Τουρκία: Παρατράγουδα και φόβοι για νοθεία πριν τις εκλογές

Ο γαμπρός του Ερντογάν μηνύει υποψήφια και ηγέτη του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ

Πλησιάζει η μέρα των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στην Τουρκία. Οι κάλπες ανοίγουν την Κυριακή στις 24 Ιουνίου και αν κανείς υποψήφιος δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο, ο δεύτερος  θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουλίου μεταξύ των δύο υποψηφίων που θα προηγηθούν στον πρώτο. Την ίδια ώρα όμως, οι φήμες για νοθεία δίνουν και παίρνουν.

Τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ένταση πριν τις εκλογές με την αντιπολίτευση να φοβάται για νοθεία από πλευράς Ερντογάν. Χθες σε εκπομπή του καναλιού TVNET πέρασε κάρτα του Αnadolu με αποτελέσματα εκλογών 2018.

Τα τελικά ποσοστά του Ερντογάν ήταν 53%, του Ιντζέ 26%, της Ακσενέρ 12%, του Ντεμιρτάς 7%.

Αυτό προκάλεσε αντιδράσει; στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο Διευθυντής του Anadolu  να κάνει δήλωση, λέγοντας ότι «σε κάθε εκλογές γίνονται προηγουμένως τεστ με τα αποτελέσματα. Το συγκεκριμένο κανάλι ζήτησε από Αnadolu να κάνουν αυτό το τεστ για να τα εφαρμόσει με βάση τις δικές τους οθόνες. Δεν είναι τίποτα άλλα από τεστ τα αποτελέσματα».

Μήνυση στην Ακσενέρ από το γαμπρό του Ερντογάν

Μήνυση στην ηγέτη του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, ετοιμάζεται να καταθέσει ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, μετά από ανάρτηση της Ακσενέρ στο twitter, με την οποία καταγγέλλει τον γαμπρό του Ερντογάν ότι έδωσε εντολή στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu” μετά τις 21.30 το βράδυ των εκλογών να ανακοινώσει νίκη του Ταγίπ Ερντογάν με 52%.

«Κύριε Ερντογάν, είπε ή δεν είπε ο γαμπρός σας στο πρακτορείο “Anadolu”  το βράδυ των εκλογών της 24ης Ιουνίου από τις 21.30 και μετά να ανακοινώσεις ότι νικήσαμε με 52%;», έγραψε στο tweet της η Ακσενέρ. Η αντίδραση του Μπεράτ Αλμπαϋράκ ήταν στο twitter ότι θα μηνύσει την υποψήφια για την προεδρία, Μεράλ Ακσενέρ.

Άρθρο δημοσιογράφου Κατρί Γκιουρσέλ για σενάριο νοθείας

Το σενάριο που φοβάται περισσότερο το CHP είναι οι παρεμβάσεις του Anadolu στα αποτελέσματα. Με βάση το σενάριο αυτό το τουρκικό πρακτορείο θα ανακοινώσει ότι ο Ερντογάν εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, ενώ ακόμη θα γίνεται καταμέτρηση. Μετά θα κάνει ομιλία ενώ θα καταμετρούνται ακόμη οι ψήφοι. Εκείνη την ώρα θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν νοθεία

Αν οι παρατηρητές και οι υπεύθυνοι καλπών εγκαταλείψουν τις κάλπες θα μπορέσουν να κάνουν νοθεία.

Γίνονται μεγάλες εργασίες για να υπάρξει ασφάλεια στις εκλογές. Τα κόμματα αντιπολίτευσης πραγματοποιούν πολλές συναντήσεις. Σε 30 χιλιάδες κάλπες παρατηρήθηκαν προβλήματα. Ωστόσο, λαμβάνονται μέτρα όπως η ίδρυση του Κέντρου Ασφάλειας των Εκλογών και Συντονισμού.

Με πληροφορίες από την ανταποκρίτρια του STAR στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του STAR με την Πόπη Τσαπανίδου εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top