Επιμέλεια: Ευαγγελία Ντούρου

Γιορτινές μέρες διανύουμε και τα τραπεζώματα θα είναι πολλά. Κι αν εσείς πονοκεφαλιάζετε για το τι θα φτιάξετε για να ικανοποιήσετε τους καλεσμένους σας, η Τατιάνα Στεφανίδου είναι εδώ για εσάς.

Η παρουσιάστρια σας προτείνει την αγαπημένη της συνταγή για γαλοπούλα, την οποία μπορείτε να φτιάξετε όχι μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων, αλλά και της Πρωτοχρονιάς.

galopoula.JPG

Συστατικά
• 500 γρ. κάστανα
• 3 κ.σ βούτυρο
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 κλωνάρια σέλινο
• 200 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
• 2/3 του φλιτζανιού ρύζι μακρύκοκκο
• ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
• 1-2 γαρίφαλα κοπανισμένα
• 1 ξυλάκι κανέλας
• ½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
• ½ φλιτζάνι αμύγδαλα ψιλοκομμένα
• ½ φλιτζάνι κουκουνάρια ψιλοκομμένα
• 1 γαλοπούλα 5-6 κιλά
• Αλάτι, πιπέρι
• ½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
• 1/4 φλιτζάνι ουίσκι
• 7 πορτοκάλια
• 1 φλιτζάνι κονιάκ

Τρόπος μαγειρέματος
Χαράξτε τα κάστανα και βράστε τα σε κατσαρόλα μ��χρι να μαλακώσουν. Προθερμάνετε το φούρνο στους 185 C. Κόψτε τα βρασμένα κάστανα σε κομματάκια και σοτάρετε στο βούτυρο το κρεμμύδι να μαλακώσει. Προσθέστε το σέλινο ψιλοκομμένο. Προσθέστε τον κιμά και ανακατέψτε μέχρι να πάρει χρώμα. Στη συνέχεια ρίξτε και το ρύζι και σβήστε με ένα φλιτζάνι του καφέ νερό. Συμπληρώστε με τα μπαχαρικά. Ρίξτε στη συνέχεια τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, τα αμύγδαλα και τα κάστανα ανακατέψτε και αφήστε τα υλικά να βράσουν όλα μαζί για περίπου 8 λεπτά.

Αφήστε τη γέμιση να κρυώσει και αφαιρέστε το ξύλο της κανέλας. Αλείψτε τη γαλοπούλα με πορτοκάλι και κονιάκ και αλατοπιπερώστε την. Γεμίστε προσεκτικά την γαλοπούλα με τη γέμιση και ράψτε την κοιλιά της γαλοπούλας. Αλείψτε άλλη μια φορά με το πορτοκάλι και το κονιάκ και βάλτε τη στη γάστρα. Θέλει αρκετό ψήσιμο, 3 με 4 ώρες, ενώ καλό είναι όσο ψήνεται να την αλείφετε τακτικά με πορτοκάλι και κονιάκ.

Καλή επιτυχία!!!