφοριακής Αγωγής στα δημοτικά σχολεία, ώστε οι μαθητές εβδομαδιαίως να δέχονται αυτή την πληροφόρηση και να καταλάβουν ποια θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά τους στο δρόμο, όχι μόνο απέναντι στους άλλους οδηγούς, αλλά και στους πεζούς. Ελπίζουμε σε μια πραγματική μεταμόρφωση της ελληνικής πραγματικότητας. Θα πρέπει να πω ότι δεν ελπίζουμε να έχουμε τους πρώτους ευσυνείδητους οδηγούς πριν το 2036».

Όσο για το πώς μπορεί να αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων, οι οποίοι είναι ήδη κάτοχοι διπλώματος οδήγησης, ο κορυφαίος συνοδηγός στην ιστορία των ελληνικών ράλλυ δεν είναι αισιόδοξος και αυτό γιατί όπως τόνισε: «Υπάρχει πολύς εγωισμός με αποτέλεσμα να έχουν λανθασμένη εντύπωση για την τέχνη της οδήγησης. Δεν πιστεύω οι κάτοχοι του διπλώματος οδήγησης να κάνουν θεαματικές αλλαγές και να προσαρμόσουν την οδήγησή τους. Για να αλλάξουν κάποια πράγματα, πρέπει να αλλάξουμε όλοι μας και όχι να αλλάξουν οι άλλοι κι εμείς να μείνουμε ίδιοι».

Η φετινή πασχαλινή έξοδος θα γίνει με τον νέο ΚΟΚ, ωστόσο ο κ. Στεφανής υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να γίνει κάτι διαφορετικό. «Ο ΚΟΚ έχει αλλάξει πολλές φορές. Σε ότι αφορά το γεγονός ότι οι τροχονόμοι θα ενημερώνονται από το TAXIS για τα εισοδήματα του παραβάτη οδηγού και μετά θα του κόβουν την κλήση, (αν τα εισοδήματα του υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται και αν ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες, θα τριπλασιάζεται) το θεωρώ γελοίο. Με τη νοοτροπία που έχουμε “ότι δεν πρόκειται να συμβεί σε μένα’’, δε νομίζω ότι θα μειωθεί ο αριθμός των παραβάσεων».

Ο παρουσιαστής του «Traction» θεωρεί πως οι κυριότερες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων  είναι η κατανάλωση αλκοόλ, οι μεγάλες ταχύτητες και γενικότερα η παραβατικότητα.

Κλείνοντας, θέλησε να επισημάνει κάποια πράγματα ενόψει της πασχαλινής εξόδου που αναμένεται να κορυφωθεί στο τέλος της εβδομάδας.

-Το αυτοκίνητό μας θα πρέπει να είναι σε μια πολύ καλή κατάσταση από μηχανική άποψη

-Έλεγχος των ελαστικών μας

-Καθαρά τζάμια

-Να φορτώνουμε  σωστά το όχημά μας, ώστε να μην αλλάξει η γεωμετρία και η συμπεριφορά του στο δρόμο

-Ξεχνάμε το κινητό μας τηλέφωνο

-Δεν ξεκινάμε το ταξίδι μας με καυγά, ώστε να αποσπάται η προσοχή μας

- Έχουμε τραφεί σωστά την προηγούμενη ημέρα

- Να σταματήσουμε στο δρόμο και να περπατήσουμε για λίγο, προκειμένου να υπάρχει σωστή κυκλοφορία του αίματος

-Ζώνη ασφαλείας

-Αμυντική οδήγηση

Της Μίτση Σκέντζου
e-mail: mskentzou@star.gr

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top