Τρεις δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα του Κατάρ καταδικάστηκαν χθες σε ποινές από επτά ως δέκα ετών από αιγυπτιακό δικαστήριο, για το λόγο ότι υποστηρίζουν «μια τρομοκρατική οργάνωση», τους Αδελφούς Μουσουλμάνους του ανατραπέντος πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του γραφείου του Αλ Τζαζίρα στη χώρα πριν το δίκτυο απαγορευθεί στην Αίγυπτο, ο Αιγύπτιο Καναδός Μοχάμεντ Φάντελ Φάχμι και ο Αυστραλός συνάδελφός του Πίτερ Γκρέστε καταδικάστηκαν σε 7 χρόνια κάθειρξη. Ο Αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ καταδικάστηκε στην ίδια ποινή στην οποία προστέθηκαν άλλα τρία χρόνια φυλάκισης, αυξάνοντας τα έτη σε 10.

Οι δημοσιογράφοι παρέμειναν για 160 μέρες στη φυλακή πριν τη δίκη, η οποία έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή!

Από την άλλη σήμερα το υπουργείο εξωτερικών της Αιγύπτου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απορρίπτει κάθε σχόλιο που θέτει υπό αμφισβήτηση το δικαστικό σύστημα της χώρας.

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου απορρίπτει σθεναρά κάθε σχόλιο από οποιαδήποτε πλευρά στο εξωτερικό που θέτει υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία του αιγυπτιακού δικαστικού συστήματος και το κατά πόσον είναι δίκαιες οι αποφάσεις του.Το υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι απορρίπτει οποιαδήποτε επέμβαση στα εσωτερικά (της Αιγύπτου) και αυτό επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών σε ποικίλες συνομιλίες που είχε προσφάτως με εκπροσώπους ξένων κυβερνήσεων».
Οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, έχουν ζητήσει επανειλημμένα οι δημοσιογράφοι να αφεθούν ελεύθεροι.

Το ίδιο το αλ Τζαζίρα έχει καταγγείλει πως οι κατηγορίες είναι «ανυπόστατες, απαράδεκτες και εντελώς αδικαιολόγητες», ενώ χαρακτήρισε τη δίωξη «δίκη της ίδιας της δημοσιογραφίας».