Διαμάχη για το μέγεθος έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ρώσου κροίσου Ρομάν Αμπράμοβιτς και του σεΐχη του Ντουμπάι Μοχάµεντ µπιν Ρασίντ αλ Μακτούµ. Μετά και την δημοσιοποίηση της λίστας με τα πλωτά «παλάτια» του κόσμου, οι δύο άνδρες ερίζουν για το ποιός την έχει μεγαλύτερη... την θαλαμηγό εννοούμε!

Σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο θαλαμηγών, το «Eclipse» του Αμπράμοβιτς έχει μήκος 162,5 μέτρα και είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Η προσφάτως αποκτηθείσα θαλαμηγός κοστίζει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια και διαθέτει δύο πισίνες, η μία από τις οποίες μπορε�� να μετατραπεί σε πίστα χορού, ελικοδρόμιο για δύο ελικόπτερα, τρία επιπρόσθετα μικρότερα σκάφη και ένα υποβρύχιο, ενώ για την λειτουργία της απαιτούνται τουλάχιστον 70 μέλη πληρώματος.

Από την άλλη, το «Dubai» του σεΐχη είναι κατά 40 εκατοστά μικρότερο και έρχεται δεύτερο στον κόσμο. Το πολυτελές σκάφος είχε παραγγελθεί το 1996 από τον πρίγκιπα του Μπρουνέι και γνωστό γυναικοκατακτητή, Τζέφρι Μπολκία, ο οποίος τελικά δεν το παρέλαβε λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Η εν λόγω θαλαμηγός, με αξία περί τα 350 εκατομμύρια δολάρια, έχει 6 VIP σουίτες και μεγάλο αριθμό υπνοδωματίων για φιλοξενούμενους, ενώ η μηχανή της έχει ισχύ 9.000 ίππων.

Μα επιτρέπεται κοτζάμ σεΐχης και να μην έχει το μεγαλύτερο σκάφος στον κόσμο; Κάπως έτσι σκέφτηκε ο 61χρονος αλ Μακτούμ και ετοιμάζει ανακαίνιση στο «Dubai», η οποία θα του προσφέρει και επιπλέον... εκατοστά!

Η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο σκέφτεται να τοποθετήσει κάτω από την πλώρη ένα ραντάρ, ενώ δεν αποκλείεται να προσαρμόσει στην πρύμνη ένα είδος τεχνητής «παραλίας».

Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες, η θαλαμηγός θα ξεπεράσει σε μήκος εκείνη του Αμπράμοβιτς κατά 15 πόντους και ο σεΐχης θα την έχει... μεγαλύτερη!

Δείτε πλάνα από το «Eclipse»