Όλα τα έχει η φετινή συμμετοχή της Ελλάδας στην Eurovision: από χιπ χοπ και ποντιακό στίχο, μέχρι… κομμώτρια και γυψαδόρο να τραγουδούν!

Όπως έχει γράψει το star.gr, μετά από 12 χρόνια, η ΕΡΤ έκανε απευθείας ανάθεση στο συγκρότημα Argo, που θα μας εκπροσωπήσει τον Μάιο στη Στοκχόλμη με το τραγούδι «Utopian Land».

Το συγκρότημα αποτελούν οι Χριστίνα Λαχανά (τραγούδι), Μαρία Βενετικίδου (φωνητικά), Βλαδίμηρος Σοφιανίδης (τραγούδι), Κώστας Τοπούζης (ποντιακή λύρα), Ηλίας Κεσίδης (φωνητικά – κρουστά) και Αλέκος Παπαδόπουλος (νταούλι).

Κοινό στοιχείο των Argo είναι η ποντιακή καταγωγή, ενώ οι ίδιοι μίλησαν για την απόφασή τους να πουν το «ναι» στην Eurovision, αλλά και το «Utopian Land».

Χριστίνα Λαχανά

Η Χριστίνα Λαχανά γεννήθηκε στο Σοχούμι της Γεωργίας, με τους προγόνους της να κατάγονται από τον Πόντο. Από την ηλικία των 8 ετών ζει στην Ελλάδα μαζί με την 5μελή οικογένειά της. Έχει σπουδάσει Κομμωτική/ Αισθητική, Αγγλικά και Πληροφορική. Όλη η οικογένεια του πατέρα της είναι μουσικοί. Συμμετέχει στο συγκρότημα Europond ως τραγουδίστρια από το 2006, είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Βλαδίμηρος Σοφιανίδης

Ο Βλαδίμηρος γεννήθηκε το 1985 στο Σοχούμι της Γεωργίας. Από το 1991, και μετά τις αναταραχές που ξέσπασαν στη Γεωργία, ο Βλαδίμηρος και η οικογένειά του βρέθηκαν στην Ελλάδα. Ο Βλαδίμηρος έπαιζε μπάσκετ στην τοπική ομάδα της Πολίχνης και μάθαινε μουσική στο ωδείο της πόλης. Πριν τελειώσει το σχολείο εργαζόταν σε τεχνικές εργασίες, όπως σε εργαστήριο χρυσοχοΐας και ταυτόχρονα έπαιζε μουσική σε τοπικές εκδηλώσεις και έγραφε τραγούδια για την μπάντα του, όπως εξακολουθεί και κάνει και σήμερα.

12496493_1075555935841713_1286604357787592053_o.jpg

Κωνσταντίνος Τοπούζης

Ο Κωνσταντίνος έχει καταγωγή από τη Σάντα της Τραπεζούντας, γεγονός που του κληροδότησε τη μεγάλη αγάπη του για την ποντιακή μουσική. Αποφοίτησε το 2002 από Τεχνικό Επαγγελματ��κό Εκπαιδευτήριο της Θεσσαλονίκης και έκτοτε εργάζεται σε τεχνικές εργασίες. Συμμετέχει σε συγκροτήματα της πόλης του παίζοντας bass guitar, είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών και του αρέσουν… οι αγωνιστικές μηχανές και το σκέιτ.

Αλέκος Παπαδόπουλος

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος είναι ερευνητής των κρουστών και των ρυθμών των λαών του κόσμου, με σημείο αναφοράς την παραδοσιακή ποντιακή μουσική. Χρησιμοποιεί ένα μεγάλο φάσμα από κρουστά όργανα τα οποία ερευνά, παίζει, διδάσκει από το 1992 και φυσικά ηχογραφεί. Έχει γράψει μουσική για πλήθος θεατρικών παραστάσεων αλλά και κινηματογραφικών ταινιών, ενώ μετράει πολλές διεθνείς συνεργασίες σε Βουλγαρία, Σερβία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Ολλανδία, Τουρκία, Σουηδία, Γερμανία, Κύπρο, και Αίγυπτο. Από το 2006 έχει δημιουργήσει και είναι ο υπεύθυνος των Music Workshop & Tango Room στη Θεσσαλονίκη, ενώ είναι μέλος της ορχήστρας Locos de atar.

12801608_1157825617563807_189725969970401227_n (1).jpg

Μαρία Βενετικίδου

Η Μαρία είναι τραγουδίστρια, χορεύτρια lindy hop και καλλιτεχνική persona της Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στη Ρωσία, σπούδασε και αποφοίτησε από το Τμήμα Κλασσικού Πιάνου και Φωνητικής της Κρατικής Μουσικής Σχολής της Ρωσίας, κερδίζοντας διακρίσεις σε Κρατικούς Διαγωνισμούς Πιάνου το 1996 και 1997. Ζει στη Θεσσαλονίκη από το 1999, ενώ, εκτός από το τραγούδι και το χορό, είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάνει μεταπ��υχιακό στη Φυσική & Τεχνολογία Υλικών.

Ηλίας Κεσίδης

O Hλίας Κεσίδης γεννήθηκε στο Σοχούμι της Γεωργίας, ενώ, σε ηλικια 8 ετών, μετακόμισε οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη. Για τα προς το ζην ασχολείται σε τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ, παράλληλα, ασχολείται με την μουσική.

Δείτε στο βίντεο τους Argo και τις πρώτες τους δηλώσεις για το «Utopian Land»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανελέητο τρολάρισμα για το τραγούδι που θα πάει Eurovision - «Κλάμα» με τα tweets