«Τα φαινόμενα απατούν», είναι ο τίτλος του πρώτου βιβλίου του Στέλιου Μάινα. Ο πρωταγωνιστής της επιτυχημένης σειράς «Το νησί», μίλησε στην εφημερίδα Δημοκρατία για την καινούρια του προσπάθεια αλλά και για την επιτυχία του σήριαλ.

Αφοπλιστικά ειλικρινής λέει ότι αν δεν είχε μια τηλεοπτική επιτυχία, «οι αναγνώστες μου δεν ξέρω αν θα έμπαιναν στον κόπο , όχι μόνο να αγοράσουν, αλλά να ρίξουν μια δεύτερη ματιά στο βιβλιοπωλείο με το όνομα μου».

Ο «βαρκάρης» της Σπιναλόγκα αποκάλυψε ότι και για τον ίδιο η επιτυχία της σειράς είναι ένα ερώτημα. «Είναι ανέλπιστη η επιτυχία. Οι λόγοι είναι συγκυριακο�� γιατί όλα είναι συνάρτηση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Δεν είναι αποστειρωμένα τα πράγματα, είναι συγκοινωνούντα δοχεία… Η σειρά αυτή εξανθρωπίζει και αγιοποιεί τα πράγματα».

Με την Κατερίνα Λέχου είναι η πρώτη φορά που συνεργάστηκαν ουσιαστικά. «Έχω τις καλύτερες εντυπώσεις και πέραν του ότι είναι μια εξαιρετική ηθοποιός, είναι κι ένας άνθρωπος με μεγάλη αξία .Έντιμος, ειλικρινής, απλός και ευθύς».

Ο Στέλιος Μάινας στο σχολείο έτρωγε ξύλο, όπως λέει στην συνέντευξή του. «Όχι μόνο εγώ. Ήταν συνήθεια να τρώμε πολύ ξύλο. Μας έδερναν με βέργες. Είχαν διάφορες, ψιλές, χοντρές, μικρές, μεγάλες».

Ως μαθητής ήταν μέτριος, καθώς όπως λέει «ήμουν ένας κακός μαθητής στο δημοτικό και ένας καλός στο γυμνάσιο και το λύκειο, που στο σύνολο με κάνει μέτριο». Μάλιστα ενώ ήταν καλός στις εκθέσεις, τον έπιανε η αντίδραση καθώς «κάποιοι δάσκαλοι μετρούσαν τα κείμενα με τη μεζούρα». Έβλεπε, λοιπόν, τις εκθέσεις των συμμαθητών του, οκτώ και δέκα σελίδες και εκείνος έγραφε οκτώ ��ραμμές. «Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν έλεγα στο δάσκαλο».

Ο πρωταγωνιστής θεωρεί την Κρήτη ως πατρίδα του, καθώς και η σύζυγός του είναι Κρητικιά ενώ, όπως λέει, είχε αγωνία για την επιτυχία της σειράς Το νησί «όπως όλοι έχουν για την εργασία τους».