Το κυριότερο έθιμο των Θεοφανείων «ζωντάνεψε» πριν από 53 χρόνια η Αλίκη Βουγιουκλάκη, βουτώντας στην Αντίπαρο για να πιάσει τον σταυρό!

Η ηθοποιός έγινε… βουτηχτής για τις ανάγκες της ταινίας «Μανταλένα», μία από τις σημαντικότερες του ελληνικού κινηματογράφου και, κατά πολλούς, η καλύτερη της Αλίκης.

Σύμφωνα με το σενάριο του Γιώργου Ρούσσου, ο πατέρας της Μανταλένας πεθαίνει και η ίδια παίρνει τον έλεγχο της βάρκας για να θρέψει τα έξι ανήλικα αδέλφια της και τη γιαγιά τους. Κανείς, όμως, δεν τολμάει να μπει στη βάρκα της και ο παπάς καταστρώνει ένα κόλπο για να πιάσει η Μανταλένα τον σταυρό και να ανακηρυχτεί ευλογημένη, ώστε να γεμίζει η βάρκα της με επιβάτες.

Μάλιστα, αυτή είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που μια μηχανή λήψεως κατέβηκε στον βυθό, μέσα σε ειδικά βαρέλια και, έτσι, ο σκηνοθέτης Ντίνος Δημόπουλος πήρε σε γκρο πλαν την Αλίκη την ώρα που βούτηξε για τον σταυρό!

Για την ιστορία, η «Μανταλένα» προβλήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1960 και πήρε τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (σεναρίου, α' γυναικείου ρόλου και β' ανδρικού ρόλου), ενώ την επόμενη χρονιά συμμετείχε στο φεστιβάλ Καννών.

Δείτε στο βίντεο την Αλίκη Βουγιουκλάκη να βουτάει για τον σταυρό στη «Μανταλένα»