Μετά από καταθέσεις 164 μαρτύρων, απίστευτες αποκαλύψεις διαπλοκής του Τύπου με την πολιτική ζωή της Βρετανίας, όπως επίσης και τηλεφωνικών υποκλοπών διάσημων και απλών ανθρώπων, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα το πόρισμα για το σκάνδαλο των υποκλοπών που συντάραξε τη Βρετανία και τον βρετανικό Τύπο.

Σύμφωνα με τον δικαστή Μπράινα Λέβενσον που παρουσίασε το πόρισμα, αυτό που χρειάζεται ο Τύπος είναι… χαλινάρι. Όπως υποστήριξε ο δικαστής Λέβενσον είναι απαραίτητη η σύσταση μια νέας, ανεξάρτητης ρυθμιστικής Αρχής για τον Τύπο, στην οποία δε θα συμμετέχουν πολιτικοί της χώρας που έχουν στενούς δεσμούς με τις βρετανικές εφημερίδες.

Η πρότασή αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος αν και δήλωσε ότι υποστηρίζει το πόρισμα, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται υπέρ μια νομοθεσίας που θα ελέγχει τον Τύπο.

Ο δικαστής Λέβενσον υπεραμύνθηκε της πρότασής του, λέγοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να θέσει τέλος στην ελευθερία του Τύπου, τόνισε όμως ότι κάποια έντυπα με εξοργιστικό τρόπο προκάλεσαν χάος στις ζωές αθώων ανθρώπων μόνο και μόνο για να πουλήσουν φύλλα.

Πάντως στο πόρισμά του, προς απογοήτευση των πολιτικών αντιπάλων του Ντέιβιντ Κάμερον, δεν αναφέρονται ονόματα των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο των υποκ��οπών. Βλέπετε ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε κατηγορηθεί για στενές διασυνδέσεις με τον όμιλο Μέρντοχ, ενώ κατά τη διάρκεια της έρευνας αποκαλύφθηκε ότι είχε στενές σχέσεις με ανώτατα στελέχη των εταιρειών του Μέρντοχ, όπως με την αντιπρόεδρο της News Corp, Ρεμπέκα Μπρουκς που αντιμετωπίζει κατηγορίες για διάπραξη εγκλημάτων, λόγω των υποκλοπών.