​Τούρκικη κι όχι ελληνική θέλει η Χουριέτ τη λέξη «γιαούρτι» και αποκαλεί τους Τούρκους «λαό του γιαουρτιού»!

Το βρετανικό δικαστήριο δικαίωσε ελληνική εταιρία μετά την αγωγή της και απαγόρευσε στον Τούρκο επιχειρηματία Chobani να πουλάει γιαούρτι με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η τουρκική Χουριέτ εκφράζει την άποψη της για το θέμα «γιαούρτι», και την προέλευση αυτού, με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου που ήταν ολέθρια για τον Τούρκο επιχειρηματία Chobani.

Ο αρθρογράφος της Χουριέτ γράφει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει άλλος λαός που καταναλώνει τόσο πολύ γιαούρτι όσο οι Τούρκοι» και επικαλούμενος το βιβλίο του δημοσιογράφου και γευσιγνώστη Αρτούν Ουνσάλ αναφέρει: «Οι Τούρκοι είναι τόσο “δεμένοι” με το γιαούρτι, που θα μπορούσαν να τους αποκαλούν “λαό του γιαουρτιού”!».

Ο ίδιος επικαλείται πως πάρα πολλά τουρκικά πιάτα έχουν ως βασικό συστατικό το γιαούρτι, ενώ αναφέρει ότι «η Chobani ήταν έτοιμη να προωθήσει και το προϊόν “ελληνικό τζατζίκι”, από τη στιγμή που η λέξη έρχεται από την Περσία».

«Η λέξη ''γιαούρτι'' είναι τουρκική, δεν χωράει αμφιβολία. Ωστόσο στις ΗΠΑ, πριν από 50 χρόνια που μπήκε στην αγορά το γιαούρτι, το ελληνικό ήταν εκείνο που έκανε πρώτο την εμφάνισή του και όχι το δικό μας. Τα χέρια μας είναι δεμένα. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε το γιαούρτι μας και δεν μπορούμε να τονίσουμε πως η λέξη μας ανήκει. Πάνω από όλα η δική μας κουζίνα δεν έχει λάβει τη διεθνή θέση που την αξίζει, όπως έχει συμβεί με την ιταλική και την ελληνική κουζίνα» καταλήγει.