Στη Γαλλίδα συγγραφέα, φιλόσοφο και ιέρεια του φεμινισμού, Σιμόν ντε Μποβουάρ είναι αφιερωμένο σήμερα το doodle της Google, αφού συμπληρώνονται 106 χρόνια από την γέννησή της.

Η Σιμόν ντε Μπoβουάρ γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 1908, στο Παρίσι. Σε νεαρή ηλικία, περνάει μια σημαντική υπαρξιακή κρίση, η οποία την εθίζει στη φιλοσοφική αναζήτηση. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της École Normale Supérieure, όπου ξεχωρίζει για την ανατρεπτική της σκέψη και εκεί, το 1921, γνωρίζει τον σύντροφο της ζωής της και κύριο εκπρόσωπο του υπαρξισμού, Ζαν - Πωλ Σαρτρ.

simon-nte-mpobouar.jpg
Το 1949, δημοσίευσε «Το Δεύτερο Φύλο», ένα έργο που, σήμερα, είναι γνωστό ως η βίβλος του φεμινισμού. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της η Μποβουάρ υποστηρίζει ότι η ταυτότητα της γυναίκας είναι ένα κοινωνικό κατασκεύασμα που συντηρεί συγκεκριμένες σεξουαλικές σχέσεις εξουσίας, τονίζοντας: «Γυναίκα δε γεννιέσαι, γίνεσαι».

Τη δεκαετία του ’60, η Μποβουάρ, αναδ��ικνύεται σε αρχιέρεια του φεμινισμού. Θεωρήθηκε η μητέρα του κινήματος δημοσιεύοντας πλήθος φιλοσοφικών γραπτών, τα οποία συνδέθηκαν με τον υπαρξισμό του Σαρτρ.

simon-nte-mpobouar (1).jpg
Το έργο της είναι πολυδιάστατο. Περιλαμβάνει πολιτικές θέσεις και φιλοσοφικά δοκίμια, μυθιστορήματα, βιογραφίες και θεατρικά έργα.

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ πέθανε στις 14 Απριλίου 1986 από πνευμονία και θάφτηκε στο νεκροταφείο Μονπαρνάς του Παρισιού, δίπλα στον αγαπημένο της Σαρτρ.