​Κακήν κακώς έδιωξαν τον ανταποκριτή του Spiegel από την Τουρκία οι αρχές της χώρας, την ώρα που η Μέρκελ έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους της να υπογράψουν μια συμφωνία με την Τουρκία για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

«Η συμπεριφορά αυτή απέναντι στον ανταποκριτή μας είναι απαράδεκτη και παραβιάζει την ελευθεροτυπία» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό τονίζοντας πως ο δημοσιογράφος Χασνάιν Καζίμ κατέβαλλε προσπάθεια πολλούς μήνες προκειμένου να εξασφαλίσει τη διαπίστευσή του, όμως στάθηκε αδύνατο.

Όπως επισημαίνει, το περιοδικό, αυτό που μάλλον τους ενόχλησε ήταν η δουλειά του απεσταλμένου που, σε πολλά άρθρα του έριχνε φως με έναν όμως επικριτικό τρόπο στις καταχρήσεις και τα σφάλματα της κυβέρνησης, κάτι που οφείλει να κάνει και κάθε σωστός δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Τουρκία, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου αρνήθηκε να ανανεώσει τη δημοσιογραφική άδεια σε οκτώ από τους περίπου είκοσι Γερμανούς δημοσιογράφους οι οποίοι είχαν ήδη διαπίστευση.

Ανάμεσα σε εκείνους που έφυγαν κακήν κακώς από την Τουρκία ήταν ο ανταποκριτής στην πόλη της εφημερίδας FAZ, στον οποίο και δεν ανανέωσαν την διαπίστευση με αποτέλεσμα πλέον να εργάζεται από την Αθήνα, τον ανταποκριτή της Die Welt, όπως επίσης και έναν Νορβηγό ανταποκριτή της εφημερίδας "After posten".

Το θέμα αυτό έχει αποτελέσει αντικείμενο μυστικών συνομιλιών τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Νταβούτογλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούνται για μια αυταρχική παρέκκλιση, καθώς επιδιώκουν να κλείσουν τα στ��ματα όλων των Μέσων που έχουν επικριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση. θέτοντας μάλιστα και υπό την εποπτεία τους την μεγάλη αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Zaman στις αρχές του Μαρτίου.

Η Άνγκελα Μέρκελ πάντως προσπαθεί να πείσει τους εταίρους να υπογράψουν μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Τουρκία για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, υπογράμμισε:

«Εξυπακούεται ότι απέναντι στην Τουρκία οφείλουμε να προτάξουμε τις πεποιθήσεις μας για την προστασία της ελευθεροτυπίας ή τη μεταχείριση των Κούρδων", σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να κάνουν "αναλογική" χρήση βίας κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται "τρομοκρατική" οργάνωση».