​Έναν ιδιαίτερο τρόπο βρήκαν οι δημοσιογράφοι της Cumhuriyet να διαμαρτυρηθούν, μετά την φυλάκιση δυο συναδέλφων τους οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπία.

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, η συντακτική ομάδα της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας, έστησε τραπέζια έξω από τις φυλακές (όπου κρατούνται ο αρχισυντάκτης της, Καν Ντουντάρ και ο επικεφαλής του γραφείου της Αγκυρας, Ερντέμ Γκουλ, από τα τέλη Νοεμβρίου), αντιδρώντας κατ΄αυτόν τον τρόπο στη σύλληψη τους η οποία προκάλεσε σάλο τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό.

tourkia.15.12.1.jpg
Σύσσωμη η συντακτική ομάδα έμεινε έξω απ�� τις φυλακές, μέσα στο κρύο για δυο ολόκληρες ώρες, συζητώντας για τα θέματα του εξωφύλλου της Τετάρτης, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν και τους δυο συναδέλφους τους που κρατούνται.

«Ως δημοσιογράφοι, κάνουμε τέτοιες συσκέψεις παντού, από εμπόλεμες περιοχές μέχρι στο κοινοβούλιο, ποτέ όμως έξω από τη φυλακή. Πάντα όμως υπάρχει πρώτη φορά. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τους συναδέλφους μας και να καταγραφεί η άποψή τους στην εφημερίδα μας. Δεν θα φιμωθούν ποτέ», είπε ο αναπληρωτής αρχισυντάκτης, Ταχίρ Οζουερτσεβέν.

tourkia.15.12.2.jpg

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ:

Ο Ντουντάρ και ο Γκουλ (που θεωρούνται εξέχουσες προσωπικότητες στα τουρκικά ΜΜΕ) συνελήφθησαν με την κατηγορία της κατασκοπείας, έπειτα από τη δημοσίευση υλικού από τον Ιανουάριο του 2014, που φέρεται να δείχνει τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να βοηθούν να σταλούν όπλα σε ισλαμιστές αντάρτες, στη Συρία. Αν καταδικαστούν, κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και 45 χρόνια.

Ο Ερντογάν έγινε έξω φρενών, απειλώντας πως ο Ντουντάρ θα το πληρώσει ακριβά.

Μετά την σύλληψη τους, κινητοποιήθηκε και η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ξεκινώντας μία διεθνή αίτηση για την αποφυλάκισή τους, με αρχικές υπογραφές εκείνες του Αμερικανού γλωσσολόγου Νόαμ Τσόμσκι, του Γάλλου οικονομολόγου Τομά Πικετί και του Τούρκου πιανίστα Φαζίλ Σαΐ. Σύμφωνα με την οργάνωση, η Τουρκία είναι στην 149η θέση- ανάμεσα σε 180 χώρες- στην κατάταξη του 2015 για την ελευθερία του Τύπου, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο, ενώ προειδοποίησε ότι υπάρχει σοβαρή αύξηση της λογοκρισίας.