Με ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα – ορόσημα της πόλης των Βρυξελλών εξέφρασε ο Αρκάς τη λύπη και τον αποτροπιασμό του για τις επιθέσεις στην «καρδιά» της Ευρώπης, που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας.

Αφήνοντας για λίγο στην άκρη τους δημοφιλείς πρωταγωνιστές του, ο σκιτσογράφος έβαλε το Μανεκέν Πις με κλειστά μάτια και ευνουχισμένο, σε ένδειξη θλίψης, αλλά και για να μη βλέπει τις φρικιαστικές στιγμές.

arkas_skiso.jpg

Το Μάνεκεν Πις («ο μικρός που κατουράει», στην τοπική διάλεκτο) είναι μικρό μπρούτζινο άγαλμα που φιλοτέχνησε το 1618 ο Ζερόμ Ντυκεσνόι και βρίσκεται κοντά στην Γκραντ Πλας, δύο τετράγωνα πίσω από το δημαρχείο των Βρυξελλών.

collage23.jpg

Αν και δεν είναι γνωστός ο λόγος για τον οποίο φτιάχτηκε το άγαλμα, η επικρατέστερη ερμηνεία λέει πως το τοποθέτησαν οι γονείς ενός παιδιού το οποίο είχε χαθεί, αλλά στη συνέχεια βρέθηκε με τη βοήθεια των χωρικών. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ένα αγόρι κατάσκοπος είδε κατά τη διάρκεια μιας πολιορκίας ότι κάποιοι επιχείρησαν να ανατινάξο��ν τα τείχη της πόλης, κάτι το οποίο απέτρεψε κατουρώντας το φυτίλι.

Το «Μανεκέν Πις» ντύνεται συχνά με ρούχα, για να τιμήσει ορισμένες περιστάσεις. Το πρώτο ρούχο παρουσιάστηκε το 1698 και από τότε έχει αλλάξει πάνω από 900 κουστούμια, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται στο Μουσείο των Βρυξελλών.

brussels-2.jpg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΦΩΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Οι μακελάρηδες δευτερόλεπτα πριν σκορπίσουν το θάνατο στις Βρυξέλλες

Μόνο στο star.gr: Παίκτης του Χ-Factor περιγράφει καρέ καρέ πώς σώθηκε από θαύμα στις Βρυξέλλες

Ο Έλληνας που είχε ΑΓΙΟ στις Βρύξελλες- Γλύτωσε δυο φορές μέσα σε ΜΙΑ μέρα

Τζιχαντιστές για μακελειό στις Βρυξέλλες: ΕΜΕΙΣ το κάναμε επειδή συλλάβατε τον Αμπντεσλάμ

Γιατί οι τρομοκράτες επιτέθηκαν στις Βρυξέλλες