Προσιτή στον κόσμο θα είναι από την ερχόμενη Κυριακή μια μοναδική ιστορική έκδοση, τα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που αποτελεί προσφορά της εφημερίδας «το ΒΗΜΑ», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού.

Η παρουσίαση του πολύ σημαντικού αυτού έργου έγινε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μουσικής, όπου παραβρέθηκαν υπουργοί, βουλευτές των κομμάτων και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρόντες εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, όπως ο επιχειρηματίας κύριος Βαρδής Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη καθώς και κορυφαία στελέχη του ΔΟΛ, με επικεφαλής τον κύριο Σταύρο Ψυχάρη.

«Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, από την ανώτατη ηγεσία, τους αρχηγούς, μέχρι τους στρατιώτες, η Ελλάδα οφείλει πάρα πολλά στην μεγάλη πορεία προς την εθνική ολοκλήρωση» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο πρώτος τόμος της σειράς θα δοθεί αυτή την Κυριακή με το "ΒΗΜΑ" και θα περιλαμβάνει το χρονολόγιο πολεμικών γεγονότων του ελληνικού έθνους από τη Μάχη του Μαραθώνα μέχρι το 1953.

«Δεν γιορτάζουμε επινίκια οι Έλληνες, γιορτάζουμε την έναρξη του αγώνα» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος.

Θα ακολουθήσουν τα αρχεία του ΓΕΣ που αφορούν τον Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, αλλά θα παρουσιαστούν και αρχειακά ντοκουμέντα της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου.

«Από τη σειρά αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές της πολεμικής μας ιστορίας, αναδεικνύονται κρίσιμα γεγονότα, η διπλωματία και η στρατηγική μέσα από τις διαταγές, τις αναφορές και τις εξιστορήσεις των πρωταγωνιστών» είπε ο διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα», Αντώνης Καρακούσης.

«Είναι ένας καλά κρυμμένος θησαυρός που τώρα θα αποκαλυφθεί στην ολότητά του στους Έλληνες και στις Ελληνίδες» δήλωσε ο δημοσιογράφος και επιμελητής της έκδοσης, Γιώργος Μαλούχος.

Στην εκδήλωση, εκ μέρους της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού μίλησε η ιστορικός Δόκτωρ Έφη Πασχαλίδου.

Κάντε κλικ και δείτε το βίντεο...