Για την οικογένεια της, τις «μάχες» της στο ρεπορτάζ, αλλά και για το αν ��ίναι αισιόδοξη για το μέλλον της χώρας, μίλησε στο ένθετο «Weekend» της εφημερίδας «Αγορά», η Μάρα Ζαχαρέα.

Η γνωστή δημοσιογράφος, έκανε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και μίλησε για τότε που έκανε ρεπορτάζ έξω από το Μαξίμου: «Ξέρετε ο χρόνος αμβλύνει τις δυσκολίες. Ακόμα και δυσάρεστα γεγονότα ή καταστάσεις ταλ��ιπωρίας, όταν είναι συνδεδεμένα με τη νιότη, τα νοσταλγείς. Πέρασα ζόρικα στο πολιτικό τμήμα του Mega.Ήμουν η μοναδική γυναίκα. Χρειάστηκε χρόνος και κόπος για να με εμπιστευθούν. Έχω περάσει ατελείωτες ώρες ορθοστασίας έξω από το Μαξίμου, από τη Βουλή και από το υπουργείο Εξωτερικών. Με κρύο, με βροχή και με καύσωνα. Δεν μετανιώνω όμως, αντιθέτως. Θεωρώ μεγάλο σχολείο το ρεπορτάζ στον δρόμο και πιστεύω πως οι συγκεκριμένες εμπειρίες με βοήθησαν στη συνέχεια και στα δελτία ειδήσεων. Όταν βλέπω νέα κορίτσια στη δουλειά να δυσανασχετούν επειδή κάνουν ρεπορτάζ και φαντάζονται τους εαυτούς τους παρουσιάστριες δελτίων ή εκπομπών σε πολύ γρήγορο χρόνο τους εξηγώ πως πρέπει να κάνουν υπομονή, διότι τα κέρδη από τον τωρινό τους κόπο θα τα καρπωθούν στο μέλλον και με το παραπάνω».

Λένε πως ο παρουσιαστής ειδήσεων πρέπει να παραμένει συναισθηματικά αμέτοχος μπροστά στο συνομιλητή του για να θεωρείται σωστός επαγγελματίας. Σε τι βαθμό το έχει πετύχει η κ. Ζαχαρέα; Άραγε έχει νιώσει ποτέ την ανάγκη να ανεβάσει τους τόνους στον «αέρα» του δελτίου;

«Συναισθηματική εμπλοκή έχω αισθανθεί μόνο με ειδήσεις που συνδέονται με μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία και αφορά κυρίως σε μικρά παιδιά. Ίσως επειδή είμαι και εγώ μητέρα, συγκινούμαι όταν βλέπω ανυπεράσπιστα παιδιά να έρχονται σε επαφή με το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής στα πιο τρυφερά τους χρόνια, εκεί που θα έπρεπε να ήταν ανέμελα. Συγκίνηση και θαυμασμό νιώθω, επίσης και με τους ανθρώπους που η ζωή τους επεφύλαξε μια μεγάλη περιπέτεια υγείας και δεν το έβαλαν κάτω, αντίθετα εξελίχθηκαν σε παράδειγμα δύναμης της ανθρώπινης θέλησης για όλους μας. Είναι τιμητικό για εμένα όταν συνομιλώ με τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων στο δελτίο. Όλα τα άλλα ζητήματα τα αντιμετωπίζω με ψυχραιμία».

μαεα.jpg

Πολλά άτομα νεαρής ηλικίας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας έχουν ��πιλέξει να φύγουν για το εξωτερικό. Τι θα έκανε όμως ή δημοσιογράφος σε αντίστοιχη περίπτωση; Είναι αισιόδοξη για το μέλλον;

«Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση, αλλά δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω με ασφάλεια. Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί τι θα είχα κάνει διαφορετικό στη ζωή μου, εάν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω. Δεν σας κρύβω πως επειδή το μεταπτυχιακό μου το έχω κάνει στο Λονδίνο, αρκετές φορές έχω αναλογιστεί, μήπως θα ήταν καλύτερα να είχα μείνει στο εξωτερικό και να είχα προσπαθήσει να φτιάξω τη ζωή μου στην Αγγλία. Δεν είμαι σίγουρη. Είχα διαβάσει πριν από λίγο καιρό μια ρήση κινεζικής φιλοσοφίας: «Αληθινά ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που αν μπορούσε να ζήσει τη ζωή του από την αρχή, δεν θα άλλαζε τίποτα».

Στη συνέχεια, η κ. Ζαχαρέα αποκάλυψε την «γεύση» που της άφησε η τελευταία προεκλογική αναμέτρηση, ενώ σχολίασε και τα προεκλογικά σποτάκια:«Ήταν πολύ γρήγορη η προεκλογική περίοδος. Δεν δόθηκε η δυνατότητα να ενημερωθούν οι πολίτες επαρκώς για τα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, ούτε για τις λύσεις που προτείνουν τα κόμματα», είπε συμπληρώνοντας: «Τα προεκλογικά σποτάκια- έχετε δίκιο- είχαν στοιχεία αυτοσαρκασμού, ορισμένα ήταν αρκούντως ευρηματικά και με χιούμορ. Ωστόσο, δεν ετέθησαν στη βάσανο της προεκλογικής αντιπαράθεσης τα ουσιαστικά: Τι θα γίνει με την ανάπτυξη, πως θα προκύψουν οι επενδύσεις, πως θα πάψουν να πληρώνουν φόρους μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι, με ποιες συγκεκριμένες κινήσεις θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ευχολόγια α��ούσαμε πολλά. Στην πράξη δυστυχώς όλα τα κόμματα μέχρι στιγμής υπολείπονται».

Η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star είναι και μητέρα δυο παιδιών, του Βασίλη και της Άννας που μεγαλώνουν σε ένα σπίτι με διάσημους γονείς. Όσο για τα μέτρα που πήραν μαζί με το σύζυγό της ανέφερε: «Προσπαθούμε να κουβεντιάζουμε μαζί τους πολύ για τα πάντα. Γνωρίζουν πως η διασημότητα είναι ένα τυχαίο γεγονός, το οποίο έρχεται και παρέρχεται. Είναι σημαντικό για κάθε παιδί να χαράξει τον δικό του δρόμο. Να έχει αξίες και αρχές. Εμείς οι γονείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε από ένα σημείο και μετά είναι να τους δείχνουμε πως τα αγαπάμε άνευ όρων και πως θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους, στηρίζοντας τις επιλογές τους».