H Digea έτοιμη για τη νέα εποχή με εκπομπή εικόνας υπερ- υψηλής ευκρίνειας

Δείτε το βίντεο

Τεχνολογικά έτοιμη είναι η Digea να υποστηρίξει την αποκλειστική εκπομπή καναλιών σε υψηλή ευκρίνεια σε όλη τη χώρα και να προχωρήσει στην υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας εκπομπής DVB-T2.

Η μετάβαση στη συγκεκριμένη τεχνολογία DVB -T2 αποτελεί πρακτική όλων των Ευρωπαϊκών χωρών αλλά και προτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο που η  κυβέρνηση δεν έχει δεσμευθεί ακόμα δημοσίως για το ποιο πρότυπο θα υιοθετηθεί στην Ελλάδα.

«Η πολιτεία –και το βάζω απρόσωπα- δεν έχει βγει καθαρά και ξάστερα να πει δημόσια και με τις αποφάσεις των αναγκαίων οργάνων ότι το πρότυπο που υιοθετείται για την τηλεόραση του μέλλοντός μας είναι το DVB-T2» ανέφερε ο πρόεδρος της Digea, Κώστας Κιμπουρόπουλος.

Η καθυστέρηση της χώρας μας στην προσαρμογή στη νέα τεχνολογία  αυξάνει το ενδεχόμενο να θεωρήσουν όμορες χώρες πως υπάρχει αποθεματοποίηση του φάσματος και να ζητήσουν τμήμα αυτού για δική τους χρήση. Παράλληλα  εμποδίζει τους παρόχους να επενδύσουν και να ανταποκριθούν στη νέα τεχνολογία, ενώ τους καταναλωτές δεν τους προφυλάσσει από το έξοδο αγοράς τηλεοράσεων που σε λίγο χρονικό διάστημα θα είναι άχρηστες.

Η Τουρκία πάντως θα ξεκινήσει το 2018 τη μετάβαση από την αναλογική εκπομπή στην ψηφιακή και αναμένεται να υιοθετήσει την τεχνολογία DVB T2. Αν η Ελλάδα δεν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα δεν αποκλείεται τα νησιά του Αιγαίου να μην μπορούν να δουν ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι αναγκαίο να υπάρξει προετοιμασία της αγοράς και ενημέρωση του κοινού.

Την ίδια ώρα η DIGEA,  δεν προτίθεται να ανανεώσει την σύμβαση με την ΕΡΤ, η οποία λήγει στα τέλη Οκτωβρίου του 2017, εάν η κρατική τηλεόραση δεν δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορεί να εκπέμψει μέσω του δικτύου της.  Το Δημόσιο έχει παραχωρήσει στην ΕΡΤ από το 2015 δύο πολυσυλλέκτες.

Μόνο που η ΕΡΤ δηλώνει αδυναμία να τους χρησιμοποιήσει και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί έναν από τους πολυσυλλέκτες της DIGEA, δημιουργώντας  «ντόμινο» και στις υφιστάμενες αποφάσεις, όπως την εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης  για τη δημοπράτηση επτά αδειών γενικού ενημερωτικού περιεχομένου.

«Είναι καλός αριθμός το 7 –καλύτερος του 4, της μελέτης της Φλωρεντίας- αλλά με έναν κατειλημμένο πολυπλέκτη που ήταν για ιδιωτικές υπηρεσίες. Άρα εύκολα θα μπορούσε να είναι 9 ή και 12 ή και 14. Αυτό είναι το ντόμινο» τόνισε ο κ. Κιμπουρόπουλος. 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top