Ο Άκης Πετρετζίκης, ζει και αναπνέει για να μαγειρεύει.

Θέλει ό,τι μαγειρεύει να αφήνει ικανοποίηση στον ουρανίσκο και να καταναλώνεται.

«Πέρασα στη λογιστική, άντεξα ένα εξάμηνο κι έφυγα. Πήγα στο στρατό και κάθε εξάμηνο επέστρεφα για να δώσω τα μαθήματα. Έκανα την πρακτική μου σε τράπεζα και στα 20 αποφάσισα πως ούτε αυτό μου άρεσε. Με καθαρά λογιστικό τρόπο, όμως, κατέγραψα ποια είναι τα πράγματα που μου αρέσουν, όπως το φαγητό και τα ταξίδια, και με ποια ακριβώς επαγγέλματα συνδυάζονται αυτά. Κάπως έτσι, με “συν” και “πλην”, κατέληξα στη μαγειρική» εξομολογείται.

Ο ίδιος, επειδή η μητέρα του εργαζόταν στην οικογενειακή επιχείρηση (κατασκευάζουν γυναικεία παπούτσια) και έλειπε αρκετές ώρες από το σπίτι, μαγείρευε πατάτες με αυγά, μπιφτεκάκια και κολοκυθοκεφτέδες.

Για τις συνταγές ρωτούσε συνεχώς τη θεία ή τη γιαγιά του. Το έψαχνε, δηλαδή. Η μητέρα του μαγειρεύει εξίσου καλά, ενώ η αδελφή του αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σήμερα εργάζεται σε λογιστικό γραφείο.

  • Για τις δουλειές που έχει κάνει

«Δούλευα στον πατέρα μου ή ακόμα και σερβιτόρος, για να έχω τα δικά μου λεφτά. Ήθελα να κάνω εγώ κουμάντο στον εαυτό μου. Προσπαθούσα να είμαι μέσα σε όλα στο σχο��είο. Όταν είχα μαθηματικά, πήγαινα στην τάξη, όταν αποφασίζαμε να κάνουμε πανικό στο χημείο, ήμουν εκεί, αλλά πάντα είχα μέτρο. Έφτανα μέχρι εκεί που ήθελα. Ήμουν ελεγχόμενος και όχι ακραίος».