Δίχως τέλος είναι ο παραλογισμός της κυβέρνησης στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Αυτή τη φορά, με άτυπο σημείωμα του Μαξίμου, δόθηκαν στη δημοσιότητα «πειραγμένα» στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων στα κανάλια, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με την ανεργία λόγω των αυθαίρετων κυβερνητικών αποφάσεων, τα οποία διαψεύδουν οι δημοσιογράφοι.

Επικαλούμενη το σύστημα Εργάνη, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως, συνολικά, τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας έχουν 2.639 εργαζόμενους και δεν λένε αλήθεια όσοι ισχυρίζονται ότι κινδυνεύει η δουλειά 15.000 ανθρώπων. Παρ��λληλα, το Μαξίμου αφήνει αιχμές για τις εργασιακές συνθήκες στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, υποστηρίζοντας πως σε ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας διαπιστώθηκε ότι η τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας είναι, πολύ συχνά, προβληματική.

Σύμφωνα με πηγές της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών (ΕΙΤΗΣΕΕ), η Ένωση ποτέ δεν είπε ότι οι εργαζόμενοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς είναι 15.000! Ωστόσο, με βάση και τα στοιχεία της κυβέρνησης, τα οποία η ίδια δίνει στο άτυπο σημείωμά της, στους τηλεοπτικούς σταθμούς εργάζονται 2.639 άτομα. Αν υπολογίσει κάποιος ότι με βάση τη νέα νομοθεσία πρέπει κάθε σταθμός να έχει 400 εργαζόμενους για τις 4 τηλεοπτικές άδειες που ισχυρίζονται ότι μπορεί να έχει μόνο �� χώρα μας, ο πολλαπλασιασμός βγάζει αποτέλεσμα 1.600 άτομα. Επομένως και μαθηματικά, 1.000 άνθρωποι θα χάσουν αναπόφευκτα τη δουλειά τους. Και, φυσικά, η κυβέρνηση δεν αναφέρει καν τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από τους κλάδους που εξαρτώνται από τον κλάδο της παραγωγής περιεχομένου.

Κατά τις ίδιες πηγές, «η κυβέρνηση, για μία ακόμα φορά,«χρησιμοποιεί τη θεωρία της μισής αλήθειας που είναι χειρότερη από το ψέμα, διαστρεβλώνοντας ακόμα περισσότερο την αλήθεια. Γι’ αυτό, υπογραμμίζονται τα εξής:

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ τηρούν τους νόμους και την εργατική νομοθεσία και είναι ψευδές ότι διαπιστώνονται, συστηματικά, η μη καταβολή δεδουλευμένων, υπερωριών και επιδομάτων, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, περιπτώσεις απασχόλησης ανασφάλιστων εργαζομένων, ενώ κυριαρχούν οι "ευέλικτες" μορφές εργασίας (συμβάσεις μερικής απασχόλησης, συμβάσεις δανεισμού, εργολαβίας και μπλοκάκια).

• Η ελληνική νομοθεσία δεν απαγορεύει τις ευέλικτες μορφές εργασίας και οι τηλεοπτικοί σταθμοί, όπως και όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις τις εφαρμόζουν εκεί που χρειάζεται. Ευέλικτες μορφές εργασίας εφαρμόζονται ευρέως και στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ειδικά στους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι μορφές αυτές είναι ελάχιστες και σε κάθε περίπτωση κάτω από το 5% του απασχολούμενου προσωπικού.

• Το προσωπικό που απασχολείται στην τηλεοπτική βιομηχανία προφανώς δεν είναι μόνο το μόνιμο προσωπικό των τηλεοπτικών σταθμών, στο οποίο αναφέρεται η ανακοίνωση της κυβέρνησης. Προσωπικό απασχολείται στις εταιρίες παραγωγής που παράγουν τηλεοπτικό περιεχόμενο, είναι οι μουσικοί, οι τεχνικοί, οι ηθοποιοί κλπ.

• Σήμερα παράγεται περιεχόμενο για 8 τηλεοπτικούς σταθμούς Εθνικής Εμβέλειας. Εάν ο αριθμός των σταθμών μειωθεί κατά 50%, είναι προφανές ότι θα μειωθεί ανάλογα και το παραγόμενο περιεχόμενο. Η παραγωγή του περιεχομένου απαιτεί προσωπικό. Άρα το συμπέρασμα είναι απλό.

• Το επιχείρημα ότι αυξάνει το υποχρεωτικό προσωπικό ανά σταθμό σε 400 άτομα είναι άνευ πρακτικής σημασίας. Εάν αυξηθεί το προσωπικό σε έναν σταθμό, μειώνεται από μία εταιρεία παραγωγής. Το συνολικό προσωπικό, για να παραχθεί το περιεχόμενο, είναι πάντα σταθερό!

• Αλήθεια, τι προσπαθεί να μας πει η κυβέρνηση με τις ανακοινώσεις της; Ότι θα μειωθεί ο αριθμός των σταθμών και δεν θα μειωθεί η απασχόληση; Μήπως θα αυξηθεί κιόλας;

Η κυβέρνηση δεν απευθύνεται ούτε σε ιθαγενείς, ούτε σε αδαείς. Γι’ αυτό θα πρέπει να σταματήσει την προπαγάνδα που επιχειρεί, προσπαθώντας να θολώσει τα νερά και να αποκρύψει την πραγματική διάσταση των σχεδιασμών της: πέρα από την απώλεια θέσεων εργασίας, απειλεί την ίδια τη δημοκρατία και καταργεί την πολυφωνία, τον πλουραλισμό των απόψεων και τους κανόνες λειτουργίας μιας ελεύθερης αγοράς».

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει την ανησυχία της για τον κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας και επιμένει στην αδιαπραγ��άτευτη θέση που εξέφρασε κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας: καμιά απόλυση, κανένας άνεργος να μην προστεθεί στην ατέλειωτη στρατιά των ανέργων δημοσιογράφων.

«Η ρύθμιση του άναρχου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποσπασματική. Μια συνεκτική και ενιαία ρύθμιση, απαιτεί την έναρξη διαδικασίας αδειοδότησης όλων των κατηγοριών τηλεοπτικών σταθμών θεματικών (ειδησεογραφικών, αθλητικών, ψυχαγωγικών) τοπικής και εθνικής εμβέλειας. Η ενιαία, άμεση και ταυτόχρονη, ρύθμιση του τοπίου θα έχει ευεργετικές συνέπειες στην απασχόληση των συναδέλφων των οποίων οι θέσεις εργασίας καθίστανται επισφαλείς λόγω του περιορισμού των αδειών», επισημαίνει η Ομοσπονδία και ζητάει την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης για το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών, ούτως ώστε όχι μόνο να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος των απωλειών θέσεων εργασίας, αλλά και να δημιουργηθούν νέες.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «σε μια περίοδο που η ανεργία των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ έχει “χτυπήσει κόκκινο”, προτεραιότητά μας ήταν και είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των συναδέλφων. Η ΠΟΕΣΥ, προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει δυναμικά στην περίπτωση που η διακηρυγμένη κυβερνητική απόπειρα για "ρύθμιση" του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, αποβεί σε βάρος των υπαρχουσών θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό από αυτό που ήδη απασχολούν και ότι, απεναντίας, θα πρέπει να δεσμευτούν να το ενισχύσουν με προτεραιότητα στους μακροχρόνια ανέργους του κλάδου».