Η Σύνοδος-reality της Σιγκαπούρης: Τι υπέγραψαν τελικά Κιμ και Τραμπ

Μήνες διαπραγματεύσεων έδωσαν στη Βόρεια Κορέα αυτό που ήθελε, χωρίς καμία εγγύηση για αποπυρινηκοποίηση

Πολύ σημαντική, ιστορική, κομβικής σημασίας χαρακτηρίστηκε η Σύνοδος μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη.

Ο Τραμπ έφτασε υποσχόμενος να «γράψει ιστορία». Και από μια άποψη το έκανε, καθώς είναι ο πρώτος εν ενεργεία Πρόεδρος των ΗΠΑ που συναντάται με τον ομόλογό του στη Βόρεια Κορέα.

Στην πράξη όμως δεν κατάφερε και πολλά, πέρα από την «ιστορική» του χειραψία με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΚΙΜ: ΑΠΟ ΠΑΡΙΑΣ… ΙΣΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ

 

Μπορεί τους προηγούμενους μήνες ο 34χρονος Κιμ Γιονγκ Ουν να είχε το προφίλ του «παρία» και «γραφικού» δικτάτορα, κατάφερε όμως να κάνει την ανατροπή και να σταθεί ως ίσος με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αυτό ήταν το τρίτο μόλις ταξίδι του Κιμ, εκτός της Βορειοκορεατικής χερσονήσου. Τα άλλα δύο ήταν οι επισκέψεις που είχε κάνει στην Κίνα τον περασμένο Μάρτιο και Μάιο. Κατάφερε, όμως, κάτι που δεν είχαν καταφέρει μέσα σε 70 χρόνια ούτε ο παππούς του, ούτε κι ο πατέρας του, από τον οποίο ανέλαβε την εξουσία το 2011.

Την ώρα που οι Βορειοκορεάτες υποφέρουν από ένα απολυταρχικό καθεστώς που χρησιμοποιεί μέσα ελέγχου, όπως προπαγάνδα, στρατόπεδα συγκέντρωσης για πολιτικούς κρατούμενους, εκτελέσεις, πείνα κι έλλειψη επαφής με τον «έξω» κόσμο, ο Κιμ με αέρα ροκ σταρ, άνετος και χαμογελαστός, πόζαρε για selfies κατά την παραμονή του στη Σιγκαπούρη, «νομιμοποιώντας» το καθεστώς του. Κάπως έτσι, κατάφερε να επιστρέψει νικητής και ακόμα πιο ισχυρός στην πατρίδα του, αφού πήρε πολλά, χωρίς να δώσει τίποτα.

Εκτός από την «αυλή» του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ευχαρίστησε και τους γείτονές του. Η Κίνα, ένας από τους βασικούς (ίσως και ο μοναδικός) εταίρους της Β.Κορέας έμεινε ικανοποιημένη από την έκβαση της συνάντησης, καθώς από τη μια πλευρά απομακρύνεται ο κίνδυνος σύρραξης μεταξύ ΗΠΑ-Β.Κορέας και από την άλλη δε μειώνεται η επιρροή της στην περιοχή.

«Ο λόγος για τον οποίο συζητάμε για τον Κιμ και τον πατέρα του τα τελευταία 20 χρόνια είναι ακριβώς επειδή έχουν το πυρηνικό πρόγραμμα. Αν δεν το είχαν, θα τους αγνοούσαμε. Γιατί το έχουν; Για να εξασφαλίσουν ότι δε θα δεχτούν επίθεση από τις ΗΠΑ», εξηγεί στο star.gr ο Χάρης Παπασωτηρίου, καθηγητής και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

«Ο Καντάφι εγκατέλειψε το πυρηνικό του πρόγραμμα και λίγα χρόνια αργότερα τον ανέτρεψε το ΝΑΤΟ με εισβολή. Το δίλημμα του Κιμ είναι να μην έχει την τύχη του Καντάφι», προσθέτει.

Ο «ΠΛΑΣΙΕ» ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ Η ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

 

Πολλοί χαρακτήρισαν τον Τραμπ περισσότερο ως πλασιέ, παρά ως Πρόεδρο μιας υπερδύναμης. Με κολακείες, «μαλαγανιές» κι άλλα τεχνάσματα προσπάθησε να κατευνάσει τον «τρελό» Κιμ, ώστε να μην πατήσει το κουμπί.

Με τη Σύνοδο να θυμίζει περισσότερο reality, παρά σοβαρή διπλωματική συζήτηση, ο Τραμπ κατάφερε να χάσει την όποια υπεροχή είχε έναντι του Κιμ τις προηγούμενες εβδομάδες. Ο τελευταίος πιστεύει πως είναι πλέον ένας ίσος συνομιλητής και φίλος με τον Πλανητάρχη. Χωρίς τον φόβο του, αλλά αντίθετα με την αποδοχή του, συνεχίζει να ηγείται με τον τρόπο που μόνο αυτός ξέρει - και με πυρηνικά στο οπλοστάσιό του, για ώρα ανάγκης.

Το έγγραφο που υπέγραψαν αποτελείτο από μιάμιση σελίδα διπλωματικής γλώσσας, μια «ανακύκλωση» δηλώσεων που είχαν γίνει από τη Βόρεια Κορέα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Αλλά ο Τραμπ δε σταμάτησε εκεί. Μετά το τέλος της Συνόδου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είπε πως θα σταματήσει όλες τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας που προκαλούσαν «αλλεργία» στη Β. Κορέα. Μάλιστα, δανείστηκε και τη «γλώσσα» του Κιμ, λέγοντας ότι τέτοιες ασκήσεις ήταν προκλητικές.

Η ανακοίνωση αυτή εξέπληξε τόσο τη Νότια Κορέα, όσο και το ίδιο το Πεντάγωνο. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πάντως υπερθεμάτισε τονίζοντας πως έτσι το κράτος θα γλιτώσει χρήματα και πως κάποια μέρα θα επιστρέψουν επιτέλους «σπίτι» τα στρατεύματα.

Τι πήρε για «αντάλλαγμα» από τον Κιμ Γιονγκ Ουν; Το μόνο που του υποσχέθηκε ο ηγέτης της Β. Κορέας ήταν να θέσει εκτός λειτουργίας εγκαταστάσεις με μηχανήματα που ελέγχουν τη λειτουργία των βαλλιστικών πυραύλων.

«O Κιμ είναι αδιαμφισβήτητα νικητής, αλλά για τον Τραμπ είναι η αρχή μιας διαδικασίας με αβεβαιότητες. Θα καταφέρει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να ενσωματώσει τη Β. Κορέα στο διεθνές σύστημα και οικονομία; Ο Κιμ θέλει μια πραγματική και σοβαρή εγγύηση. Ο Τραμπ θα πρέπει να του δώσει διάφορα κίνητρα (οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση), αλλιώς ο ηγέτης της Β. Κορέας μπορεί να σέρνει την όλη διαδικασία για χρόνια για να μην είναι εντελώς παρίας και να βελτιωθεί κάπως οικονομικά, χωρίς να εγκαταλείπει πλήρως το πυρηνικό του πρόγραμμα», όπως λέει στο star.gr ο κ. Παπασωτηρίου.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ-«ΔΩΡΟ» ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

 

Η συμφωνία που υπέγραψαν μετά το τέλος της Συνόδου οι δύο ηγέτες:

  • Δε διαφέρει και πολύ από την ήδη υπάρχουσα συμφωνία αποπυρηνικοποίησης μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ, ούτε και από τη συμφωνία που υπεγράφη στις 27 Απριλίου μεταξύ του Κιμ και του Μουν Τζε Ιν (ηγέτη της Νότιας Κορέας).
  • Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για αποπυρηνικοποίηση.
  • Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση που να καθιστά άμεσα εφαρμόσιμη τη μη διαπραγματεύσιμη απαίτηση του Τραμπ για πλήρη αποπυρηνικοποίηση.
  • Kαμία αναφορά στα μαγικά αρχικά CVID που σημαίνουν «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη» αποπυρηνικοποίηση. Για την ακρίβεια, στο έγγραφο που υπεγράφη δεν αναφέρονται ούτε η λέξη «επαληθεύσιμη», αλλά ούτε και η λέξη «αμετάκλητη».
  • Καμία αναφορά στους βαλλιστικούς πυραύλους της Βόρειας Κορέας.
  • Κανένα χρονοδιάγραμμα για την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως η σκληρή δουλειά του να μετατραπούν τα λόγια σε πράξεις θα μείνει σε άλλους. Επίσης, κανείς δεν εγγυάται ότι η διαπραγμάτευση δε θα «χαλάσει» κάπου, όπως έχει γίνει άπειρες φορές στο παρελθόν.

Οι σκεπτικιστές αναφέρουν πως οι Βορειοκορεάτες δεν προσέφεραν εγγυήσεις, όταν η Σύνοδος κρεμόταν από μια κλωστή. Γιατί να το κάνουν τώρα με έναν Τραμπ που παραδέχεται πως πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί χρόνια;

«Θεωρούμε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατανόησε το πόσο κατεπείγουσα είναι η κατάσταση και ότι η αποπυρηνικοποίηση θα πρέπει να γίνει γρήγορα», ανέφερε ο Mike Pompeo, επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μερικές ημέρες μετά τη Σύνοδο, σε μια προσπάθεια να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα.

 

 Επιμέλεια: Χριστίνα Βεργιώτη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top