Προς αρχειοθέτηση οδεύει η δικογραφία που σχηματίστηκε με αφορμή καταγγελίες του υπουργού Υποδομών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη, σχετικά με το θέμα της Digea για την οποία ο υπουργός είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Ο Χρήστος Σπίρτζης καταλόγιζε στα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (ΕΕΤΤ), από το 2012 έως σήμερα, σωρεία παρατυπιών και παράνομων ενεργειών στις διαδικασίες του διαγωνισμού για τη «χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής».

Με αφορμή την προσφυγή του υπουργού διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση, την οποία διενήργησαν οι εισαγγελείς Χριστιάνα Φραγκιά, Ελένη Τουλουπάκη και Γιώργος Καλούδης.

Ο Χρήστος Σπίρτζης στην αναφορά που υπέβαλε έκανε λόγο για νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού λόγω της κατακύρωσης στη μοναδική διαγωνιζόμενη εταιρεία, την Digea, της διαχείρισης τηλεοπτικών συχνοτήτων κάτω από άνισες συνθήκες, που εξασφάλιζαν τη διακριτική της μεταχείριση. Κατά τον υπουργό, υπήρξε παράβαση της εθνικής, αλλά και κοινοτικής νομοθεσίας, καθώς δεν μπορούσε να συμπίπτει ο δικαιοπάροχος (εν προκειμένω τα τηλεοπτικά κανάλια) με τον υπερθεματιστή.

Οι εισαγγελείς πο�� ερεύνησαν την υπόθεση ζητούν να τεθεί στο αρχείο ο φάκελος, καθώς επικαλούνται πρόσφατη διάταξη του νόμου 4070/2012, σύμφωνα με την οποία, εφόσον ο ανάδοχος έργου έχει διαφορετική νομική προσωπικότητα από τους δικαιοπάροχους, δεν προκύπτει πρόβλημα. Βάσει της συγκεκριμένης νομοθετικής διάταξης, κατά την εισαγγελική κρίση δεν συντρέχει τυπικά κώλυμα στη Digea να ανακηρυχτεί υπερθεματίστρια του διαγωνισμού.

Η τελική κρίση για τη�� πορεία της δικογραφίας ανήκει στον εισαγγελέα Εφετών που θα αποφασίσει την επικύρωση ή μη της αρχειοθέτησης.