​Μπορεί να έχει τσιγγάνικη καταγωγή, η ίδια, ωστόσο, δεν μεγάλωσε σε τσαντίρι αν και θα το ήθελε πολύ: «τα παιδικά μου χρόνια, ήταν ευλογημένα και ευτυχισμένα. Δε μεγάλωσα βέβαια σε σκηνή, αν και θα το ήθελα όσο δε φαντάζεσαι. Η μητέρα μου και ο πατέρας μου, ήταν πιο εξελιγμένοι σ’ αυτό το θέμα», δηλώνει η Ειρήνη Μερκούρη!

Η τραγουδίστρια, που έγινε γνωστή το 2003 με το τραγούδι «Μείνε μαζί μου Απόψε», αποκαλύπτει σε συνέντευξή της πως οι παππούδες της ζούσαν σε σκηνές και εκείνη κάθε φορά που έβλεπε τις φωτογραφίες τους, ζήταγε από τη μαμά της να της πάρει μία. «Ήθελα να ζήσουμε και εμείς σε μία τέτοια σκηνή. Το ζήλευα πάντα. Η γιαγιά μου, μάλιστα, παρόλο που τα παιδιά της ήταν καλά οικονομικά, έστηνε το τσαντίρι έξω από τη βίλα του γιού της», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Ειρήνη, που είναι τσιγγάνα και από τους δύο της γονείς, δηλώνει υπερήφανη για την καταγωγή της: «είμαστε ευτυχισμένοι με απλά και ωραία πράγματα. Δύσκολα ένας άνθρωπος που έχει τα πάντα από υλικά αγαθά είναι ευτυχισμένος. Εμείς έχουμε πάθος. Αγαπάμε, ερωτευόμαστε και είμαστε 100% εκεί» !