Η οικονομική κρίση οδηγεί τις μεγάλες εταιρείες σε όλο και μεγαλύτερες αλλαγές στο επιχειρηματικό χώρο. Επιχειρηματικοί κολοσσοί προχωρούν σε συμμαχίες με αντιπάλους τους προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν πλέον στον ανταγωνισμό.

Αυτή τη φορά, η Louis Vuitton απέκτησε μερίδιο στην Hermes και η εταιρεία παπουτσιών Tod’s έγινε βασικός μέτοχος των αμερικανικών πολυκαταστημάτων Saks.

Η Louis Vuitton του Bernard Arno, που εκτός από τις τσάντες, έχει στην κατοχή της τις σαμπάνιες Dom Perignon και τα ρολόγια Tag Heuer, προχώρησε στην αγορά του 14.2% της εταιρείας Hermes, γνωστής για τα απαράμιλλης αισθητικής μαντίλια της και τις τσάντες Birkin και Kelly, ��αταβάλλοντας 1.45 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Louis Vuitton, που είναι και o πλουσιότερος άνθρωπος στην Γαλλία, δεν θα ζητήσει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που ελέγχεται από την οικογένεια Doumas και αρνείται ότι έχει στόχο την πλήρη εξαγορά αν όχι του βασικού του ανταγωνιστή, ενός από τους βασικούς του.

Έτσι κι αλλιώς πάντως οι δύο εταιρείες έχουν διαφορετική κουλτούρα. Οι τσάντες Louis Vuitton παράγονται μαζικά, σε αντίθεση με τις Hermes, που είναι χειροποίητες και γι’ αυτές υπάρχει και λίστα αναμονής που φτάνει μέχρι και τα δύο χρόνια.

Την ίδια στιγμή γνωστοποιήθηκε πως ο διάσημος για τα παπούτσια του κυρίως Οίκος Tod’s, προχώρησε στην εξαγορά του 19% της εταιρείας πολυτελών ειδών Saks. Tα προϊόντα της εταιρείας Tod’s, πωλούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ σημαντική είναι η δραστηριότητα που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα στην Κίνα. Στόχος της εταιρείας, δήλωσε εκπρόσωπός της, που έχει ήδη 25 καταστήματα επί κινεζικής αγοράς, είναι να επεκταθεί ακόμη περισσότερο και τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια να έχει τουλάχιστον 30 μαγαζιά στην Κινεζική αγορά.