«Χαρτοπόλεμος» ανακοινώσεων για την κρίση που σοβεί στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Η αρχή έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας, οπότε και η απόλυση του Γενικού Διευ��υντή Ενημέρωσης του κρατικού καναλιού, Σταύρου Καπάκου, ανακοινώθηκε όχι δια ζώσης, αλλά με δικαστικό κλητήρα, με αιτιολογία μάλιστα «την άρνηση συμμόρφωσης!». Και αυτό γιατί σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Σταύρος Καπάκος ήταν ενήμερος για το εν λόγω «διαζύγιο» από την προηγούμενη βδομάδα και αν και σύμφωνα με τους κύκλους του, ο ίδιος ουδέποτε αρνήθηκε να αποχωρήσει από το ραδιομέγαρο, οι ιθύνοντες αποφάσισαν ότι έπρεπε να προβούν σε αυτή την ενέργεια.

Ακολούθησε, όπως ήδη έχετε διαβάσει στο star.gr, η επιστολή- κόλαφος Καπάκου μέσα από την οποία όχι μόνο αποχαιρέτησε τους συναδέλφους του, αλλά έκανε λόγο και για "τάγμα νεοσυλλέκτων" στην ΕΡΤ. Η συνέχεια αναμενόμενη: ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης, έστειλε τη δική του απάντηση, το βράδυ της Δευτέρας και τελικά λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Τρίτης, ο Σταύρος Καπάκος έδωσε συνέχεια στο… πινγκ πονγκ επιστολών.

Στην εν λόγω ανακοίνωση – απάντηση, (αυτή που βγήκε σήμερα δηλαδή), μεταξύ άλλων, απορεί για το γεγονός ότι το ΔΣ της ΕΡΤ είδε τον εαυτό του πίσω από την λέξη «δουλειές», ενώ τον κατηγορεί ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχύσει το πρόγραμμα του σταθμού, που ανήκει στη δική του αρμοδιότητα. Κάτι τέτοιο εξηγεί για τον ίδιο και τις χαμηλές τηλεθεάσεις στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές, ενώ δεν παραλείπει να υπενθυμίσει τα πολύ χαμηλά νούμερα που είχε σημειώσει η μία και μοναδική εκπομπή που είχε παρουσιάσει ο ίδιος.Διαβάστε την τελευταία επιστολή Καπάκου με τίτλο «Επιμένω, χαιρετώ δεν αποχωρώ. Εσείς κύριε Ταγματάρχη;»

"Κύριε Ταγματάρχη απορώ πως είδατε τον εαυτό σας πίσω απο την λέξη «δουλειές». Πραγματικά δεν εννοούσα τίποτα επιλήψιμο. Απο την συνύπαρξή μας στην ΕΡΤ τις καθημερινές, γιατί τα Σαββατοκύριακα δεν είχα την ευκαιρία να σας βλέπω συχνά, θα καταλάβατε οτι δεν επιδιώκω ούτε αρέσκομαι στις δημόσιες σχέσεις, τις φανφάρες προς υφισταμένους, τις λαιφστάιλ εμφανίσεις, την δημοσιότητα γενικώς. Φροντίζω δε να μην σηκώνω σκόνη στο πέρασμά μου. Προς τι λοιπόν η αχρείαστη επίκληση του εισαγγελέα; Το αχρείαστο «στάτους» της εξουσίας εννοούσα και φυσικά αναφερόμουν μόνο στον εαυτό μου. Εκτός κι αν εννοείτε τις δυο εκπομπές των οποίων το κόστος, με την έκφραση και μόνο της δικής μου διαφωνίας, μειώθηκε στο μισό! Δεν σας εγκαλώ γι αυτό, απλώς το αναφέρω επειδή εμφανίζεστε θιγμένος. Υπάρχει κάτι άλλο που δεν ξέρω και μου έχει διαφύγει;

Κύριε Ταγματάρχη γνωρίζετε καλώς οτι απεχθάνομαι τις υποβολιμαίες διαρροές-κτυπήματα κάτω απο τη μέση καθώς και τις «αποκλειστικές» δηλώσεις σε «πρόθυμους» συναδέλφους. Γνωρίζετε εσείς τι θέλω να πω. Είδαν όλοι τις απαξιωτικές σας διαρροές προς το πρόσωπό μου. Εύχομαι πάντα να έχετε την δύναμη για να βρίσκετε «πρόθυμους» για να περνάτε τις απόψεις σας. Πόσοι σας πιστεύουν, όμως, δεν αναρωτιέστε;

Με ρωτήσατε για την τηλεθέαση των ειδήσεων και μετά χαράς σας απαντώ. Κάθε μέρα περίπου ένα εκατομμύριο τηλεθεατές συνολικά βλέπουν τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ. Πραγματικά είναι λίγοι για την ΕΡΤ, που ονειρευόμαστε όλοι. Το έχουμε συζητήσει αρκετές φορές. Έχετε τις εισηγήσεις μου. Στη διάθεσή σας να το ξανασυζητήσουμε δημόσια αυτή τη φορά. Θα θυμάστε ελπίζω, πόσο ανέβηκε και η τηλεθέαση των δελτίων την περίοδο του Euro, όταν υπήρχε πρόγ��αμμα με αξιώσεις τηλεθέασης. Ελπίζω δε κάποτε να αλλάξει το «χειροκίνητο» σύστημα των δελτίων της ΕΡΤ. Απορώ γιατί δεν είναι στις προτεραιότητές σας. Ελπίζω η αποπομπή μου να σας κάνει να το δείτε επιτέλους θετικά, όπως αρμόζει σε έναν πραγματικό μάνατζερ, που ξέρει να βάζει προτεραιότητες. Αναρωτιέται όμως μήπως θυμάστε τους λιγοστούς τηλεθεατές που είδαν την δική σας εκπομπη; Αν σας απατά η μνήμη σας ανατρέξτε στην AGB για να θυμηθείτε. Ελπίζω πάντως το «βαρομετρικό χαμηλό» της τηλεθέασης να μην σας απέτρεψε, μέχρι σήμερα, απο μιά νέα απόπειρα. Αναλογίζομαι τι έχασαν οι δύσμοιροι τηλεθεατές. Ξαναπροσπαθείστε. «Πέτρα που κυλάει, μούχλα δεν πιάνει».

Σας θυμίζω, επιπροσθέτως, την ανάλυση της ΑGB οτι η τηλεθέαση της ΕΡΤ, εχει «βουνά» έστω χαμηλά, «λόφους» ��αι «πεδιάδες». Τα «βουνά» είναι οι ειδήσεις και οι αθλητικές μεταδόσεις, οι «λόφοι» οι ενημερωτικές εκπομπές και οι «πεδιάδες» το υπόλοιπο πρόγραμμα για το οποίο είχατε την ευθύνη. Το λησμονάτε διαπιστώνω μετά λύπης. Αντιθέτως εγώ δεν λησμονώ την συμβολή σας στις αθλητικές μεταδόσεις ούτε βεβαίως οτι διοικείτε ένα κανάλι, που δεν έχει καταφέρει, έξι μήνες μετά την παραγγελία, να διαθέτει «video wall» για την ιστορικότερη αθλητική εκπομπή, την «Αθλητική Κυριακή». Πώς το ανέχεστε αυτό εσείς ένας μάνατζερ τόσου μεγάλου διαμετρήματος;

Αν επιθυμείτε μπορώ να σας θυμίσω και άλλες ολιγωρίες ορισμένων υπηρεσιών, που προΐστανται ευνοούμενοί σας. Αναρωτιέμαι πώς το ανέχεστε να πορεύονται με τον αραμπά και πόσο συνάδει αυτό με έναν μάνατζερ του επιπέδου σας; Ανα��ωτιέμαι ακόμη αν τους τραβήξαμε λίγο το αυτί έστω για το πετρέλαιο που δεν εχει προμηθευτεί η ΕΡΤ Ορεστιάδας, αφού δεν σας συγκινεί το μείζον όπως η αργοπορία του επενδυτικού προγράμματος. Με ρωτάτε ακόμη πόσες φορές κάνατε παρεμβάσεις στις ειδήσεις. Μα ο ίδιος αναφέρετε στο εξώδικο, που μου επιδόσατε με δικαστικό κλητήρα, την πρωτοφανή κατηγορία της «άρνησης συμμόρφωσης προς τις οδηγίες». (σς. αντιλαμβάνεσαι τι υπέγραψες;) Την λησμονήσατε κιόλας; Εσείς γνωρίζετε τις «οδηγίες» και αναρωτιέμαι μήπως θα μπορούσατε να τις δημοσιοποιήσετε, προς τέρψη της κοινής γνώμης.

Το δελτίο κύριε Ταγματάρχη είναι δουλειά του επιτελείου της γενικής διεύθυνσης ενημέρωσης, όχι του διευθύνοντος συμβούλου και, μάλιστα, με φράσεις του τύπου: «ή εφαρμόζεις τις εντολές ή φεύγεις». Το θυμάστε υποθέτω. Όσο για το ερώτημα που απευθύνετε εσείς στην μεγαλοπρέπειά σας αν μπορείτε δηλαδή να έχετε άποψη, σας απαντώ: μετά χαράς σας έλεγα πάντα «ναι» και ήμουν πρόθυμος να την ακούσω με προσοχή. Διαταγές εκβιαστικού τύπου «το κάνεις ή φεύγεις» δεν δέχομαι. Οι ρόλοι μας είναι διακριτοί, η ιεραρχία ��ρέπει να είναι λειτουργική, με αποκέντρωση στην λήψη των αποφάσεων και όχι ενός ανδρός αρχή. Καταλαβαινόμαστε τώρα…

Όσο αφορά δε την υποτιθέμενη απόφαση του δύσμοιρου Διοικητικού Συμβουλίου θα σας συνιστούσα να μην την επικαλείστε. Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ούτε ένα γιώτα απο τις «εντολές» σας προς εμένα, καθώς και το εκβιαστικό σας ύφος. Τους αποτρέψατε ακόμη και να τις αναφέρουν στην «ανάκριση», που μου έκαναν. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος οτι έχουν καταλάβει τι ψήφισαν οι ευνοούμενοί σας. Απέπεμψαν τον γενικό διευθυντή ενημέρωσης αρνούμενοι να του αναγνωρίσουν την ευθύνη για το δελτίο! Πολύ δύσκολα θα αποφύγουν την χλεύη της ιστορίας, καθώς θα μείνουν στην μαύρη λίστα ευτελισμού της δημοσιογραφίας ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Μοναδική φωτεινή εξαίρεση ο πρόεδρος Διονύσης Τσακνής (ευχαριστώ Διονύση), ο οποίος προσπάθησε, εις μάτην, να σας αποτρέψει απο την λήψη αυτής της απίστευτης απόφασης. Τώρα όλοι καταλαβαίνουν γιατί βάλατε ως όρο τον απόλυτο έλεγχο του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να αναλάβετε την ΕΡΤ. Όπως είδατε, ενίοτε συμβαίνουν και «ατυχήματα», που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Δεν σας συγκινεί προφανώς η διαφοροποίηση του προέδρου.

Και κάτι ακομη να ξέρετε καλά κύριε Ταγματάρχη: «είναι στη φύση των ανθρώπων πιότερο να ποδοπατούν εκείνον που έπεσε»(Αισχύλος). Όσο είστε στην θέση σας πολλοί θα συνεχίσουν να σας φοβούνται. ´Οταν δεν θα είστε όμως; Όσο για μένα και την συνείδησή μου μην ανησυχείτε και μην κουράζεστε.»Αδειο σακί όρθιο δεν στέκεται». Μου αρκεί η αναγνώριση των συναδέλφων μου. Ελπίζω να ισχύει και για εσάς το ίδιο, ιδιαίτερα όταν δεν θα έχετε την θαλπωρή της εξουσιαστικής σας «αίγλης». .

Γι αυτό όσο ακόμη είναι καιρός, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, θα ήταν φρόνιμο αν δεν μπορείς να επανεξετάςεις τις αποφάσεις σου, να εξετάσεις σοβαρά το ενδεχόμενο της αποχώρησής σου απο την ΕΡΤ. «Αζημίως», όπως απαιτείς απο εμένα. Όσο για εμένα το ξαναλέω χαιρετώ, δεν αποχωρώ. Και πρέπει να ξέρεις οτι δεν με στηρί��ουν «σκιές».

Κατάλαβε λοιπόν οτι δεν είμαι του χεριού σου. Όπως λένε περιπαικτικά συνάδελφοι, που μας ξέρουν και τους δύο: είμαι «μυρμήγκι», είσαι «τζίτζικας».

ΥΓ Για την ιστορία είχατε τις προτάσεις μου για την νέα τηλεοπτική σεζόν αναλυτικά απο τις 20 Ιουλίου. Με δική σας ευθύνη καταλήξαμε στις 7 Οκτωβρίου και ήρθατε δεκαπέντε μέρες μετά να τα τίναξετε όλα στον αέρα με την φράση «ή εφαρμόζεις τις εντολές ή φεύγεις». Τι επιδιώκετε κύριε Ταγματάρχη;

ΥΓ2 Μη γίνεσαι τόοσο μικρός, μην ξεσπάς στους αθώους εργαζόμενους του γραφείο μου. Δεν σου φτάνει που μου έκοψες το email για να μην σταλεί η επιστολή μου προς τους εργαζόμενους;

ΑΘΗΝΑ 25 Οκτωβρίου 2016


ΝΔ: Να διερευνηθούν οι καταγγελίες Καπάκου για την ΕΡΤ

Στο μεταξύ η Ν.Δ. καλεί να ερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες του μέχρι χθες διευθυντή ειδήσεων της ΕΡΤ Σταύρου Καπάκου για την ΕΡΤ και να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις.

«Ο υπουργός- καναλάρχης κ. Παππάς, που θέλει να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο χρησιμοποιώντας κάθε μέσον προκειμένου να επιβάλει το αντισυνταγματικό νομοθέτημά του, αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα την εποπτεία του οποίου έχει», σημειώνει η Πειραιώς με ανακοίνωσή της και προσθέτει πως οι καταγγελίες του μέχρι χθες Διευθυντή Ειδήσεων για "δουλειές" στην ΕΡΤ «είναι άλλη μία απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από την εποχή του υποτιθέμενου ηθικού πλεονεκτήματος στο στάδιο της ηθικής απαξίωσής του».

Διαβάστε επίσης:

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στην ΕΡΤ: Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΦΩΤΙΑ Καπάκου και η απάντηση του Ταγματάρχη

ΠΟΛΕΜΟΣ στην ΕΡΤ: Τέλος ο Σταύρος Καπάκος από τη γενική διεύθυνση ειδήσεων και ενημέρωσης

ΡΗΓΜΑ σε ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση για την ΕΡΤ! Βέλη Παπαδημούλη και γκρίνια σε Πολιτική Γραμματεία

Ο Παναγιώτης Τσούτσιας είναι ο νέος Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ