​Φτωχότερη είναι από σήμερα η δημοσιογραφία, καθώς ένας σπουδαίος "υπηρέτης" της, ο Σπύρος Τσίρος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.

Λίγα λόγια για τον εραστή της...πένας

Ο Σπύρος Τσίρος γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ωστόσο, ήδη από το 1958, τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Εθνικός Κήρυξ», «Εμπρός», «Ελληνικός Βορράς» «Ελεύθερος Κόσμος», «Σημερινά». Διετέλεσε, επίσης, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Διάπλασις των Παίδων» (1966-1970). Από το 1974 και για τριάντα, σχεδόν, χρόνια ανήκε στο δημοσιογραφικό επιτελείο της εφημερίδας «Καθημερινή», στην οποία απασχολήθηκε ως δικαστικός συντάκτης και ως αρθρογράφος. Επιπλέον, εργάστηκε και ως αρχισυντάκτης ειδήσεων στην Ε.ΡΑ. Ο Σπύρος Τσίρος υπήρξε ένας δημοσιογράφος με μεγάλη μόρφωση και κατάρτιση.

Παράλληλα με τη δημοσιογραφία, διετέλεσε συνεργάτης της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας, ενώ ανέπτυξε πλούσια δράση, συγγράφοντας δεκάδες βιβλία, κυρίως παιδικής λογοτεχνίας. Για τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία βραβεύθηκε το 1988 με το Βραβείο Δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση, ενώ τιμητικές διακρίσεις είχε λάβει από το Υπουργείο Πολιτισμού και από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Η ΕΣΗΕΑ στην ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ των άλλων: «πως ήταν έντιμος ευγενής, δοτικός, με εξαιρετικές εγκυκλοπαιδικές γνώσεις και ορθή χρήση της γλώσσας όσο ελάχιστοι, υπήρξε δάσκαλος για τους νεότερους συναδέλφους και πρότυπο δημοσιογράφου για την επάρκεια και το ήθος του. Ταυτόχρονα, ήταν ένας ευχάριστος φίλος, πάντα χαμογελαστός, ο οποίος είχε διαρκώς πολλά να διηγηθεί. Αγαπητός στους συναδέλφους, διετέλεσε μέλος και του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Ενώσεως.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, στη 1 μ.μ. από τον Ι.Ν. Αγ. Θεοδώρων στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.