Επιμέλεια: Ευαγγελία Ντούρου

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι celebrities έχουν αποπειραθεί να γίνουν και… επιχειρηματίες. Όμως για κάποιους το βήμα αυτό δεν στέφθηκε με επιτυχία και μάλιστα τους στοίχισε και πάρα πολλά λεφτά!

Όπως για παράδειγμα η Britney Spears που θέλησε να ανοίξει το δικό της εστιατόριο, θεωρώντας ότι και μόνο το όνομά της είναι αρκετό για να της εξασφαλίσει πελατεία. Το Nyla λοιπόν άνοιξε τον Ιούνιο του 2002 στο ξενοδοχείο Dylan της Νέας Υόρκης, ενώ η κουζίνα είχε έντονο άρωμα από τον… αμερικανικό Νότο, από όπου και κατάγεται η Britney. Δυστυχώς όμως η κουζίνα δεν βρήκε πολλούς θαυμαστές, ενώ και οι τσιμπημένες τιμές είχαν σαν αποτέλεσμα το εστιατόριο να πάει άπατο και να κλείσει.

Εστιάτορας χωρίς επιτυχία όμως θέλησε να γίνει και ο Steven Spielberg. Δημιούργησε λοιπόν μαζί με τον συνεργάτη του Jeffrey Katzenberg το εστιατόριο Dive που έμοιαζε με… υποβρύχιο. Οι θαμώνες του εστιατορίου ήταν περικυκλωμένοι από μεταλλικές πασαρέλες, και κάθονταν πάνω σε καθίσματα σε σχήμα τορπίλης. Κάθε μισή ώρα μάλιστα οι παρευρισκόμενοι ζούσαν την εμπειρία μιας προσομοίωσης κατάδυσης, με κόκκινα φώτα και σειρήνες συναγερμού να χτυπούν δυνατά.

Το Dive άνοιξε το 1994 και το 1995 άνοιξε και δεύτερο στο Las Vegas. Παρά όμως την αρχική επιτυχία, τελικά η πελατεία άρχισε να μειώνεται και το 1999 έκλεισε οριστικά.

Και η Nicky Hilton όμως πριν ασχοληθεί με τη μόδα είπε να ανοίξει τη δική της αλυσίδα ξενοδοχείων. Κι ενώ πολλοί θα νόμιζαν ότι μιας και είναι κληρονόμος της γνωστής οικογένειας Hilton θα είχε μέσα της τη διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων, τελικά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε.

Το πρώτο Nicky – O Hotel λοιπόν ήταν να ανοίξει στο Miami και η Nicky είχε φωνάξει μέχρι και τον Roberto Cavalli για να το διακοσμήσει. Κανονικά θα έπρεπε να ανοίξει το 2007 την περίοδο του Superbowl, όμως οι συνεχείς καθυστερ��σεις, είχαν σαν αποτέλεσμα το ξενοδοχείο να μην ανοίξει ποτέ.

Η Natalie Portman πάλι, που είναι φανατική χορτοφάγος και φιλόζωη, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική της σειρά παπουτσιών από υλικά που δεν κάνουν κακό στα ζώα. Το 2008 λοιπόν συνεργάστηκε με τον Te Casan και κυκλοφόρησαν τις δημιουργίες τους. Τα 200 δολάρια όμως για κάθε ζευγάρι φάνηκαν πολύ ακριβά στους πελάτες και τον Δεκέμβριο του 2008 τα καταστήματα έκλεισαν, αφού δεν πάταγε άνθρωπος.

Μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές αποτυχίες celebrity θεωρείται η αλυσίδα εστιατορίων «Planet Hollywood» που είχε ανοίξει ο Arnold Schwarzeneger με τον Sylvester Stallone και τον Bruce Willis. Σ’ αυτό οι πελάτες θα μπορούσαν να τρώνε δίπλα σε ενθύμια, ακόμα και ομοιώματα πασίγνωστων ηθοποιών, όμω�� δυστυχώς το εγχείρημα δεν είχε την αναμενόμενη αποδοχή και το 1999 κήρυξε πτώχευση.

Κάτι παρόμοιο προσπάθησαν να κάνουν και η Claudia Schiffer, η Elle MacPherson και η Naomi Campbell με τα Fashion Cafe. Το 1995 άνοιξε το συγκεκριμένο cafe στο Rockefeller Center και οι λάτρεις της μόδας μπορούσαν να απολαύσουν τον καφέ τους σε ένα σκηνικό εμπνευσμένο από τη μόδα φυσικά. Τρία χρόνια μετά όμως το cafe έκλεισε, αφού το ενδιαφέρον των πελατών μειώθηκε αισθητά.

Αποτυχημένη επιχειρηματίας αποδείχθηκε και η Kim Basinger που επένδυσε ότι είχε και δεν είχε για να δημιουργήσει έναν τουριστικό παράδεισο στην πόλη Braselton. Είκοσι εκατομμύρια δολάρια έδωσε η ηθοποιός για να δημιουργήσει μια πόλη 1.750 στρεμμάτων, που μέχρι τότε κατοικούνταν από 400 άτομα. Στα φιλόδοξα σχέδιά της περιλαμβάνονταν η δημιουργία κινηματογραφικών studio, η πραγματοποίηση κινηματογραφικών φεστιβάλ και ένα σωρό άλλα. Δυστυχώς η Basinger δεν κατάφερε να εφαρμόσει τις ιδέες της και το 1993 μετά από σοβαρές οικονομικές δυσκολίες πούλησε την πόλη της για ένα μόλις εκατομμύριο δολάρια!!!​