​Επιμέλεια: Άννα Σταματιάδου

Έχετε vegeterian καλεσμένους, ενώ εσείς τσακίζεται τα αρνάκια σαν… φρούτα;

Εξαρτάται η προαγωγή σας από τους χορτοφαγικούς επισκέπτες σας, ενώ ο κρεοπώλης της γειτονιάς σας κάνει δώρα συκωτάκια να σας ευχαριστήσει που τον έχετε κάνει χρυσό;;; ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!!!

Το star.gr είναι εδώ για να σε βγάλει από το αδιέξοδο των κρεατικών και να σε βάλει στα χωράφια των… λαχανικών!!

Βήμα Πρώτο: Ξεχνάς ότι έχει η κατάψυξη σου! Οι γαλοπούλες, οι γίδες και τα παϊδάκια μπορούν να περιμένουν!

Βήμα Δεύτερο: Εξαφανίζεις τους μπαλτάδες και τα τεράστια μαχαίρια από την κουζίνα σου!

Βήμα Τρίτο: Διαβάζεις καλά το μενού και ξεχύνεσαι στις λαϊκές γιατί στους χορτοφάγους δε χωράνε μαγκιές…. Μην τολμήσεις να προμηθευτείς χορταρικά και λαχανικά από τον μπακάλη, γιατί θα σε πάρουν χαμπάρι!
Ξεκινάμε…

Ντοματοκεφτέδες

Υλικά:

200 γρ ρύζι
3 ώριμες κόκκινες τομάτες
1 μέτριο κρεμμύδι
200 περίπου γρ τριμμένη φρυγανιά
αλάτι, πιπέρι, κύμινο
λάδι για τηγάνισμα

IMG_5825.jpg
Εκτέλεση

1. Βράζουμε το ρύζι μας καλά, το σουρώνουμε και το αφήνουμε στην κατσαρόλα να κρυώσει.

2. Τρίβουμε την τομάτα και το κρεμμύδι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.

3. Στις ήδη τριμμένες τομάτες και κρεμμύδια, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ένα τικ κύμινο και ανακατεύουμε.

4. Προσθέτουμε στο μείγμα μας το βρασμένο ρύζι και στη συνέχεια την τριμμένη φρυγανιά ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.

5. Όσο ανακατεύουμε, το μείγμα μας μετατρέπεται σε μαλακή ζύμη την οποία έπειτα πλάθουμε σε κεφτεδάκια τα οποία τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Σαλάτα με Σπανάκι και Μανιτάρια

Marinated-Portobello-Mushrooms.jpg

Υλικά:

250 γρ. μανιτάρια

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

350 γρ. φύλλα σπανάκι

2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

2/3 του φλυτζανιού ελαιόλαδο

μία κουταλιά χυμό λεμονιού

1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

Μέσα σε μία σαλατιέρα ρίχνετε το λάδι τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Κόβετε τα μανιτάρια μαζί με τα κοτσανάκια τους σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα ρίχνετε όλα μέσα στη σαλατιέρα.
Καθαρίζετε το σπανάκι.

Αφαιρείτε τα κοτσανάκια από τα φύλλα και τίχνετε τα φύλλα στη σαλατιέρα. Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακαρεύετε καλά. Σερβίρετε αμέσως.

Σαλάτα με Τριμμένο Καρότο και Πορτοκάλι

winter-root-veg-coleslaw-1.jpg
Υλικά:

3 καρότα

1 πορτοκάλι

1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι

μερικά αμύγδαλα ωμά, φουσκωμένα από βραδύς

μερικοί σπόροι κουκουναρ��ού, φουσκωμένοι (προαιρετικά)

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζουμε τα καρότα, τα πλένουμε και τα τρίβουμε στον τρίφτη, σε χοντρά κομμάτια.

Καθαρίζουμε το πορτοκάλι από την εξωτερική του φλούδα και τα χωρίζουμε σε φέτες. Στη συνέχεια, ξεφλουδίζουμε κάθε φέτα, αφαιρώντας τη μεμβράνη της και τα κόβουμε σε μπουκίτσες.

Μαζεύουμε τυς χυμούς που θα τρέξουν σε ένα μπολ.

Αναμιγνύουμε καλά το ελαιόλαδο, με το χυμό του πορτοκαλού που μαζέψαμε (αν δεν έχει βγει μπορούμε να στίψουμε μια δυο φέτες), και του λεμονιού. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρότα με τις μπουκίτσες πορτοκαλιού. Ρίχνουμε αλάτι, τρίβουμε το πίπέρι και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ του ελαιόλαδου. Στη συνέχεια ξεφλουδίζουμε, τα αμύγδαλα τα κόβουμε και τα βάζουμε στη σαλάτα μας (προαιρετικά προσθέτουμε και τον κουκουναρόσπορο) και ανακατεύουμε καλά.

Σημείωση: Προσωπικά, δεν μου άρεσε η γεύση από τους σπόρους κουκουναριού, αλλά μάλλον ε��ναι θέμα γεύσεων.

Σουβλάκια Λαχανικών

nistisima_souvlakia_laxanikon.jpg
Για 8 Σουβλάκια

Υλικά:

8 μανιτάρια

8 μικρά κρεμμύδια

8 τοματίνια

8 κομμάτια από κόκκινη και κίτρινη πιπεριά

8 κομμάτια από κολοκυθάκι

αλάτι λάδι μαϊντανό λεμόνι

Εκτέλεση:

Βράζετε τα κρεμμύδια χωρίς να τα ξεφλουδίσετε για 10 λεπτά, τα στραγγίζετε και μόλις κρυώσουν τα ξεφλουδίζετε. Πλένετε τα τοματάκια. Καθαρίζετε και τα μανιτάρια. Καρφώνετε στα σουβλάκια τα λαχανικά και τα ψήνετε στο μπάρμπεκιου για 15 με 20 λεπτά. Όταν τα κατεβάσετε απ την φωτιά τα πασπαλίζετε με αλάτι, λάδι, μαϊντανό και λεμόνι.

Κοκκινιστό Κεμπάπ Σόγιας με Κινόα

kokkinisto-kempap-sogias-kinoa.jpg
Υλικά:

500 γρ. κεμπάπ σόγιας

2 κρεμμύδια

ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο

1 καρότο ψιλοκομμένο

1 κόκκινη πιπεριά (ντοματοπιπεριά, Φλωρίνης σε ροδέλες)

1 πράσσινη πιπεριά [κέρατο, σε ροδέλες (προαιρετικά)

500 γρ. κόκκινη σάλτσα

2 ξυλάκια κανέλα

5 μπαχάρια

2 ξυλάκια γαρύφαλλο (μπορούν να μπουν έως 5, είναι θέμα γεύσεων)

1-2 πρέζες φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 πρέζες κόκκινο πιπέρι

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

2 κουτ. του γλυκού αλάτι

Για την Κινόα:

2 κούπες κινόα

αλάτι

βιολογικός κύβος λαχανικών (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Βάζουμε στην κατσαρόλα μας το κρεμμύδι και το σκόρδο να τσιγαριστούν σε λίγο ελαιόλαδο (ή ρίχνουμε και λίγο νερό για να μαλακώσουν και όχι να τσιγαριστούν). Στη συνέχεια, προσθέτουμε την κόκκινη σάλτσα, νερό και το κεμπάπ. Ρίχνουμε επίσης τα μπαχαρικά μας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε για 50 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Εικοσι λεπτά πριν τελειώσει ο χρόνος μαγειρέματος προσθέτουμε τα καρότα και δέκα λεπτά πριν, την πιπεριά.

Σημείωση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προσέχουμε να μην σωθεί το νερό μας προσθέτοντας κι άλλο, όταν δούμε ότι χρειάζεται.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 2 κούπες κινόα μαζί με 6 ποτήρια νερό, λίγο αλάτι και τον βιολογικό κύβο λαχανικών και ανακατεύουμε μέχρι να πιει το ζουμάκι της (περίπου 15-20 λεπτά). Τέλος, σερβίρουμε σε ένα πιάτιο την κινόα μαζί με το κεμπάπ σόγιας.

Πρωτοχρονιάτικη Φρουτοσαλάτα

fruitsaladIMG_17586060.jpg
Υλικά:

15 ξερά δαμάσκηνα

20 ξερά βερύκοκκα

1 μήλο κομμένο σε κυβάκια

20 καρύδια

2 φλυτζάνια νερό

2 κουταλιές της σούπας μέλι

2 κόκκους μαύρος πιπέρι

2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο

1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό, το μέλι, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα φρούτα και τα καρύδια και κατεβάζουμε κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Μετά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το περιεχόμενό της μέχρι να κρυώσει (αν θέλουμε μπορούμε να το φάμε και πιο ζεστό, αλλά καλό είναι να μείνει για λίγο το μείγμα μαζί).

Λουκουμάδες

1.jpg
Υλικά:

χλιαρό νερό

500 γρ. αλεύρι

1 κουταλιά μαγιά μπίρας

1 κουταλάκι αλάτι (κοφτό)

κανένα και τριμμένοι ξηροί καρποί για το πασπάλισμα

Για το σιρόπι:

2 φλυτζάνια ζάχαρη (ακατέργαστη)

1 φλυτζάνι μέλι

1 φλυτζάνι νερό

Εκτέλεση:

Σε λεκάνη αναμειγνύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά, διαλυμένη σε ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε ελαφρά και ρίχνουμε σιγά σιγά χλιαρό νερό ώστε να σχηματιστεί ένας χυλός ούτε πηκτός ούτε αραιός. Στη συνέχεια χτυπάμε το χυλό με το μέρι ή με ένα ξύλικο κουτάλι, τον βάζουμε σε ζεστό μέρος και τον σκεπάζουμε με κουβέρτα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Η ζύμη είναι έτοιμη όταν στην επιφάνειά της σχηματιστούν φουσκάλες. Βάζουμε τότε σε βαθιά κατσαρόλα αρκετό λάδι, βράζουμε το χέρι μας με νερό και με ένα κουτάλι βάζουμε στην παλάμη μας ζύμη και την πιέζουμε έτσι που να βγαίνουν κομματάκια ζύμης από το πάνω μέρος του κλειστού χεριού μας. Με ένα βρεγμένο κουταλάκι όβουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να πέσει στο λάδι. Ρίχνουμε 8-10 κομματάκια ζύμης και αφού φουσκώσουν και γίνουν χρυσόξανθα, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε κάπου να στραγγίσουν. Βράζουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το νερό μέχρι να γίνουν σιρόπι. Σερβίρουμε τους λουκουμάδες ζεστούς με σιρόπι και κανέλα.

Vegan Βασιλόπιτα

dscn1648.jpg
Υλικά:

150 γρ βίγκαν μαργαρίνη

1 κούπα ζάχαρη μαύρη

400 γρ αλεύρι φαρίνα

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. μπέικιν σόδα

2 κ.σ. μηλόξυδο

400 ml γάλα ρυζιού (ή άλλο φυτικό γάλα)

1 κ.σ βανιλίνη

100 γρ αλεσμένα καρύδια

λίγη τρούφα σοκολάτας

1 κέρμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο

άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

και κουβερτούρα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Χτυπήστε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη για τουλάχιστον 5 λεπτά. Ανακατέψτε το γάλα ρυζιού με το μηλόξυδο κι αφήστε το να σταθεί για 5 λεπτά. Σε ένα μπωλ κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Προσθέστε το μισό γάλα στο μείγμα με τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη και μία κούπα από το αλεύρι. Συνεχίστε το χτύπημα και προσθέτετε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και γάλα. Προσθέστε στη ζύμη τη βανιλίνη, την τρούφα και τα αλεσμένα καρύδια. Συνεχίστε το χτύπημα για 1-2 λεπτά και ρίξτε μέσα το κέρμα. Λαδώστε κι αλευρώστε μια φόρμα για κέικ και ψήστε για 45 λεπτά στους 175 βαθμούς. Αφήστε να κρυώσει το κέικ πριν το ξεφορμάρετε.

Μετά κάνετε την κουβερτούρα μπεν μαρί και απλώνετε πάνω από το κέικ.

Καλή όρεξη, καλή επιτυχία και προσοχή οι λέξεις γαλοπούλα, σούβλα, κάρβουνα, γύρος, κότες, τσικνοπέμπτη, κρεοπώλης, Βαρβάκειος (Αγορα) και οι εκφράσεις στο «στο ψαχνό», «στο ψητό» είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ!!!