Η Αμάλ Κλούνεϊ, την Πέμπτη, σε συνεδρίαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Νέα Υόρκη, απηύθυνε δραματική έκκληση να μην επιτραπεί στον ISIS να γλιτώσει από τη γενοκτονία που συντελεί και σημείωσε ότι «δεν αρκεί να σκοτώσουμε τον ISIS στο πεδίο της μάχης», αλλά θα πρέπει οι δράστες να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εκπροσωπεί θύματα βιασμών και απαγωγών από εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε με έμφαση ότι αυτό που επιθυμούν τα θύματα είναι δικαιοσύνη. «Κανένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει δικαστεί για διεθνή εγκλήματα σε κάποιο μέρος του κόσμου. Γιατί δεν έχει γίνει κάτι μέχρι τώρα;» διερωτήθηκε η δικηγόρος και υπογράμμισε ότι: «θα πρέπει να σκοτώσουμε την ιδέα πίσω από τον ISIS εκθέτοντας την βιαιότητα και φέρνοντας τους εγκληματίες στη δικαιοσύνη». 

Έχοντας στο πλευρό της την 23χρονη Νάντια Μουράντ Μπασί Τάχα, μέλος των Γεζίντι, Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ και θύμα απαγωγής του ISIS, η διεθνούς φήμης νομικός έθεσε το ζήτημα κομψά μεν, επιτακτικά δε. Δήλωσε «μπερδεμένη» για την καθυστέρηση των ερευνών και διερωτήθηκε γιατί ενώ το Ιράκ δημοσίως συμφωνεί να διεξαχθεί έρευνα από τον ΟΗΕ, η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει υποβάλει σχετικό επίσημο αίτημα.

Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ εκπροσωπεί τη Μουράντ και άλλα μέλη της φυλής που έπεσαν θύματα τoυ ISIS. «Θέλουμε να δούμε τη διεξαγωγή έρευνας σε συνεργασία με τις ιρακινές αρχές», τόνισε και στο πρακτορείο Reuters μετά από την ομιλία της.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Independent, κατά την ομιλία της σημείωσε ότι εάν δεν υπάρξει υποστήριξη από την ιρακινή κυβέρνηση για τις έρευνες, «θα πρέπει ο ΟΗΕ να βρει άλλους τρόπους να αποδώσει ευθύνες».

Η παρουσία και η ομιλία της Αμαλ για ένα τόσο σημαντικό θέμα φαίνεται πώς επισκιάστηκαν από το γεγονός πώς είναι έγκυος, αφού αρκετά δημοσιεύματα εστίασαν μόνο σε αυτό. Κυρίως, το άρθρο του περιοδικού Time, κατακρίθηκε από χρήστες του twitter, καθώς ο τίτλος του ήταν πώς η Αμαλ δείχνει την φουσκωμένη της κοιλιά στα Ηνωμένα Έθνη. 

Tags: