Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημόσια τηλεόραση δημοσιοποίησε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος ο οποίος ανακοίνωσε διαρθρωτικές αλλαγές και -μεταξύ άλλων- κλείσιμο της ΕΤ1 και αρκετών ραδιοφωνικών σταθμών, έμφαση στα πολυμέσα και το διαδίκτυο, συγχωνεύσεις αλλά και μειώσεις προσωπικού, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων.

Νέα δομή διακυβέρνησης στην ΕΡΤ – Τι γίνεται σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο

Ο κ. Μόσιαλος γνωστοποίησε τη σύσταση ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής για την ΕΡΤ και τόνισε ότι οι προτάσεις της (οι οποίες θα είναι έτοιμες μέχρι τέλος Οκτωβρίου) θα περιλαμβάνουν νέα δομή διακυβέρνησης: α) πως θα επιλέγονται τα μέλη του Δ.Σ. με διαφανή και ανεξάρτητο τρόπο, β) το αν θα χρειάζεται να δημιουργηθεί εποπτικό συμβούλιο αλλά και γ) το πώς θα γίνεται η επιλογή των γενικών διευθυντών της ΕΡΤ ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία και η αντικειμενικότητα.

Ξεκινώντας από το διαδίκτυο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «ο νέος πυλώνας των δη��όσιων ΜΜΕ θα είναι τα πολυμέσα», εξηγώντας ότι θα δημιουργηθεί ειδική διεύθυνση πολυμέσων («όπου υστερεί η ΕΡΤ» όπως τόνισε) ώστε να αναπτυχθεί και η ιστοσελίδα της εταιρείας και να επιτευχθεί και η λεγόμενη «δημοσιογραφία των πολιτών». «Θα κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στο διαδίκτυο, εκεί θα συγκεντρωθεί η μεγάλη δύναμη που διαθέτει η ΕΡΤ: οι περιφερειακοί ανταποκριτές, οι ανταποκριτές εξωτερικού, το μεγάλο αθλητικό τμήμα αλλά και η συνεργασία με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Θα υπάρξουν ειδικά δελτία για τα πολυμέσα αλλά και εκπομπές σε πολλές γλώσσες ώστε να ενημερώνονται και πολίτες άλλων χώρων που ζουν στην Ελλάδα».

Όσον αφορά την τηλεόραση, ο κ. Μόσιαλος ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΤ1 και υποστήριξε ό��ι επίκειται ριζική αναδιάρθρωση με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση ώστε να εκφράζονται όλες οι απόψεις με έντονο το στοιχείο της αποκομματικοποίησης. «Θα υπάρξει συγκέντρωση δυνάμεων σε 2 πόλους: η ΝΕΤ θα μετατραπεί σε ενημερωτικό και ψυχαγωγικό κανάλι και η ΕΤ3 θα γίνει εθνικό, περιφεριακό ενημερωτικό κανάλι με έμφαση τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Θα αναβαθμιστεί το πρόγραμμα της ΕΡΤ World μετά από έρευνα στους Έλληνες του εξωτερικού και θα αποκτήσει έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα». Το ψηφιακό Πρίσμα θα αναβαθμιστεί για να παρέχει πρόγραμμα υψηλής ποιότητας σε άτομα με αναπηρίες και με αυτό το στόχο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε συμπράξεις με ιδιωτικά κανάλια «τα οποία θα παραχωρήσουν στη ΕΡΤ δικές τους παραγωγές». Γ��α τις εκπομπές της ΕΤ1 και των ψηφιακών ΣΠΟΡ+ και Σινέ, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι θα αξιολογηθούν και οι ποιοτικές θα ενσωματωθούν στο πρόγραμμα των ΝΕΤ και ΕΤ3.

Στη ραδιοφωνία, θα αναβαθμιστούν τα ραδιόφωνα που εκπέμπουν σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή της ΝΕΤ, τα πολιτιστικά προγράμματα (3ο πρόγραμμα) αλλά και η ΕΡΑ Σπορ, που θα γίνει πιο διαδραστική. Οι περιφερειακοί σταθμοί θα μειωθούν από 19 σε 9 με ενιαίο πρόγραμμα (πχ. σε επίπεδο Θεσσαλίας, Θράκης) αλλά θα διατηρηθ��ύν τα τοπικά τους χαρακτηριστικά. «Καταργούνται οι 15 από τους 10 σταθμούς των πομπών στα μεσαία (οι 5 διατηρούνται σε συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ) ενώ σε έναν συγχωνεύονται οι 3 σταθμοί της Θεσσαλονίκης» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι θα γίνει αξιολόγηση όλων των εργαζομένων ώστε να ανταποκρίνεται το ανθρώπινο δυναμικό στις ανάγκες της εταιρείας και τη νέα διάρθρωση και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων αφού -όπως εξήγησε- πρέπει να γίνει αντιστοίχιση των αναγκών με το προσωπικό.

Στα πρότυπα Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας η ΕΡΤ - Έρχεται η σειρά των ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πρόκειται για την πρώτη φάση αναδιοργάνωσης των ΜΜΕ, που αφορά την ΕΡΤ, ενώ την επόμενη βδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για ΑΠΕ-ΜΠΕ» τόνισε ο κ. Μόσιαλος ο οποίος σημείωσε ότι στη συνέχεια θα υπάρξουν ανακοινώσεις τόσο για τα ιδιωτικά κανάλια όσο και για τις καταχωρήσεις ιδιωτικών εταιρειών στις εφημερίδες.

«Στόχος μας είναι να έχουμε δημόσια και όχι κρατική ή κυβερνητική τηλεόραση, πλήρως αποκομματικοποιημένη και ανεξάρτητη και με πλήρη διαφάνεια τόσο όσον αφορά την οικονομική της διαχείριση όσο και τα προγράμματα της» υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος εξηγώντας ότι η επιτροπή θα ��ασιστεί στην εμπειρία άλλων δημόσιων ΜΜΕ όπως αυτά της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας.

Τι γίνεται με την ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι καταργούνται δυο οργανισμοί, το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, ενώ διακόπτεται η έκδοση του περιοδικού Ραδιοτηλεόραση το δυναμικό του οποίου θα αξιοποι��θεί στα πολυμέσα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ (φέρνοντας για παράδειγμα την άμεση αξιοποίηση έκτασης 300 στρεμμάτων στην Περαία Θεσσαλονίκης, που η αξία της εκτιμάται σε 300 εκ. ευρώ) ενώ θα γίνει παραχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των εγκαταστάσεων της Κατεχάκη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι θα γίνει μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΡΤ ώστε το 2012 να αποδώσει κερδοφορία και να αποδοθούν φόροι στο κράτος. «Θα ενισχύσουμε την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή στο 1,5% του ανταποδοτικού τέλους ώστε να ενισχυθούν οι Έλληνες δημιουργοί αλλά και διεθνείς συμπαραγωγές. Το έργο θα το αναλάβει ειδική ανεξάρτητη παραγωγή» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει πλαφόν στο κόστος εξωτερικών παραγωγών ενώ θα γίνει αξιολόγηση των εσωτερικών παραγωγών.