​Να δοθούν περισσότερες τηλεοπτικές άδειες από όσες δίνει η κυβέρνηση επιθυμούν οι πολίτες, καθώς θεωρούν ότι όσο λιγότερα είναι τα κανάλια, τόσο ενισχύεται η διαπλοκή. Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία αποτιμά θετικά τα 25 χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis για την Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), 6 στους 10 πολίτες εκφράζονται θετικά για τη συνεισφορά της τηλεόρασης στην πολυφωνία, που είναι άμεση συνάρτηση της δημοκρατίας.

Το 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν στη χώρα μας, συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν είναι πολλοί, έναντι 25% που πιστεύει το αντίθετο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό 76%, διαφωνεί με τη μείωση των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας από 8 σε 4, όπως προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο. Μάλιστα, μόλις 1 στους 5 εκφράζει θετική άποψη για τη μείωση, ενώ το 3% λέει πως δεν γνωρίζει αρκετά για να εκφράσει άποψη.

Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία διαφωνεί με τον παραγκωνισμό του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, καθώς σχεδόν 8 στους 10 πιστεύουν πως την ευθύνη για τη ρύθμιση και το νομοθετικό πλαίσιο της τηλεοπτικής αγοράς θα έπρεπε να την έχει το συνταγματικά κατοχυρωμένο θεσμικό όργανο. Μόλις δε 15% θεωρεί πως αυτή την αρμοδιότητα πρέπει να την έχει η κυβέρνηση.

Τέλος, στο ερώτημα αν οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος, το 66% απαντά πως όχι, το 23% έχει αντίθετη άποψη, ενώ 11% λέει πως δεν γνωρίζει. Εδώ οι πολίτες απαντούν επηρεασμένοι από ανακριβείς αναφορές κυβερνητικών στελεχών, αφού, ως γνωστόν, με επίσημα στοιχεία, η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας έχει αποδείξει πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί μέλη της δεν χρωστούν, ούτε στην εφορία, ούτε στα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε ένα ευρώ.

Δείτε το βίντεο του κεντρικού δελτίου του Star για την έρευνα