Αγάπη, παιδικές αναμνήσεις, χρώματα, αρώματα και γεύσεις είναι ορισμένες από τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μελάς, όταν του ζήτησα να μου πει τι είναι για εκείνον η μαγειρική.

11125581_10207083937402766_724627804_n.jpg

Ο executive chef, ο οποίος φέτος μέσα από την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου «Μία» μας… ταξίδεψε με τα πιάτα του στον κόσμο των γεύσεων, παραχώρησε μια απολαυστική συνέντευξη στο star.gr.

Ο Κυριάκος ξεχωρίζει για την ζωντάνια αλλά και για το ταλέντο που έχει στην επικοινωνία του με τους άλλους ανθρώπους. Είναι από τα χαρακτηριστικά που είχε από παιδί. Μιλώντας λοιπόν για τα παιδικά του χρόνια μου αποκαλύπτει και πως ξεκινάει η σχέση του με την μαγειρική.

«Έχω πάντα στο μυαλό μου τα Κυριακάτικα τραπέζια που θυμίζανε πάρτι. Λευκές πορσελάνες και προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να ενωθεί όλη η οικογένεια. Μάλιστα, όταν ήμουν 5 ετών είχα και το πρώτο μου ατύχημα. Στην προσπάθειά μου να φτιάξω ένα κέικ έπεσα πάνω στην φόρμα και έκαψα την μύτη μου. Από τότε ήξερα, ότι μεγαλώνοντας θα έκανα κάτι που να έχει σχέση με την μαγειρική. Θα ήμουν γευσιγνώστης; Θα έδινα συνέδρια μαγειρικής; Θα ήταν κάτι που σίγουρα θα συνδέονταν με την ποιότητα της ζωής»!

Η επόμενη ερώτηση είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τα παραπάνω, αφού έχει να κάνει με το Kids Cooking Club, την πρώτη σχολή μαγειρικής για παιδιά στην Ελλάδα.

«Η ιδέα ξεκίνησε το 2004. Εκείνη την περίοδο εργαζόμουν στο Ολυμπιακό Στάδιο, ως executive chef των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήμουν πολύ χα��ούμενος, διότι είχα κερδίσει τον πρώτο μου Χρυσό Σκούφο ως εργαζόμενος στο Hilton Milos. Όμως ένιωσα την ανάγκη, πέραν του να δημιουργήσω ένα «αστεράτο» πιάτο να κάνω κάτι πιο σπουδαίο. Με ενδιέφερε πολύ το κομμάτι της εκπαίδευσης. Έτσι, το 2006 σε συνεργασία με την Καλλιτεχνούπολη-Πρότυπο Παιδικό Κέντρο Τέχνης και Δημιουργίας μαζί με την αδερφή μου επιμεληθήκαμε και δημιουργήσαμε το πρώτο πρόγραμμα παιδικής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Το 2008 το όνειρο πήρε «σάρκα και οστά» και έτσι δημιουργήθηκε το kids cooking club που έχει ως στόχο, εκτός του να μάθουν (τα παιδιά) να μαγειρεύουν, να γνωρίσουν την διατροφική αξία. Και αυτό να επιτευχθεί μέσω της χαρά του παιχνιδιού. Κατάλαβα πως δεν ήταν μόνο δική μου ανάγκη, αλλά και των γονιών που ήθελαν να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις σε ότι αφορά την σωστή διατροφή. Μέσα από αυτή την σχολή προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Σύνθημά μας είναι “τρώμε υγιεινά, τρώμε σωστά”».

μελασ2.jpg

Κατά τη διάρκεια της κουβεντούλας μας του ζητώ να σταθούμε και σε σημαντικούς σταθμούς της καριέρας του, αφού έχει μαγειρέψει για τον Εμίρη του Κατάρ, τον Τζορτζ Μάικλ, για πολλούς πολιτικούς αλλά και για την Σακίρα κατά τη διάρκεια της συναυλίας της στην Ελλάδα το 2006.

«Τότε εργαζόμουν για λογαριασμό κάποιας εταιρείας, η οποία αναλάμβανε τέτοιου είδους event. Είχα… ξεκαθαρίσει στο μυαλό μου τι πρέπει να προσφέρουμε ώστε να δοκιμάσουν αυτοί οι άνθρωποι και έτσι το κάναμε. Ήταν μια εποχή δημιουργικότητας και συνεχίζει να είναι. Θα πρέπει να σου πω πως τέτοιου είδους προτάσεις ήταν, είναι και θα είναι ελκυστικές, διότι το μόνο που θέλει κάποιος chef είναι να ευχαριστήσει ανθρώπους που δεν έχει συχνά στο…target group του».

Η φετινή χρονιά-τηλεοπτική σεζόν είναι ιδιαίτερη για τον Κυριάκο, αφού όπως ανέφερα π��ραπάνω, μοιράζεται κάποια από τα… «γαστρονομικά του μυστικά» με την Τατιάνα Στεφανίδου και τους τηλεθεατές της εκπομπής του STAR, «Μία». Ποιες είναι άραγε οι εντυπώσεις του από αυτή την συνεργασία;

«Πρέπει να βρω λέξεις που να εκφράζουν την γλυκύτητα, τον σεβασμό, αλλά και την εκτίμηση σε υπερθετικό βαθμό

Είθισται οι σεφ να ξεχωρίζουν κάποιες κουζίνες, ωστόσο ο Κυριάκος είναι της λογικής ότι: «ΤΙΠΟΤΑ, δεν συγκρίνεται με το σπιτικό φαγητό. Τώρα θα σου πω μαροκινή, γιατί μου αρέσουν τα μπαχαρικά, ινδική για τις τεχνικές της, Ελληνική για τις πρώτες ύλες, Ιταλική για την απλ��τητα και τέλος γαλλική για την φινέτσα της».

Λίγο πριν το κλείσιμο αυτής της ωραίας συνάντησης θέλησα να αφήσω στην άκρη την ιδιότητά του και να τον γνωρίσω ως άνθρωπο μιλώντας για το αν είναι της λογικής ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι, για το πώς φαντάζεται τον εαυτό του σε 10 χρόνια από σήμερα, αλλά και για το πώς του αρέσει να περνά τον ελεύθερο χρόνο του.

μελασ3.jpg

«Κατά καιρούς έχω μαγειρέψει για τις κοπέλες που έχω στο πλευρό μου. Αυτό που θέλω είναι τα πιάτα μου να αρέσουν και να προσφέρουν ευχαρίστηση».

Μάλιστα, η δημιουργία οικογένειας είναι στα σχέδια του: «Σίγουρα έχω σαν γνώμονα την ευτυχία. Βέβαια, δεν κάνω σχέδια, γιατί όποτε έχω πει θα κάνω αυτό ή με φαντάζομαι έτσι δεν έχει έρθει τίποτα».

Τον ελεύθερο χρόνο του προτιμά να κάνει ταξίδια στο εξωτερικό, ώστε να γνωρίζει καινούργιους ανθρώπους και νέες εικόνες. Μου αρέσει επίσης η επαφή με την φύση και γι’ αυτό επιλέγω να κάνω ορειβασία, ιστιοπλοΐα, πεζοπορία και ποδηλασία. Γενικά, από όλα έχει ο μπαξές»!

Συνέντευξη: Μίτση Σκέντζου