Τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε στο Αφγανιστάν περιγράφει η δημοσιογράφος του Associated Press, Κάθι Γκάνον, πρώτη φορά μετά τα πυρά αστυνομικού που δέχθηκε εκείνη και η φίλη- συνάδελφός της τον περασμένο Απρίλιο, παραμονή των προεδρικών εκλογών!

Τότε η 48χρονη διεθνώς αναγνωρισμένη φωτογράφος, Άντζα Νίντρινγκχαους πεθαίνει ακαριαία, ενώ η 60χρονη δημοσιογράφος, η οποία καλύπτει τον πόλεμο και τις αναταραχές σε Αφγανιστάν και Πακιστάν τις τελευταίες τρεις δεκα��τίες, δέχεται έξι σφαίρες και τραυματίζεται στο αριστερό μπράτσο, τον ώμο και το δεξί της χέρι.

Anja-Niedringhaus.jpg
Οι δύο γυναίκες, οι οποίες ήξεραν πολύ καλά τι σημαίνει πολεμική ανταπόκριση, είχαν πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας. Ωστόσο, δυστυχώς δεν τα είχαν προβλέψει όλα!

Κατά την αφήγησή της η 60χρονη δημοσιογράφος Κάθι Γκάνον αναφέρει ότι μαζί με την Νιεντρινγκάους κάθονταν στο καλά φυλασσόμενο αυτοκίνητό τους, ανάμεσα σε δεκάδες αστυνομικούς και άνδρες της ασφάλειας, όταν ένας από αυτούς που υποτίθεται ότι θα τις προστάτευε τις πλησίασε, φώναξε «Allahu Akbar» και άρχισε να τις πυροβολεί με το ΑΚ-47 που κρατούσε. Αμέσως μετά, πέταξε το όπλο ��ου και παραδόθηκε.

article-urn-publicid-ap.org-50df8491a25648ebad24da6d819696d8-6TKwsTdon-HSK1-928_634x438.jpg
«Κοίταξα το αριστερό μου χέρι και είχε ξεκολλήσει από τον καρπό. Θυμάμαι ότι σκέφτηκα ''Θεέ μου, αυτή τη φορά είμαστε ξοφλημένες''. Όταν σταμάτησαν οι πυροβολισμοί κοίταξα την Ανια. Δεν ήξερα», θυμάται η Γκάνον.

Ενώ ο οδηγός του Associated Press οδηγούσε με ιλιγγιώδη ταχύτητα το διαλυμένο από τις σφαίρες αυτοκίνητο, κατευθυνόμενος στο κοντινότερο νοσοκο��είο, ο διερμηνέας του πρακτορείου έλεγε στην Γκάνον «Κάθι, μας αφήνει». Εκείνη ήταν σίγουρη ότι πέθαινε. «Προσπαθούσα να αναπνεύσω για να φύγω ειρηνικά», λέει.

Οταν ξύπνησε μετά από την επέμβαση, ήδη την είχαν μεταφέρει πίσω στην Καμπούλ. Τότε συνειδητοποίησε ότι η φίλη της είχε πεθάνει. Μερικές ημέρες αργότερα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στη Γερμανία και από εκεί στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη.

n-GANNON-large570.jpg
Η Γκάνον πια δεν κουνά τα δάχτυλα του αριστερού της χεριού. Αλλά δεν το βάζει κάτω! Είναι αποφασισμένη, μετά και από τις επόμενες επεμβάσεις και θεραπείες που πρέπει να κάνει, να επιστρέψει στο Αφγανιστάν και να κάνει ανταποκρίσεις για το Associated Press. Τόσο για την ίδια όσο και τη φίλη της που έφυγε από τη ζωή!