«Γραπτό μνημείο προληπτικής λογοκρισίας» χαρακτηρίζει ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη το εξώδικο που απέστειλε ο Νίκος Παππάς.
Όπως τονίζει ο ΔΟΛ στην απάντησή του στον υπουργό Επικρατείας, το εξώδικο αποτελεί «ένα πρωτοφανές την μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου γραπτό μνημείο προληπτικής λογοκρισίας προς τον Οργανισμό και κατ' επέκταση προς το σύνολο του ελληνικού Τύπου».
«Η στοχευμένη επίθεση του υπουργού σε στήλες, άρθρα και δημοσιογράφους του “ΒΗΜΑΤΟΣ” και “ΤΩΝ ΝΕΩΝ” στόχο έχει τη χειραγώγηση της δημοσιογραφικής έρευνας και τη δέσμευση της ενημέρωσης. Πρόκειται για μια εν ψυχρώ απόπειρα προληπτικής λογοκρισίας από κορυφαίο φορέα της πολιτικής εξουσίας μέσα από την σύνταξη «υποδείξεων» προς τον Τύπο. Η πρακτική αυτή δεν είναι συμβατή με τις θεμελιώδεις αρχές για την ελευθερία του Τύπου σε μία ευνομούμενη δημοκρατική Πολιτεία» επισημαίνει ο ΔΟΛ.
Σχολιάζοντας τη διαρροή κυβερνητικών κύκλων σχετικά με την καταγραφή των συνομιλιών, ο ΔΟΛ αναφέρει ότι στην κυβέρνηση «κρούουν ανοιχτές θύρες».
«Ο σεβασμός στην κείμενη νομοθεσία είναι στοιχεία που σφραγίζουν το ήθος, την κουλτούρα και τη δημοσιογραφική ιστορία διαρκείας 94 ετών του ΔΟΛ» τονίζει ο ΔΟΛ και καταλήγει: «Υπενθυμίζουμε ότι σε κανένα σημείο του ρεπορτάζ δεν υπήρξε ίχνος πληροφορίας ή έστω υπαινιγμός ότι το υποδεικνυόμενο από τον αρχηγό της αντιπολιτεύσεως διαμέρισμα όπου έλαβε χώρα η φιλική συνάντηση μπορεί να αποτέλεσε αντικείμενο παγιδεύσεως από την πλευρά του ΔΟΛ. Άλλωστε, υποκλοπές δεν κάνουν οι δημοσιογράφοι, αλλά οι κυβερνήσεις, δηλαδή οι μυστικές υπηρεσίες που ελέγχονται από αυτές».