​«Η ελληνική θύελλα» τιτλοφορείται ένα ντοκιμαντέρ της γαλλικής τηλεόρασης, που δείχνει πώς η οικονομική κρίση επηρέασε την χώρα μας.

Μέσα σε 52 λεπτά, ο δημοσιογράφος Φιλίπ Μενού περιγράφει την λαίλαπα των μέτρων που «σάρωσαν» τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι, όπως τονίζει ο ίδιος, ενώθηκαν σε πολλές περιπτώσεις για την αντιμετωπίσουν.

«Η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο μιας τρομακτικής πολιτικής. Το ντοκιμαντέρ είναι η οπτική γωνία της κρίσης, όπως αυτή μπορεί να ιδωθεί από μέσα. Ανοίγει τη συζήτηση για την κρίση στην Ευρωζώνη που έχει παραδοθεί στον οικονομικό καπιταλισμό και λειτουργεί ως φωνή αφύπνισης και εγρήγορσης», δήλωσε ο δημοσιογράφος.

Μέσα από ένα οδοιπορικό στην Αθήνα, ο Φιλίπ Μενού περιγράφει το πόσο άλλαξε η ζωή των Ελλήνων λόγω της κρίσης, φιλοξενώντας δηλώσεις πολιτών: «φτώχεια, φτώχεια, φτώχεια», λέει ένας άνδρας στην κάμερα, μία νεαρή μιλά για την ανεργία και τις δυσκολίες στην αγορά εργασίας, ενώ ένας άλλος άνδρας μιλά για το πόσο δύσκολα τα βγάζουν πέρα τα νοικοκυριά.

«Το ευρωπαϊκό όνειρο μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη. Οι Έλληνες έδειξαν το δρόμο της αντίστασης. Αλλά οι απομονωμένες αντιστάσεις δεν αρκούν. Η αληθινή ερώτηση είναι αν ο κόσμος μπορεί να ενωθεί για να αγωνιστεί για την άλλη Ευρώμπη, την πιο δίκαιη και την πιο δημοκρατική, μια Ευρώπη των πολιτών», συνεχίζει ο δημοσιογράφος.

Δείτε στο βίντεο ένα απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ