​Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας διοργάνωσε μια εκδήλωση με θέμα «Η γυναίκα στη μάχη της ενημέρωσης».

Χαιρετισμό εκ μέρους της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, απήυθυνε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρης Κρέτσος.

«Μια γυναίκ�� πλέον καλείται να υποστεί θυσίες καθοριζόμενες από κοινωνικά στερεότυπα αλλά και τον διάχυτο σεξισμό που κάθε άλλο παρά δεν έχει εκλείψει. Στην χώρα μας δεκάδες γυναίκες έχουν διαπρέψει στην δημοσιογραφία, κάποιες βρίσκονται και σήμερα ανάμεσά μας».

12516800_1144168532268846_556670973_o.jpg
Η δημοσιογράφος Μάρα Ζαχαρέα μίλησε για την θέση της γυναίκας στην δημοσιογραφία και ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Νομίζω πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά εμείς οι ίδιες οι γυναίκες να πείσουμε κατ’ αρχάς τους εαυτούς μας και μετά τους άλλους, ότι η γυναικεία θηλυκότητα δεν στηρίζει την χάρη της στον τονισμό της ηδονιστικής πρόκλησης, αλλά στο ήθος και στην καλλιέργεια του λόγου. Το ζήτημα είναι αν μια εκ των έσω αλλαγή της γυναικείας μας προσωπικότητας μπορεί να είναι αποκλειστικό έργο της κάθε μιας ή χρειάζεται και μια συλλογική δράση –ένα νέο είδος φεμινισμού- που θα την υποβαστάζει και θα την ενισχύει. Τέλος θα ήθελα να πω ότι οφείλω πολλά στην μητέρα μου, που πάντοτε μου έδινε το έναυσμα και την ενθάρρυνση να διεκδικώ όσα μου ανήκουν. Περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80 η μητέρα μου είχε ένα ένθετο περιοδικό για το γυναικείο κίνημα, στην εφημερίδα Αυγή. Εγώ τότε ήμουν φοιτήτρια και κάπως έτσι ξεκίνησα να αρθρογραφώ σε αυτή την μεγάλη ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς και να κάνω τα πρώτα μου βήματα στην δημοσιογραφία».

12804111_1144239005595132_193873416_n.jpg

12810343_1144239045595128_649636687_o (1).jpg
Ο Διευθυντής Σύνταξης στην «The Huffington Post Greece», Νίκος Άγουρος μετέφερε το μήνυμα της Αριάνας Χάφινγκτον. Η Ελληνοαμερικανίδα συγγραφέας και διευθύντρια της «The Huffington Post» μέσω ενός βίντεο αναφέρθηκε στην ισότητα των δύο φύλων αλλά και στην γυναίκα που την επηρέασε όσο κανείς άλλος:

«Θέλω να πω δυο λόγια για την γυναίκα που επηρέασε περισσότερο την ζωή μου, την μητέρα μου. Οι συμβουλές της, η σοφία της, η εποικοδομητική κριτική και η άνευ όρων αγάπη αποτέλεσαν τα θεμέλια της ύπαρξής μου. Ένα από τα πολλά πράγματα που με δίδαξε είναι ότι η αποτυχία δεν είναι αντίθετη με την επιτυχία, αλλά ένα σκαλοπάτι προς αυτήν. Η αποστολή μας δεν είναι μόνο να πάρουμε την θέση μας στην κορυφή του κόσμου, αλλά να αλλάξουμε τον κόσμο».

fgujtyuety.jpg

(Αριάνα Χάφινγκτον)

Στην εκδήλωση μίλησε ακόμα η δημοσιογράφος και βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη:

«Ανήκω σε ένα κόμμα, το οποίο πρωτοπόρησε φεμινιστικά στην Ελλάδα και μάλιστα πρωτοπόρησε με όλους τους τρόπους. Είχε γυναίκα γενική γραμματέα, εκλεγμένη σε μια χώρα, όπου ακόμα συζητιέται αν ήρθε η ώρα να αποκτήσει γυναίκα πρωθυπουργό».

fgujstyu.jpg
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα βίντεο-αφιέρωμα στην πρώτη ελληνίδα δημοσιογράφο και εκδότρια, την Καλλιρρόη Παρρέν, η οποία το 1887 άρχισε να εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα Εφημερίς των Κυριών που συντάσσονταν αποκλειστικά από γυναίκες και απευθυνόταν σε γυναίκες κυρίως της Αθήνας και του Πειραιά.

Ακόμα χαιρετισμό απήυθυνε η Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και η Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου, Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, ενώ ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και η Ευαγγελία Άντζακα, Λαογράφος και μέλος του Λυκείου των Ελληνίδων.

10682607_1144166898935676_1718746708_o.jpg
(Μάρα Ζαχαρέα, Βάλια Καϊμάκη, Λιάνα Κανέλλη, Ευαγγελία Άντζακα)

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Βάλια Καϊμάκη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ