​Η επιστολή του Κωνσταντινουπολίτη Ελίας Καζάν και χολυγουντιανού σκηνοθέτη, στην οποία αποκάλυπτε στη σύζυγό του την εξωσυζυγική αμαρτία του με την Μέριλιν Μονρόε, θα δει το φως της δημοσιότητας!

Συνολικά 300 είναι οι επιστολές που θα συμπεριληφθούν στο νέο βιβλίο του εκδοτικού οίκου Νοπφ, με τίτλο «The Selected Letters of Elia Kazan». Στις επιστολές αυτές ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης γράφει ανοιχτά τις εμπειρίες τους με τους μεγάλους χολιγουντιανούς σταρ της εποχής.

539w.jpg
Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του Καζάν, που έγραψε το 1955 στην πρώτη σύζυγό του, Μόλι στην οποία της εξομολογούταν την απιστία του με την Μέριλιν Μονρόε και στην οποία γράφει χαρακτηριστικά:

«Συγγνώμη που πήγα μαζί της και σε πλήγωσα. Δεν ντρέπομαι που με έλκυσε, αλλά δεν είναι και η σεξοβόμβα που διαφημίζουν. Δεν μπορούσες να μη συγκινηθείς από κείνη. Ήταν ταλαντούχα, αστεία, αβοήθητη, ευάλωτη...».

Ο σκηνοθέτης των ταινιών «Λεωφορείον ο πόθος», «Το λιμάνι της αγωνίας» και «Ανατολικά της Εδέμ» Ηλίας Καζαντζόγλου, συνιδρυτής του περίφημου Actors Studio που έβγαλε τα μεγαλύτερα αστέρια, στην εν λόγω επιστολή εξηγεί ότι η Μέριλιν τον είχε «ζαλίσει» με τη σκληρή κακοποίηση που είχε υποστεί από τον τότε σύζυγό της και αστέρι του μπέιζμπολ Τζο Ντι Μάτζιο.

Σε άλλη επιστολή του το 1953, προς τον ατζέντη του Φρανκ Σινάτρα τού ζητάει να βρουν μια συμβιβαστική λύση επειδή τελικά αποφάσισε να μη δώσει στον Φράνκι τον ρόλο του μποξέρ Τέρι Μαλόι στο «Λιμάνι της αγωνίας» αλλά στον Μάρλον Μπράντο, γράφοντας χαρακτηριστικά:

«Λυπάμαι πολύ που θα πρέπει να πληγωθεί ο Φρανκ και η καριέρα του.Δεν θα ήταν όμως πιο ήπιο το χτύπημα αν ο ίδιος ο Φρανκ ανακοίνωνε ότι τελικά δεν μπορεί να πάρει τον ρόλο λόγω βεβαρημένης ατζέντας;».

Αρκετές είναι οι επιστολές που απευθύνονται στον Μάρλον Μπράντο, πρωταγωνιστή του και στο «Λιμά��ι» και στο «Λεωφορείο», σε μία από αυτές να του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι καλό θα ήταν να αδυνατίσει.
«Τα αφεντικά στα στούντιο της Γουόρνερ Μπρος θεωρούν ότι έχεις βαρύνει πολύ…Δεν ξέρω αν θέλεις να επιστρέψεις εκεί που ήσουν, σε επίπεδο βάρους. Ξέρω ότι είναι δύσκολο μετά τα 40» αναφέρει σε κάποια αποσπάσματα της επιστολής.