​Το δράμα των χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας θα δει σήμερα η Αντζελίνα Τζολί, που θα επισκεφθεί τη Λέσβο, αλλά και τα Διαβατά, ούσα Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες! Μάλιστα, η επίσκεψή της γίνεται λίγες ώρες αφότου βρέθηκε για ακόμα μία φορά στον Λίβανο.

Οι πληροφορίες για την επίσκεψη

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, η 40χρονη χολιγουντιανή σταρ επρόκειτο να φτάσει στο νησί του Αιγαίου το απόγευμα της Τρίτης, ωστόσο, λόγω καθυστέρησης του προγράμματός της στον Λίβανο, η άφιξή της μετατέθηκε για το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ηθοποιός θα επισκεφτεί καταυλισμούς προσφύγων στη Μόρια και τον Καρά Τεπέ, προκειμένου να διαπιστώσει τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι περίπου 5.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στη Λέσβο. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν αποκλείεται να μεταβεί και στη Σκάλα Συκαμιάς, την περιοχή όπου φτάνει το μεγαλύτερο μέρος προσφύγων που έρχεται από τα τουρκικά παράλια.

150316165857_7341.jpg
(Η ηθοποιός σε προσφυγικό καταυλισμό στον Λίβανο, την Τρίτη)

Στη συνέχεια, η Αντζελίνα αναμένεται να βρεθεί και στη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, αντί για την Ειδομένη -όπου χιλιάδες άνθρωποι διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, περιμένοντας αν και πότε τα Σκόπια θα ανοίξουν τα σύνορα- θα επισκεφθεί, στις 6 το απόγευμα, το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στα Διαβατά.

Οι εικόνες που την στιγμάτισαν και η πλούσια δράση

Η βραβευμένη ηθοποιός, η οποία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αφήνει σε άλλους τα ζητήματα πολιτικής φύσης σε σχέση με τους πρόσφυγες και επικεντρώνεται στις ανθρωπιστικές ανάγκες των περιοχών που επισκέπτεται, έχει αναπτύξει πλούσια φιλανθρωπική δράση εδώ και περίπου 15 χρόνια.

Όλα ξεκίνησαν το 2000, όταν η Αντζελίνα βρέθηκε στην Καμπότζη για τις ανάγκες της ταινίας «Lara Croft: Tom Raider» και αντίκρισε την ανθρώπινη εξαθλίωση. Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το μεγαλύτερο ποσό που είχε δεχθεί ποτέ ο Οργανισμός από ένα άτομο. Ένα χρόνο αργότερα, το 2001, η ηθοποιός δέχτηκε από τον ΟΗΕ τον τίτλο της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως.

04-17-unhcr.jpg
(Παλιότερη επίσκεψη της ηθοποιού στο Αφγανιστάν)

Η ανθρωπιστική δράση της ηθοποιού δεν περιορίστηκε στις επισκέψεις και τις δωρεές. Τον Μάρτιο του 2003, υιοθέτησε το πρώτο της παιδί, τον Μάντοξ, από την Πνομ Πενχ της Καμπότζης, ενώ, τον Ιούλιο του 2005 -κι ενώ είχε γίνει ζευγάρι με τον Μπραντ Πιτ- υιοθέτησε την έξι μηνών τότε Ζαχάρα από την Αιθιοπία και το 2007, έχοντας ήδη αποκτήσει τα βιολογικά δίδυμα, τον τρίχρονο Παξ Τιέν από το Βιετνάμ.

Μέχρι σήμερα, η Αντζελίνα έχει επισκεφτεί πάνω από 30 χώρες στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής της δράσης. Μεταξύ άλλων, έχει βρεθεί στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Σιέρα Λεόνε, το Τσαντ, το Εκουαδόρ, τη Χιλή και την Αϊτή, ενώ έχει ταξιδέψει περισσότερες από 10 φορές στην εμπόλεμη Συρία.