Την αντίθεσή τους στις ποινές που επέβαλε το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε δημοσιογράφους που είχαν στηρίξει το «ναι» την περίοδο του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

Όπως έχει γράψει το star.gr, ποινή 18μηνης διαγραφής επιβλήθηκε στον γενικό διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Σκάι, Σταμάτη Μαλέλη, για ένα έτος διαγράφεται ο Άρης Πορτοσάλτε, ενώ για έξι μήνες διαγράφθηκε ο Νίκος Κονιτόπουλος, αρχισυντάκτης της εκπομπής «ΣΚΑΪ στις 6» της οποίας ο παρουσιαστής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, δεν είναι μέλος της Ένωσης. Επίσης, στους Όλγα Τρέμη, η οποία παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες από μέλος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Σαράφογλου, Μανώλη Καψή και Μαρία Χούκλη επιβλήθηκε επίπληξη, με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.

«"Δε συμφωνώ ούτε με μια λέξη από όσα λες, αλλά θα υπερασπίζω και με το τίμημα της ζωής μου ακόμη, το δικαίωμά σου ελεύθερα να λες όσα πρεσβεύεις". Τα λόγια του Βολταίρου μάλλον δεν είναι γνωστά στη πλειοψηφία των μελών του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Ένωσης μας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ενωμένοι Δημοσιογράφοι.

Και συνεχίζουν: «η διαγραφή δημοσιογράφων επειδή εξέφρασαν άποψη για το δημοψήφισμα του καλοκαιριού είναι ενέργεια που πλήττει την ενότητα του δημοσιογραφικού κλάδου σε μια εποχή που ο κλάδος δέχεται ολομέτωπη επίθεση. Ο Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ είχε πει: “Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης”. Πουθενά δεν είπε ότι η δημοσίευση πρέπει να συμφωνεί με τις απόψεις μας…».