Αλίκη Κατσαβού: Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και αποκαλύπτει αν έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση

Η αποκάλυψη της ηθοποιού και το μήνυμα του Κώστα Βουτσά για την σημερινή ημέρα στο star.gr!

Α.Κατσαβού:Το μήνυμα για τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ο ρόλος της γυναίκας στον Δυτικό κόσμο σήμερα διαφέρει κατά πολύ στο πέρασμα των χρόνων, σε όλους τους τομείς της ζωής.

Η γυναίκα σήμερα αποτελεί ένα ισότιμο μέλος της οικογένειας και δεν υπολείπεται σε κανένα σημείο ως προς τον άνδρα. Μορφώνεται, δουλεύει και πολλές φορές την έχουμε δει να κατακτά ανδροκρατούμενες μέχρι πρότινος θέσεις εργασίας.

 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, το star.gr συνάντησε την σύζυγο του Κώστα Βουτσά, Αλίκη Κατσαβού η οποία μίλησε μεταξύ άλλων για την σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, την ισότητα των δυο φύλων, ενώ έστειλε και το μήνυμά της σε όλες τις γυναίκες που σήμερα γιορτάζουν.

Πριν από λίγο καιρό δημιουργήθηκε το κίνημα #MeΤoo με αφορμή τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης στο Χόλιγουντ. Ποια είναι η γνώμη σου γί αυτό με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας;

Το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας αποτελούσε πάντα θέμα συζήτησης στις παρέες κι όχι μόνο. Θεωρώ πολύ λογικό λοιπόν να πάρει τέτοια διάσταση και να γίνει κίνημα όπως το # MeToo μετά το σκάνδαλο στο Χόλιγουντ. Η πηγή αυτού του κακού είναι ο μισογυνισμός, ο οποίος δεν έχει νικηθεί, γι’ αυτό είναι αναγκαίο να ενωθούν οι φωνές όλων των γυναικών  ενάντια στην σεξουαλική παρενόχληση είτε είναι σωματική, ψυχολογική ή λεκτική. Η γυναίκα πατά πλέον γερά στον χώρο εργασίας και η προσωπικότητα της πρέπει να γίνει σεβαστή.

Εχεις δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας σου και αν ναι πως αντέδρασες;

Εκτός από ηθοποιός είμαι και θεατρική παραγωγός, έτσι τις περισσότερες φορές αυτοεργοδοτούμαι και δεν έχω έρθει αντιμέτωπη με σημαντικά περιστατικά παρενόχλησης. Ωστόσο, όταν είχα τελειώσει την δραματική σχολή και αναζητούσα εργασία αντιμετώπισα μικρά  περιστατικά τέτοιου είδους. Αντιδρούσα με τον αυθορμητισμό της νιότης μου…γυρνούσα τη πλάτη μου κι έφευγα. Χωρίς να είμαι πολύ φιλοσοφημένη τότε ένιωθα πως δεν έπρεπε να αφήσω κανέναν να με μικρύνει και να με ταπεινώσει. Αυτά που έτυχαν σε εμένα στην αρχή της πορείας μου ήταν από ασήμαντους ανθρώπους, απόδειξη… το γεγονός πως τους συγκεκριμένους δεν τους ακούς και δεν τους λέγεις πουθενά. Νομίζω πως δεν τυχαίο!

Πόσο θεωρείς ότι η ισότητα των δυο φύλων έχει διαμορφώσει τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία;

Το κίνημα της ισότητας των δυο φύλων συνέβαλε στη διαμόρφωση της κοινωνίας. Από πολλές απόψεις η θέση της γυναίκας είναι καλύτερη κυρίως στον Δυτικό κόσμο. Οι γυναίκες μορφώνονται, ψηφίζουν και γενικά είναι πιο ενεργές στην κοινωνία. Ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα για να πούμε πως έχουν διορθωθεί τα πράγματα σε όλα τα σημεία της Γης. Για παράδειγμα στον Δυτικό κόσμο οι γυναίκες πρέπει να είναι τέλειες σε όλους τους τομείς…σούπερ εργαζόμενες, σούπερ μαμάδες, σούπερ σέξι. Στον υπόλοιπο πλανήτη υπάρχουν σοβαρά προβλήματα για τη θέση της γυναίκας στον πλανήτη που πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι νόμοι δεν επαρκούν.  Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα  είναι ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων με Κλειτοριδεκτομή, οι ενδυματολογικές επιλογές, αλλά και οι βιασμοί επειδή θεωρήθηκε προκλητικό το ντύσιμο τους και ένα σωρό άλλα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν το γυναικείο κίνημα ισότητας.

Ποιο απόφθεγμα διάσημης γυναίκας σε αντιπροσωπεύει;

Το απόφθεγμα που μου αρέσει, αλλά και ταιριάζει με όλα αυτά που συζητάμε, λόγω της ημέρας είναι αυτό της Ελεάνορ Ρούζβελτ: «Κανείς δεν μπορεί να σε κάνει να νοιώσεις κατώτερος χωρίς τη συγκατάθεσή σου».

Το μήνυμα που θέλεις να στείλεις στις γυναίκες, λόγω της σημερινής ημέρας;

Θέλω να ευχηθώ σε όλες τις γυναίκες να νιώσουν δυνατές και να φέρουν την αλλαγή που θέλουν και έχουν ανάγκη στη ζωή τους. Χρόνια μας πολλά!

Ο Κώστας Βουτσάς παρά πολλές φορές έχει δηλώσει θαυμαστής του… ωραίου φύλου. Έτσι λοιπόν, μέσα από το star.gr, ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες.

“Πολλές φορές έχω δηλώσει πως  οι γυναίκες για εμένα δεν είναι πάθος, αλλά αποστολή. Θέλω να τις φροντίζω, να τις προστατεύω και να καλύπτω όλες τις ανάγκες τους, διότι είναι ότι ομορφότερο έχει δημιουργήσει η φύση. Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες”, δήλωσε ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός.

Κλείνοντας να σημειωθεί  ότι η Αλίκη Κατσαβού συνεχίζει την παράσταση στη Θεατρομάθεια «Ο Καραγκιόζης κι η Ειρήνη εναντίον του πολέμου», όπου κάνει τον ρόλο του Ερμή, ενώ ο Κώστας Βουτσάς υποδύεται τον Καραγκιόζη-Τρυγαίο. Και οι δυο μαζί υπόσχονται άφθονο γέλιο αλλά και σημαντικά μηνύματα κατά του πολέμου.


Της Μίτση Σκέντζου
e-mail: mskentzou@star.gr

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top