Επιμέλεια: Ευαγγελία Ντούρου

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου που εμφανίζουν οι γυναίκες του δυτικού κόσμου. Σήμερα υπολογίζεται ότι μία γυναίκα στις εννέα προσβάλλεται από τη νόσο.

Στη χώρα μας κάθε 2,5 ώρες γίνεται η διάγνωση μίας γυναίκας με καρκίνο του στήθους, ενώ κάθε 6 ώρες μία από αυτές πεθαίνει από τη νόσο. Όσον αφορά στην ηλικία, η νόσος προσβάλλει όλες τις ηλικίες από 20 έως 90 ετών. Οι πιθανότητες μάλιστα μίας γυναίκας να νοσήσει αυξάνονται σημαντικά με την πάροδο της ηλικίας.

Ο καρκίνος δεν κοιτάζει ούτε κοινωνική κατάσταση, ούτε αν μια γυναίκα είναι επιτυχημένη, αν έχει γνωρίσει την καταξίωση, αν έχει πολλά χρήματα.

Απόδειξη η Angelina Jolie που σήμερα με ένα συγκλονιστικό άρθρο αποκάλυψε ότι υπεβλήθη σε προληπτική διπλή μαστεκτομή, αφού ήταν φορέας του γονιδίου BRCA1. Δεν είναι όμως η μοναδική star του Hollywood που έχει υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή.

Η Sharon Osbourne μετά την περιπέτεια που πέρασε με τον καρκίνο που την είχε προ��βάλει στο έντερο, αποφάσισε να υποβληθεί σε προληπτική διπλή μαστεκτομή για να μην ξαναζήσει την ίδια δραματική περιπέτεια.

sharon.jpg

«Είχα καρκίνο στο παρελθόν και δεν ήθελα να ζω μ’ αυτόν τον φόβο. Αποφάσισα απλά να κάνω διπλή μαστεκτομή. Οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος μου. Δεν το σκέφτηκα πολύ. Δεν ήθελα να ζω τη ζωή μου κάτω από μια σκιά», είχε δηλώσει στο περιοδικό HELLO.

Σε προληπτική μαστεκτομή υποβλήθηκε και η 24χρονη φιναλίστ στα καλλιστεία Μις Αμέρικα, Allyn Rose. Η ξανθιά καλλονή έχασε τη μητέρα της από τον καρκίνο του μαστού και αποφάσισε ότι δεν θέλει να ζει με τον φόβο του.

2.jpg

Από την άλλη το 2008 η Christina Applegate υπεβλήθη σε διπλή μαστεκτομή, αφού οι γιατροί διέγνωσαν ότι πάσχει από καρκίνο στο ένα μόνο στήθος. Η γνωστή ηθοποιός έκανε το τεστ ανίχνευσης του γονιδίου BRCA1, βγήκε θετική και αποφάσισε ότι πρέπει να κάνει διπλή μαστεκτομή.

Christina Applegate-DGG-035398.jpg

Το 2011 σε περιπέτειες με την υγεία της μπήκε και η παρουσιάστρια Giuliana Rancic. Τότε ήταν που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και μάλιστα την ώρα που βρισκόταν στην προσπάθεια να αποκτήσει παιδί με τεχνητή γονιμοποίηση. Και εκείνη αποφάσισε να υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή για να εξαλείψει κάθε πιθανότητα να εμφανίσει ξανά καρκίνο.

Giulianna Rancic-MTO-005451.jpg

Η ηθοποιός Wanda Sykes ανακάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού όταν βρέθηκε στο χειρουργείο για να μειώσει το στήθος της. Οι γιατροί βρήκαν έναν όγκο και πριν ακόμα ξεκινήσουν βιοψίες και εξετάσεις, εκείνη αποφάσισε να υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή και να… «ξεμπερδεύει μια και καλή», όπως είπε η ίδια σε συνέντευξή της.

Wanda Sykes-MSA-001305.jpg
Τέλος με καρκίνο του μα��τού διαγνώστηκε η Kathy Bates το 2012 και μετά από πολλή σκέψη αποφάσισε να υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή. «Ευτυχώς δεν χρειάζεται να υποβληθώ σε ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες. Πάντα καταφέρνω να προσγειωθώ στα πόδια μου και έτσι έγινε και σ’ αυτήν την περίπτωση», είπε.

Kathy Bates-AES-059191.jpg