​Μία από τις «κλασσικές» ταινίες δράσεις προβάλλει απόψε το Star: πρόκειται για το «��ονικό Όπλο», σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Ντόνερ και πρωταγωνιστές τους τους Μελ Γκίμπσον και Ντάνι Γκλόβερ!

Ο υπαρχιφύλακας Ρότζερ Μέρτοου, που μόλις «έκλεισε» τα πενήντα, αποκτά έναν καινούριο συνεργάτη, τον Μάρτιν Ριγκς, που προσπαθεί να ξεπεράσει το θάνατο της συζύγου του και έχει αυτοκαταστροφικές τάσεις. Οι δυο τους αναλαμβάνουν τη διαλεύκανση του φόνου μιας από τις κόρες του Μάικλ Χανσάκερ, τραπεζίτη και παλιού συμπολεμιστή του Μέρτοου στο Βιετνάμ. Ενώ όμως αρχικά φαινόταν ότι επρόκειτο για μια απλή υπόθεση, οι Μέρτοου και Ριγκς, χωρίς να το καταλάβουν, θα βρεθούν μπλεγμένοι σε μια υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών από μια ομάδα αδίστακτων βετεράνων του Βιετνάμ. Μετά από έρευνες και με κίνδυνο της ζωής τους οι δύο άνδρες θα ανακαλύψουν ότι επικεφαλής της ομάδας είναι ο Στρατηγός Πίτερ Μακάλιστερ, όπου με τη βοήθεια του πρωτοπαλίκαρού του, κυρίου Τζόσουα, έχει αποφασίσει να κλείσει για πάντα τα στόματά τους. Όμως, οι Μέρτοου και Ριγκς δεν είναι εύκολοι αντίπαλοι...

Εάν οι δεκαετίες του ’80 και του ’90 αποτέλεσαν τη «χρυσή εποχή» των ταινιών δράσης, το «Φονικό Όπλο» ξεπήδησε από τα σκοτεινά αστυνομικά φιλμς της δεκαετίας του ’70 με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί ως η μοντέρνα εκδοχή του «Βρόμικου Χάρι» και του «Ανθρώπου από τη Γαλλία».

Ο βετεράνος Ρίτσαρντ Ντόνερ έχει φροντίσει ιδιαίτερα τις στιλιζαρισμένες σεκάνς δράσης και το κλιμακωτό σασπένς, δεν παραμελεί όμως και την παράλληλη δραματουργική ανάπτυξη των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων. Το στερεότυπο του ετερόκλητου διδύμου επανέρχεται στο προσκήνιο και η δράση περιστρέφεται γύρω από τους χαρακτήρες τους. Ο Μέρτοου είναι συντηρητικός και προνοητικός, ο Ριγκς είναι ακραίος και απρόβλεπτος. Ο πρώτος προσπαθεί να δρα πάντα σύμφωνα με τη λογική, ο δεύτερος ακροβατεί ανάμεσα στον κίνδυνο και την τρέλα. Η συνεργασία τους δεν περιορίζεται μόνο στα πιστόλια και τις γροθιές, αλλά και στην ψυχολογική στήριξη μεταξύ τους. Η εσωτερική ένταση του Ριγκς και η μόνιμη ανησυχία του Μέρτοου βρίσκουν τους ιδανικούς εκφραστές τους στα πρόσωπα του Μελ Γκίμπσον, που ισορροπεί με επιτυχία ανάμεσα στο μαύρο χιούμορ και την ψύχωση και του Ντάνι Γκλόβερ που με την πηγαία εκφραστικότητά του έγινε μέσ�� από αυτή την ταινία, ευρύτερα γνωστός στο αμερικανικό κοινό. Η τεράστια εμπορική επιτυχία της ταινίας στις ΗΠΑ αποτέλεσε και την αιτία για τη δημιουργία τριών ακόμη σίκουελς. Εξίσου σκληροί και ιδανικοί στους ρόλους τους, οι «κακοί» Μίτσελ Ράιαν και Γκάρι Μπάσεϊ.

Δείτε στο βίντεο το τρέιλερ της ταινίας!