Το βραβείο του καλύτερου φωτογράφου πρακτορείου ειδήσεων για το 2015 απέσπασε ο Άγγελος Τζωρτζίνης, με το περιοδικό «Time» να εξαίρει την δουλειά του, η οποία παρουσιάζει την Ελλάδα μεσούσης της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης!

«Η κάλυψη της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης ήταν εξαιρετική… Οι φωτογραφίες του για την οικονομική κρίση, που συχνά τράβηξε ενώ βρισκόταν εν μέσω των διαδηλώσεων, υπενθυμίζουν έντονα τον πραγματικό αντίκτυπο στους απλούς και καθημερινούς ανθρώπους των αποφάσεων που λαμβάνονταν στις αίθουσες των συνεδριάσεων στο Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες», επισημαίνει το έγκριτο περιοδικό, μιλώντας για τον 31χρονο Έλληνα φωτογράφο.

tzortzinis-thumb-large.jpg
(O Άγγελος Τζωρτζίνης)

Τα τελευταία έξι χρόνια, ο Άγγελος, που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από το 2007, «εγκλωβίζει» στον φακό του στιγμές από την Ελλάδα της κρίσης: μεταξύ άλλων, υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας των ταραχών στους δρόμους, ενώ τον τελευταίο καιρό ακολουθεί τους πρόσφυγες που διέρχονται από το ελληνικό έδαφος.

«Μέσω των φωτογραφιών του, ο Άγγελος Τζωρτζίνης λειτούργησε ως αυτόπτης μάρτυρας που αποτύπωσε τις τραγωδίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα το 2015, κυρίως την προσφυγική κρίση. Υπερβαίνοντας την ιστορία που εκτυλίσσεται ενώπιόν του, γνωρίζει πώς να αποτυπώνει τη βία, τις τραγωδίες όπως επίσης τις στιγμές της οικειότητας και της τρυφερότητας», δήλωσε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Γαλλικού Πρακτορείου, Εμανουέλ Χογκ.

collageτζορτζινισσ.jpg

Ο Άγγελος Τζωρτζίνης ξεκίνησε την καριέρα του ως ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ. Συνεργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης με το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ η δουλειά του έχει επίσης δημοσιευτεί στους «New York Times» και το περιοδικό «Newsweek». Εκτός από τις εξελίξεις στη χώρα μας, έχει καλύψει την επικαιρότητα σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, την Αϊτή και την Ουκρανία.

«Ένας καλός φωτογράφος δεν είναι αυτός που τραβάει καλές φωτογραφίες. Είναι μια πιο σύνθετη διαδικασία. Οι αξίες του φωτογράφου και οι εμπειρίες του αποτελούν βασικό συστατικό των φωτογραφιών του. Γι' αυτό θέλω να καλύπτω ιστορίες οι οποίες επηρεάζουν την προσωπική μου ζωή και με ενδιαφέρουν, όπως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αλλά και το μεταναστευτικό πρόβλημα», λέει ο 31χρονος από το Αιγάλεω και καταλήγει: «στόχος μου δεν είναι να είμαι ένας ακόμα αυτόπτης μάρτυρας της κατάστασης, αλλά προσπαθώ να κρατήσω όσο μεγαλύτερη "απόσταση" και να δείξω πράγματα που οι άνθρωποι συνήθως δεν βλέπουν. Θέλω να φτιάξω εικόνες που θα βάλουν τους θεατές να αναρρωτηθούν για το μέλλον αυτών των ανθρώπων».