Σάλος έχει προκληθεί μετά το ομοφοβικό παραλήρημα, όπως το χαρακτήρισαν οι περισσότεροι, του δημοσιογράφου Δήμου Βερύκιου στη ραδιοφωνική του εκπομπ�� στον Alpha για τον συγγραφέα Αύγουστο Κορτώ.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Βερύκιος, επιτέθηκε την Τετάρτη με ευτελιστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Αυγούστου Κορτώ επειδή είπε ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Όλα ξεκίνησαν από μια δημοσίευσή του συγγραφέα στο facebook, που δήλωσε πως δεν συμμετέχει ενεργά στο «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, με την υπενθύμιση πως παραμένει «αφοσιωμένος στον άνδρα του και στα βιβλία του». Αυτή ήταν η φράση, η οποία έγινε η αφορμή για να ξεσπάσει ο Δήμος Βερύκιος, ο οποίος μεταξύ άλλων τον χαρακτήρισε «κυρά Αυγουστίνα». Μάλιστα μαζί με τον συμπαρουσιαστή του Δημήτρη Σταυρόπουλο έκαναν λόγο για «δικτατορία των γκέι» στην Ελλάδα!

Αυτό ωστόσο που προκαλεί εντύπωση ήταν το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος παραδέχτηκε ότι δεν ήξερε μέχρι σήμερα τον συγγραφέα, το έργο και τη ζωή του, αλλά παρόλα αυτά προέβη σε ρατσιστική κριτική εναντίον του στον «αέρα» της εκπομπής του.

Από την άλλη ο συγγραφέας απάντησε πολύ ψύχραιμα και με μια δόση χιούμορ, γράφοντας στο Facebook:

«Χτες, ανάμεσα στην τόση καλοσύνη που μου δείξατε, υπήρξαν και κάμποσες φωνές οργής κι ασχημοσύνης που έφριξαν με την αναφορά ενός άντρα στον 'άντρα' του, και με στόλισαν ποικιλοτρόπως με δείγματα του πολιτισμού τους. Ωστόσο, διόλου δεν με πτόησαν. Όποιος πολεμάει κι εχθρεύεται την αγάπη, και δη την αγάπη του αλλουνού, έχει χάσει προ πολλού το παιχνίδι της ζωής. Ιδέα για χοντρό γέλιο. Τραβάμε ένα κάρο αγωγές στον Alpha για το ντελίριο του Βερύκιου, και με τα φράγκα που θα μας επιδικάσουν κάνουμε το πιο γ@μ@το Gay Pride ever».

Η δημόσια συγγνώμη του Δήμου Βερύκιου στον Αύγουστο Κορτώ

Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο δημοσιογράφος προφανώς κατάλαβε την σοβαρότητα των όσων είπε και ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τον Κορτώ, επισημαίνοντας σε μήνυμά του στο Facebook ότι δεν είναι ομοφοβικός και ούτε συμμερίζεται τις απόψεις και τις στάσεις των ομοφοβικών.

Χαρακτηριστικά έγραψε:

«ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ»
Του Δήμου Βερύκιου
Δηλώνω υπευθύνως και βάσει των συνεπειών του Νόμου ότι ΔΕΝ είμαι ομοφοβικός και ούτε συμμερίζομαι τις απόψεις και τις στάσεις των ομοφοβικών.
Δηλώνω υπευθύνως ότι δεν διάκειμαι ��ναντίον των ομοφυλόφιλων και των οργανώσεων τους. Απεναντίας, μια ζωή στήριζα και εξακολουθώ – μέχρι παρεξηγήσεως - να στηρίζω τα δικαιώματα τους.
Δηλώνω υπευθύνως ότι το ραδιοφωνικό σχόλιο μου για τον Αύγουστο Κορτώ, που τον γνωρίζω μόνο από το συγγραφικό του έργο, δεν είχε καμία πρόθεση να τον μειώσει ως άτομο ή ως gay. Έγινε μόνο και μόνο με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός του στην πολιτική και μόνο ως μέρος της Πολιτικής Πρόζας που κάνουμε κάθε πρωί τα 15 τελευταία χρόνια στο ραδιόφωνο μπορεί να εκληφθεί . Μία πρόζα, που μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε παρεξηγήσει
Ειλικρινά λυπάμαι για τούτη την παρεξήγηση. Ζητώ ταπεινά συγγνώμη από τον κάθε επώνυμο ή ανώνυμο, φανερό ή κρυφό ομοφυλόφιλο. Δεν είχα την πρόθεση να χλευάσω ή να ταπεινώσω κανέναν, ούτε φυσικά τον Αύγουστο Κορτώ.
Πριν με βάλετε στο «δίχτυ με τη γάτα» και με ρίξετε στο… ποτάμι σας ζητώ να με συγχωρήσετε για τη φραστική ραδιοφωνική ακρότητα. Άλλωστε «Άνθρωποι είμαστε σφάλματα κάνουμε». Το θέμα είναι να έχουμε τη δύναμη να τα αναγνωρίζουμε και να τα διορθώνουμε .
Με Ειλικρινή Μεταμέλεια,
Δήμος Βερύκιος»

H ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Από την πλευρά της η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της καταδίκασε με «απόλυτο τρόπο το ομοφοβικό παραλήρημα» και σημειώνει πως «σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ ο δημοσιογράφος πρέπει να αποφ��ύγει τη χυδαιογραφία, τη χυδαιολογία και τη γλωσσική βαρβαρότητα, τηρώντας, ακόμη και στη σάτιρα, τους κανόνες της επαγγελματικής ηθικής και της κοινωνικής ευθύνης, όπως επίσης πρέπει να αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις εθνικής καταγωγής, φύλου, φυλής, θρησκείας, πολιτικών φρονημάτων, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης».

«Οι σχολιασμοί αυτής της μορφής είναι απαράδεκτοι και προσβάλουν, τον ίδιο τον συγγραφέα, την κοινότητα στην οποία ανήκει αλλά και το δημοσιογραφικό χώρο. Ο λόγος μίσους, αν υπήρχε σοβαρή νομοθεσία στη χώρα μας, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, θα διώκονταν ποινικά. Κανείς δημοσιογράφος δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τη δημόσια επιρροή που του δίνει η θέση του διαχέοντας το ρατσισμό, το μίσος και την ομοφοβία. Η ενημέρωση δεν μπορεί είναι μέσο προπαγάνδας και προσβολής της τιμής και της αξιοπρέπειας των συμπολιτών μας», καταλήγει η ΕΣΗΕΑ.

Όπως ήταν φυσικό την Πέμπτη οι περισσότερες εκπομπές αλλά και πολλοί άλλοι σχολίασαν το θέμα! Ο καθένας με τον δικό του τόπο!

Στο «Πρωινό mou» η Τζένη Μπαλατσινού έγινε έξω φρενών με τα σχόλια του Δήμου Βερύκιου για τον Αύγουστο Κορτώ και είπε χαρακτηριστικά: «Έχει συμπεριφορά ουρακοτάγκου!»

Από την πλευρά του ο Πέτρος Κωστόπουλος ανέφερε: «Ήταν μία από τις πιο ατυχείς στιγμές που έχω ακούσει στο ελληνικό ραδιόφωνο, από τις πιο κακές. Δυσφόρησα βαθύτατα! Μου ήρθε στο στομάχι κάτι».

Ωστόσο και η Ζωή Λάσκαρη επιτέθηκε στον δημοσιογράφο μέσω Facebook:

«Στο πρόσωπο και στο χυδαίο λόγο του κυρίου Βερύκιου συνοψίζεται ένα μέρος της Ελλάδας που θα πρέπει να αποτελέσει το εφιαλτικό μας παρελθόν. Ο κύριος αυτός καθώς και ό, τι εκπροσωπεί δεν έχουν δημοσιογραφική θέση σε καμιά Ελλάδα όπου η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας αποτελεί Συνταγματικό Δικαίωμα. Ας βάλουμε στο περιθώριο όλους τους μικρούληδες Ύπατους που χρησιμοποιούν τον λόγο και την πένα τους παριστάνοντας πως διοικούν τις επαρχίες τους.
Αύγουστε Κορτώ, είσαι πιο δυνατός από ποτέ...»