Μάγεψε το κοινό στην πανευρωπαϊκή πρεμιέρα του θεατρικού έργου «Φοβάσαι;» που ανεβαίνει στο θέατρο Ιλίσια – Βολανάκη. Ο λόγος για τον Νίκο Ψαρρά, ο οποίος ακολουθώντας (και) σε αυτή την παράσταση τις σκηνοθετικές οδηγίες της συζύγου του, Έλενας Καρακούλη, έδωσε για ακόμα φορά τον καλύτερό του εαυτό και αυτό φάνηκε και στο χειροκρότημα!

Αφότου δέχθηκε τις ευχές του κόσμου, αλλά και των συναδέλφων του, που έσπευσαν να τον θαυμάσουν στο νέο του ρόλο - ανάμεσα τους ήταν η Καρυοφιλιά Καραμπέτη, η Θέμις Μπαζάκα, ο Στέλιος Μάινας και πολλοί ακόμα αξιόλογοι ηθοποιοί - μπήκαμε στο καμαρίνι του και μίλησε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο star.gr.

14976104_10154057838121463_1825910961_o.jpg

Έχοντας πάντα στο πλευρό του τη γυναίκα (του) που κρύβεται πίσω από αυτή την επιτυχία, δεν θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε αν τελικά το ερωτικό θρίλερ που υπογράφει ο Άνταμ Σάιντλ και στο οποίο πρωταγωνιστεί είναι… οικογενειακή υπόθεση!
«Εδώ γίναμε όλοι μια οικογένεια. Και με τα άλλα δύο κορίτσια (σς: Αλ. Καλτσίκη, Β. Ανδρεαδάκη) και με τους παραγωγούς μας, που είναι δύο εξαιρετικά παιδιά και μας αγκαλιάσαν. Με την Έλενα πια, δεν είναι θέμα οικογενειακό, οι δυο μας είμαστε ένα», είπε, με τη σύζυγό του να προσθέτει: «Έχουμε ένα κοινό δρόμο, μια κοινή ματιά. Έχουμε πλέον τη δεύτερή μας παράσταση, για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι. Την κάναμε με πολλή αγάπη. Αισθάνομαι για πρώτη φορά ότι εδώ κάτι γίνεται, ότι υπάρχει όντως μια οικογένεια, με την έννοια της κοινής αγάπης που κουμπώνουν τα πράγματα, οι συνεργάτες, οι συνθήκες. Για μένα είναι πρωτόγνωρο αυτό! Ο συγγραφέας που είναι εδώ και μας είπε υπέροχα πράγματα. Είναι από αυτά τα μαγικά στη ζωή που ξέρεις ότι θα πάνε καλά, γιατί είναι πηγή έμπνευσης και το μεταφέρει σε όλους αυτό!».

15033863_10154057838151463_368706803_o.jpg

Το να δουλεύει κανείς με δικό του άτομο, προσφέρει τελικά ασφάλεια ή προσθέτει άγχος; «Και τα δύο!», είπε αρχικά ο Νίκος Ψαρράς. «Ασφάλεια, γιατί του έχεις εμπιστοσύνη, άγχος, όμως, γιατί η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ. Πραγματικά από την ημέρα που αρχίσαμε τις πρόβες, η αγωνία, το ψάξιμο δεν τελείωνε ποτέ, συνέχιζε μέχρι που κοιμόμασταν. Γιατί θέλαμε να κάνουμε κάτι που να το αγαπήσει ο κόσμος, όπως το αγαπάμε εμείς».

«Πέρα από την ασφάλεια που είναι προφανές ότι νιώθεις με ένα άτομο που είσαι τόσο κοντά, προσωπικά είχα άγχος, γιατί ο Νίκος είναι ένας ηθοποιός που έχει μια φοβερή πορεία στο χώρο και όχι μόνο. Και ήθελα να τον καθοδηγήσω σε ένα δρόμο όχι τόσο οικείο, να τον προκαλέσω να αναδείξει πλευρές του που εγώ έχω δεδομένες, αλλά δεν του δίνεται σε ρόλους αυτή η δυνατότητα να δείξει το πολύπλευρο ταλέντο του. Και αυτό που ακούω και χαίρομαι και ως σκηνοθέτης, αλλά και ως γυναίκα του είναι ότι αυτός ο ρόλος είναι αν όχι ο καλύτερός του, από τις καλύτερες στιγμές του. Οπότε αν έχω συμβάλει σε αυτό έστω και ελάχιστα, είμαι πολύ περήφανη για αυτό», συμπλήρωσε η Ελένα Καρακούλη και κέρδισε το φιλί του ηθοποιού, για τα τόσο καλά λόγια που άκουσε.

Το θεατρικό έχει τίτλο «Φοβάσαι;» και βλέπουμε τον πρωταγωνιστή να φοβάται τον εαυτό του, τους άλλους, τον έρωτα. Τι είναι αυτό που φοβάται, όμως, «εκτός πάλκου» και «στην κανονική του ζωή» ο Νίκος Ψαρράς; «Φοβάμαι πολλά, αλλά τα παλεύω. Την απώλεια των αγαπημένων ανθρώπων, τον παγκόσμιο θυμό που υπάρχει, το ψέμα, ότι οι σχέσεις μπορεί να αλλάξουν στο πέρασμα του χρόνου και οι άνθρωποι να μην είναι το ίδιο. Ειδικά με ανθρώπους που είσαι καλά, πρέπει να βρίσκεις μια μαγική συνταγή να το κρατήσεις στο πέρασμα του χρόνου. Θα αλλάξει, αλλά ας αλλάξει προς το καλύτερο, όχι σε κάτι πιο σκοτεινό», δήλωσε, με την Έλενα να λέει: «Υπάρχει και μια επικαιρότητα που φροντίζει να καλλιεργεί τους φόβους μας. Υπάρχουν επικίνδυνα πράγματα και άνθρωποι γύρω μας, σε θέσεις εξουσίας που μας προκαλούν φόβο».

15034309_10154057838111463_1152293080_o.jpg

Ο Νίκος Ψαρράς σχολίασε και το «καυτό» θέμα των αμερικανικών εκλογών: «Μου φάνηκε άγριο. Φοβάμαι έναν άνθρωπο που θέλει να αποδείξει ότι είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους πάση θυσία. Και αυτό δεν έχει όρια και δεν ξέρεις που μπορεί να οδηγήσει…», προσθέτοντας ότι φοβάται και για το μέλλον του Παναγιώτη, του γιου του που πριν από 2 χρόνια ήρθε στον κόσμο: «Ο κόσμος μας όλος είναι το παιδί μας πια. Αυτό το παιδί αξίζει τα πάντα. Τι θα κάνουμε εμείς για να του τα δώσουμε;»

«Είμαστε σε μια εποχή πολύ κρίσιμη, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης που ακούμε κάθε μέρα, αλλά γιατί κλονίζονται πολλά. Δεν είμαι αισιόδοξη», δήλωσε η σκηνοθέτης του θεατρικού, με τον ηθοποιό να λέει ότι η λύση στα προβλήματα αυτά είναι η αγάπη: «Αν αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους όπως θέλουμε να μας φέρονται, ο κόσμος θα αλλάξει, θα γίνει όμορφος. Υπάρχουν στιγμές που απογοητεύομαι, αλλά βαθιά μέσα μου ελπίζω. Αν και όλοι φοβόμαστε ότι αυτός ο θυμός μπορεί να εκτροχιαστεί».

Η Έλενα Καρακούλη πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σκέφτονται ακόμα και το να φύγουν στο εξωτερικό, αν και σιγά – σιγά ακόμα και οι επιλογές εκτός της χώρας ελαχιστοποιούνται. «Πολύ συχνά λέμε που θα πάμε να ζήσουμε. Έχουμε απορρίψει άλλες χώρες που λέγαμε ότι μπορούμε να πάμε αν κάτι πάει στραβά. Σιγά – σιγά οι τόποι διαφυγής εξαφανίζονται και θα φτάσουμε στο σημείο να πούμε πού θα βρούμε ένα απομακρυσμένο μέρος να κρυφτούμε!».
Από την άλλη, η παράσταση έχει και έρωτα και πολλή… τρέλα. Πάνε πάντα μαζί; «Δε θέλει τρέλα ο έρωτας; Ερωτεύεσαι και είναι καταχείμωνο και βλέπεις την Αθήνα σα να είναι άνοιξη. Αυτό δεν είναι μια τρέλα; Ξαφνικά τα άσχημα κτήρια γίνονται art deco», σημείωσε ο Νίκος Ψαρράς και μας εξήγησε ποιο είναι τελικά το μήνυμα που περνάει το εν λόγω θεατρικό: «Ότι οι σχέσεις των ανθρώπων είναι πολύ απλές αν θες. Ή πολύπλοκες. Με μια πολλή μικρή λοξή ματιά, γίνονται πολύπλοκα, ενώ με μια άλλη να είναι απλά και υγιή!».

της Κάσσι Φιλιππιτζή

email: k.filippitzi@star.gr