​Την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014, στις 24:00 ο Τάσος Τέλλογλου θα παρουσιάσει την έκτη έρευνά του με θέμα «Οι δύο κόσμοι της Θράκης».

Στις ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου 2014, το «Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ)» ένας πολιτικός σχηματισμός, που ο ιδρυτής του Αχμέτ Σαδίκ είχε ταυτίσει με τον τουρκικό εθνικισμό και την ωμή παρέμβαση της Τουρκίας στους τρείς νομούς της Θράκης, παίρνει 26% στην Ξάνθη και 42% στη Ροδόπη, προσεγγίζοντας σε ορισμένα μειονοτικά κεφαλοχώρια, το 90% των ψήφων.

Το κόμμα ζητά να ακουστεί από την Ευρώπη και την Αθήνα, δίνοντας την εντύπωση ότι απέβλεπε σε μία δημοψηφισματικού χαρακτήρα ψήφο.

Λίγες μέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης και την εξαγωγή του αποτελέσματος, το STAR ανεβαίνει στη Θράκη για να εντοπίσει αιτίες, παράγοντες και συμπεριφορές, που συνέβαλαν στο εκλογικό αποτέλεσμα. Να καταγράψει τις εξελίξεις σε σχολεία αλλά και τόπους λατρείας και να αποτυπώσει τις συνέπειες της κρίσης, τόσο στην ορθόδοξη πλειονότητα όσο και στη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.

Η απόφαση για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της 25ης Μαΐου και η καταγραφή της επιρροής του «ΚΙΕΦ», δεν έχει τις ρίζες της στο άμεσο διάστημα πριν τις εκλογές, αλλά αποτελεί προϊόν πολύχρονης κυοφορίας, που έχει σχέση και με τις επιλογές της γειτονικής χώρας και των -διαπιστευμένων στη Θράκη- αρχών της. Έχει σχέση όμως και με την ευρέως διαδεδομένη άποψη μεταξύ του μειονοτικού στοιχείου ότι «33 χρόνια ψηφίζαμε τους ευρωβουλευτές να μας εκπροσωπούνε, τώρα ψηφίζουμε τους εαυτούς μας» καθώς η κρίση των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων έχει προ πολλού φθάσει και στη μειονότητα.

Δύο δεκαετίες μετά την εισαγωγή των μέτρων ισονομίας και ισοπολιτείας, η εκπομπή θέτει το ερώτημα: «τι ακόμα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μίας μοντέρνας ευρωπαϊκής μειονοτικής πολιτικής;» και εξετάζει τ�� βαθμό επιτυχίας μέτρων, που εφαρμόζονται από την αρχή αυτού του χρόνου, όπως η τοποθέτηση ιεροκηρύκων, που διδάσκουν ισλαμική θεολογία στα δημόσια σχολεία της περιοχής.

«Οι δύο κόσμοι της Θράκης» η μεγάλη έρευνα του Star με την υπογραφή του Τάσου Τέλλογλου θα προβληθεί την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014 στις 24:00.

Ρεπορτάζ: Τάσος Τέλλογλου, Λάζαρος Μπέλτσιος
Σκηνοθετική επιμέλεια: Θανάσης Μίλησης
Παραγωγή: Νικολέττα Γιαννακοπούλου
Οργάνωση παραγωγής: Γιώργος Βενιός

ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER.