​Η μεγάλη ημέρα για το ρεβεγιόν έφτασε... Βρήκες το φόρεμα που έψαχνες, αγόρασες τις γόβες που είχες φανταστεί, δοκίμασες το κόκκινο κραγιόν που έβλεπες στα χείλη των stars, ξεμπέρδεψες με κομμωτήρια, και μανικιούρ-πεντικιούρ και τώρα μένουν μόνο οι λεπτομέρειες..!!! Προσοχή όμως γιατί ως γνωστόν αυτές κάνουν τη διαφορά!!!

Τι λες για ένα express μάθημα savoir vivre;;;;

savoir_vivre_large.jpg

Δες τι ΠΡΕΠΕΙ να προσέξεις στο γιορτινό τραπέζι αν θέλεις να δείξεις πως εκτός από γοητεία και λάμψη διαθέτεις και...καλούς τρόπους!

1.Καταρχάς πράγματα και αντικείμενα άσχετα με το φαγητό και το ντεκόρ, πρέπει να μένουν μακριά από το τραπέζι. Προσοχή: κλειδιά, τσαντάκια, πακέτα τσιγάρων, γυαλιά ηλίου ή κινητά ΔΕΝ είναι για φάγωμα, άρα ΔΕΝ έχουν θέση στο τραπέζι!

blog.jpg

2.Όταν κάθεσαι στο τραπέζι, τοποθετείς στους μηρούς την πετσέτα που βρίσκετε δίπλα, μπροστά ή πάνω στο πιάτο σας. Αυτή θα σου χρησιμεύσει στο να σκουπίσεις τα χείλη και τα δάχτυλα σου πριν πιείς. Όταν τελειώσεις το γεύμα την βάζεις αριστερά του πιάτου σας. Όχι δεν την διπλώνεις, απλά την αφήνεις ατημέλητα. Προσοχή:. Η πετσέτα δεν είναι σαλιάρα για να την τοποθετήσεις γύρω από τον λαιμό σου, ούτε και σημαία για να την κουνάς σαν να είσαι στους Ολυμπιακούς αγώνες!

3.Το πιρούνι της σαλάτας είναι πάντοτε αυτό που βρίσκεται έξω έξω αριστερά, με τα πιο πυκνά δόντια. Είναι μικρότερο από το κυρίως πιρούνι. Το κυρίως πιρούνι είναι το μεγαλύτερο στο σερβίτσιο και βρίσκεται πιο κοντά στο πιάτο. Ένας γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιούμε πάντα για το πρώτο πιάτο ό,τι βρίσκεται έξω έξω. Συνεχίζουμε με αυτά που βρίσκονται προς τα μέσα για κάθε πιάτο που ακολουθεί.

ImageGen.jpg

4.Το μαχαίρι το κρατάς με το δεξί χέρι το μαχαίρι - λεπίδα προς τα κάτω - και το πιρούνι με το αριστερό - δόντια προς τα κάτω. Σταθεροποιούμε το φαγητό στο πιάτο με το πιρούνι και κόβουμε ένα μικρό μέγεθος κάθε φορά. Αν το φαγητό πε��ιλαμβάνει ρύζι, δεν απαγορεύεται να αλλάξετε χέρια και να κρατήσετε το πιρούνι με το δεξί και το μαχαίρι με το αριστερό.

5.Μην απλώνεις τα χεράκια σου πέρα από το χώρο που σου ανήκει! Προσοχή: Μην αρπάξεις το ψωμί του διπλανού σου !!! Να θυμάσαι πάντα πως όλα τα στερεά π.χ. πιατάκι για ψωμί, βρίσκονται στα αριστερά σας και όλα τα υγρά π.χ. ποτήρια κρασιού, νερού, καφέ στα δεξιά.

savoir_vivre_kanones.jpg

6.Το ποτήρι του κρασιού το κρατάμε από το πόδι γιατί με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε να μην ζεσταίνεται με το χέρι μας το κρασί. Αν τώρα θελήσεις να σερβίρεις εσύ το κρασί. μην γεμίσεις το ποτήρι μέχρι πάνω αλλά λίγο πριν τη μέση. Προσοχή: Αν τρως και θελήσεις να πιεις μία γουλιά κρασί, καλό θα ήταν πρώτα να σκουπιστείς ελαφρά με τη χαρτοπετσέτα σου, ώστε να μην αφήσεις «αποτύπωμα» στο ποτήρι σου.

7.Αν θέλεις λίγο από τη σαλάτα που βρίσκεται.... μίλια μακριά σου, δεν απλώνεις τα χέρια σου!! Ζήτα ευγενικά να σου σερβίρουν, ή να σου μεταφέρουν το πιάτο. Προσοχή: Δεν επιτρέπεται να απλώσεις το χέρι σου μπροστά από το πιάτο του διπλανού σου γιατί εκτός από αγένεια υπάρχει και η πιθανότητα να γεμίσεις λεκέδες το υπέροχο φόρεμα σου ή ακόμη χειρότερα να λεκιάσεις κάποιον από τους παρευρισκομένους!

8.Οι καλεσμένοι θα δουν τα νέα σου ρούχα, δεν χρειάζεται να δουν και την τροφή στο στόμα σου!! Προσοχή: Ποτέ δεν τρώμε με το στόμα ��νοικτό ή όταν μιλάμε εκτός εάν θέλουμε να δείξουμε πόσο φαγητό χωράει το στόμα μας.

tableart_etiquette-utensil1.jpg

9.Όταν με το καλό τελειώσεις με τη γαλοπούλα, τοποθέτησε το μαχαιροπίρουνο σας στο πλάι - μέσα στο πιάτο σου, με τις λαβές να δείχνουν 5 η ώρα και τις μύτες 11. Αυτό θα δώσει το σήμα στην οικοδέσποινα ή τον σερβιτόρο να τα μαζέψει. Αν πάλι δεν χόρτασες και θες να τσιμπήσεις λίγη ακόμη γέμιση, τότε τοποθέτη��ε τη λαβή του μαχαιριού να δείχνει 4 η ώρα και τη λαβή του πιρουνιού να δείχνει 8 έτσι ώστε να σταυρώνουν στη μέση του πιάτου. Προσοχή: Ποτέ δεν αφήνουμε τα μαχαιροπίρουνα να ακουμπήσουν στο τραπέζι!!!

10.Αν από το πολύ κρασί, θελήσεις να πας τουαλέτα, προσοχή ΜΗΝ πεις «θέλω να πάω να κατουρίσω, Ή θέλω να πάω στο μπάνιο», αρκεί να πεις απλώς: «Παρακαλώ συγχωρείστε με».